Podziel się swoją radością 2

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
komor

Post autor: komor »

To zdanie:
Volo pisze:Nie trzeba zakazywać, wystarczy uświadomić, pokazać
absolutnie mi się nie klei z tym:
Volo pisze:A kominek w rękach debila może być śmierdzącą lokomotywą
Uświadamiać i pokazywać można tylko rozsądnym ludziom. Na debili są potrzebne zakazy, niestety. Choć to odbija się także rykoszetem w niewinnych, lub mniej winnych, vide:
Volo pisze:trzeba też spojrzeć realnie, jedno ognisko, grill, czy kominek zrobione zgodnie ze sztuką (dopływ powietrza, odpowiednie paliwo) nie spowoduje efektu cieplarnianego
Olight R50, S30R II, S15R, Skillhunt H03, Led Lenser P2 BM, D.Q.G Spy
Awatar użytkownika
komor

Post autor: komor »

komor pisze:
Marcin S. pisze:Tymczasem ludzie od alarmu smogowego zaczęli kampanię na rzecz niepalenia w kominkach
Ale to chyba zależy co się do tego kominka wrzuca, nie?
MCSubi pisze:Nie, kocioł ma być 5 klasy
A jakiej klasy kocioł :) jest w kominku typu ceglana obudowa z dziurą do mieszkania, komin w górę i nic więcej? :) Pytam poważnie, bo właśnie coś takiego będę miał zaraz w przedpokoju (wybudowane w latach 80.). Drzwiczki muszę jakieś dołożyć, żeby mi wiatr nie hulał i deszcz nie padał z komina. To jest kominek „rekreacyjny” i na pewno nie będzie w nim palone na codzień.
Olight R50, S30R II, S15R, Skillhunt H03, Led Lenser P2 BM, D.Q.G Spy
Awatar użytkownika
Volo

Post autor: Volo »

Jak by pokazać jak palić w piecu, jeśli zamiast klejonego miału, był pełnowartościowy węgiel, z małą zawartością siarki i zanieczyszczeń to problem byłby duuuużo mniejszy.
A tak to nie dość, że sprzedają odpad to jeszcze debil dołoży śmieci i jest lokomotywa.
Zobacz ilu ludzi nie radzi sobie z zapaleniem dobrze ogniska, nie mówiąc już o paleniu w piecu.
W ilu domach nie ma odpowiednich czerpni (do zaciągania powietrza), kominy budowane bez podstawowych zasad kominiarskich i nie czyszczone odpowiednio. Już nie wspomnę o chorej oszczędności, tani opał, palenie śmieci żeby mniej wywozić na wysypisko.
MCSubi

Post autor: MCSubi »

komor, to się nie łapie na żadną klasę. A przy okazji sprawność może ze 20%, ale do rekreacyjnego przepełnia zapewne cie to nie martwi.
TOUAREG

Post autor: TOUAREG »

komor pisze:Ale to chyba zależy co się do tego kominka wrzuca, nie?
Palenie drewnem w kominku daje podobnie szkodliwą "niską emisję" jak palenie w piecu węglem :!:

Ten kto pali przysłowiowymi oponami orientuje się że robi źle i można mieć nadzieję że to się kiedyś zmieni, natomiast kominkowicze żyją w błogostanie niewiedzy lub poczuciu "niewinności"
A skoro kominek to takie popularne (wręcz uświęcone) hobby (jak grill) wszystkich domowników, sąsiadów, znajomych itd. to nie może być nawet cienia wątpliwości czy podejrzenia że coś jest nie tak, a zatem nie trzeba TEGO zmieniać :-/
I tu nie chodzi o kiedyś-gdzieś powstający efekt cieplarniany tylko tu i teraz, Ty (Wy) i Twoi (Wasi) najbliżsi (głównie dzieci i starsze osoby) stajemy się biernymi wciągaczami tego lokalnego syfu. I jego bezsilnymi ofiarami!
To żadna demagogia, lista chorób którym takie powietrze "pomaga" nie jest krótka.
:-)
ermi1

Post autor: ermi1 »

Tak mnie zastanawia - jaka była jakość życia w miastach, zimą, w powiedzmy 1850r.
Bo jak tak patrzę na toruńską starówkę a pogoda jest "odpowiednia" to 2-3 kominy z kamienic, potrafią całe stare miasto pokryć szczelną warstwą dymu...
A domów tak opalanych były przecież setki i to niemalże w jednym miejscu. :-|
Najpierw długo radzą mędrce - potem kleci się naprędce.
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Miasto było małe, nie było emisji z samochodów i przemysłu, opal byl drogi i palilo sie oszczednie. Wtedy większym problemem były ścieki i końskie odchody na ulicach.
Awatar użytkownika
MariuszB.

Post autor: MariuszB. »

Nie byłbym tego taki pewny, zwłaszcza po takim wpisie :neutral:
Cena i przebieg do negocjacji!
Pozdrawiam
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki :)
Awatar użytkownika
Volo

Post autor: Volo »

<brawo>
Załapał o co biega <brawo>
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Na święta udało m się wejść w posiadanie "Mrocznej Zemsty" czyli zestawu startowego Warhammer 40000.
"Udało" bo się okazało, że producent nie przedłużył umowy z polskim dystrybutorem, i nie będzie kontynuował wersji w naszym ojczystym języku.
Okres między świętami, wykorzystałem na sklejanie, przygotowanie i malowanie figurek do gry. Figurki klasy 28mm, najpierw są malowane na właściwe kolory, potem "brudzone", następnie robi się "zużycie i wytarcia" i w końcu rozjaśnienia.
Niestety, praca tylko pod dobrą lupą i pędzelkami 000...

Obrazek
Dwaj Terminatorzy, sierżant, Bibliotekarz i Bohater Mrocznych Aniołów. Z tyłu komandosi.

Obrazek
Z przodu "Czempioni" i Wybrańcy, z tyłu Kultyści Chaosu.

Do pomalowania zostali jeszcze trzej terminatorzy, trzej motocykliści Skrzydła Śmierci, Mechanikus Piekielny Brutal, dowódca oddziałów Chaosu i kilku kultystów. Ale to "na potem"

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Ja dziś (Nowy Rok) pralkę naprawiałem (wczoraj przestała reagować), udało się. Włącznik się "odlutował" od laminatu. Grzał się najprawdopodobniej, bo był za słaby docisk styków. Niedopracowana konstrukcja, pokrętło dociska styki włącznika, tylko, że ta siła próbuje tez oderwać cały włącznik. Producent chyba to przewidział, bo włącznik był dociśnięty do laminatu... trytytką... widocznie po latach się rozciągnęła...

Na razie zregenerowałem stary włącznik i wlutowałem na nowo, styki zeszlifowałem i wygładziłem, podoginałem co się dało, żeby mocno wszystko dociskało styki.

Trzymajcie kciuki, żeby trochę podziałało ;)

Szczęśliwego nowego roku!

Pozdrawiam!
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

Pyra gratuluję cierpliwości i sprawnych rąk. Tylko podziwiać. :shock:
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

W ramach prezentu pojawiło się

Obrazek
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Dziś uruchomiłem Slingboxa :) Zatem moja TV jest ze mną na całym świecie, tak gdzie jest internet :) Do tego uruchomiłem mobilny router + tablet i mamy to co chcemy kiedy chcemy ;P
ILPT
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Tak zerknąłem i od razu mi się weselnej zrobiło :)
Obrazek
ODPOWIEDZ