Ładowarka oraz akumulatorki do latarki

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
sauber94

Ładowarka oraz akumulatorki do latarki

Post autor: sauber94 »

Witam, rok temu zakupiłem latarkę [Securitylng] na jednej z chińskich stron. Z kodem rabatowym zapłaciłem jedyne 10 PLN wraz z dwoma akumulatorkami [Securitylng 18650 3000mAh 3.7V] oraz ładowarką [digital smart charger]. Tak, wiem, że jest to typowy chińczyk ale za taką cenę chyba każdy by się pokusił.

Właśnie dziś chciałem podładować akumulatorki, wkładam je do ładowarki, która oczywiście nie ładuje a nawet nie świeci się dioda oznaczająca poziom naładowania.

Potrzebuję więc jakieś akumulatorki (2 sztuki) z większą pojemnością niż 3000mAh by coś dłużej to świeciło oraz ładowarkę. Nie oczekuję żadnych wodotrysków. Chcę normalny prosty sprzęt. Co moglibyście mi zaproponować?

Poniżej zdjęcie mojego w połowie sprawnego zestawu:
Obrazek
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Niestety ale po założeniu dobrych ogniw latarka może paść bardzo szybko, bo nowe i dobre akumulatory nie będą miały aż tak wysokiej rezystancji wewnętrznej i mogą wydusić z tej latarki max jakie by mogła dostawać przy dobrze zrobionym odprowadzaniu ciepła a przy tej cenie zakupu jest to zdecydowanie niemożliwe. Prawda jest taka, że najlepsze rozwiązanie to wyrzucenie całości do kosza i zakup czegoś sensownego. 1 aku z zabezpieczeniem to ok 20zł w Chinach, ładowarka podobnie, co daje min 60zł za najtańszy sensowny zestaw do tej latarki ale już po poprawkach.
Jeśli jednak upierasz się przy swoim to poczytaj trochę forum, bo tematów o aku i ładowarkach jest całkiem sporo.
sauber94

W takim razie sam już nie wiem. Jest w ogóle sens pchać się znowu w typowy chiński sprzęt?
mappy

Post autor: mappy »

Tylko że ty wszedłeś do rzeki z tanim chińskim sprzętem bo chciałeś zapłacić mało i dostałeś właśnie taką jakość za jaką zapłaciłeś.
Określ ile możesz przeznaczyć na ładowarkę, latarkę, ogniwa i zaraz będziesz miał sporo propozycji z chińskim sprzętem ale lepszej jakości.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Chyba nie ma na forum nikogo, kto nie ma chińskiej latarki. Cały myk w tym, żeby kupić dobrze zrobioną latarkę albo ją sobie poprawić mając mniejsze lub większe zdolności i narzędzia. Twoją też się pewnie da zrobić wedle sztuki ale nie będzie to zupełnie opłacalne i nadal będzie gorsza od wielu innych kosztujących mniej niż ta z poprawkami a to dlatego, że jest to zoom z bardzo małą soczewką.
sauber94

To, że kupiłem taki sprzęt to się nie przejmuje. Domyślałem się, że prędzej czy później to padnie, oczywiście nie wiedziałem, że ładowarka zepsuje się aż a nawet tylko po 3 użyciach.

Na samą latarkę mogę przeznaczyć 100 PLN. Ogniwa kupię takie jakie poleci ktoś, że warte są swojej ceny. Ładowarkę chcę prostą, taką by zdołała naładować akumulatorki do pełna.
Myślę, że gorszej latarki od obecnej za te pieniądze nie kupię bo przyznam, że jak dla mnie nawet dobrze jarzy.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

sauber94 pisze:nie wiedziałem, że ładowarka zepsuje się aż a nawet tylko po 3 użyciach
Szczęściarz. Moja wystrzeliła dymkiem zaraz po włożeniu do gniazdka. Także trzeba przyznać, że jeśli z nami piszesz tak radośnie, to dobrze, że już jest po awarii ładowarki, bo w połączeniu z tymi ogniwami różne złe rzeczy mogły się wydarzyć łącznie ze stratą dachu nad głową.
Masz 100zł na latarkę to jeszcze powiedz czego od niej oczekujesz i jak ma świecić, do czego ma służyć ...
sauber94

Święta tuż tuż więc jestem szczęśliwy :D

Oczekuje tego by dobrze świeciła, w obecnej podoba mi się to, że może świecić szeroko oraz daleko. Potrzebna mi jest by czasem w nocy przed domem poświecić, do auta by w razie jakiejś małej awarii gdzieś zaglądnąć. Jedyne czego bym nie chciał to aby szybko się NIE rozładowała.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Ile minut zatem powinna świecić podczas świecenia po podwórku (moc max) lub ile godzin chciałbyś z nią grzebać przy aucie itp?
Od razu nasuwa mi się, jako propozycja, do znudzenia polecany Convoy S2+ lub S2. 1 aku zasili ją na min 1 godzinę w trybie max. Do tego ogniwa 3500mAh ze sklepiku forum i ładowarka Li-100 ale koniecznie po korekcie końcowego napięcia ładowania lub przynajmniej po jego zmierzeniu.
sauber94

Jeżeli godzinę taka latarka poświeci to dla mnie przyzwoity wynik. Kupić dwa akumulatorki, 1 można nosić przy sobie w zapasie.
Jaka jest różnica pomiędzy Convoy S2 a Convoy S2+? Miałeś może podobną latarkę do tej mojej? Nie chciałbym kupić gorszej pod względem jasności oraz odległości świecenia.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

sauber94 pisze:Miałeś może podobną latarkę do tej mojej?
Widziałem na żywo kilka podobnych. Jedynie stracisz nieco na zasięgu ale światła będzie jednak zauważalnie więcej. Światło będzie miało barwę mniej męczącą oczy (mniej niebieskie) i okrągły kształt z wyraźnie jaśniejszym środkiem. Jednocześnie możesz widzieć to, co masz pod nogami i to co jest dalej. Max użytecznie poświecisz do 60-120m w zależności od zastosowanej diody, reflektora i mocy sterownika. S2 świeci węziej i dalej od S2+. S2+ jest nieco bardziej podatny na modyfikacje i można do niego wkładać nawet optyki na 3 diody i wyciągać więcej lumenów niż daje reflektor samochodowy ale przy mocno ograniczonym zasięgu ale za to dużej szerokości wiązki światła o dużym natężeniu przy znacznie szybszym wchłanianiu energii z akumulatora niż w "normalnej" wersji.
wujek_red

Post autor: wujek_red »

Z całkiem dobrych chińczyków to możesz się pokusić o tego https://pl.aliexpress.com/item/2015-New ... 03391.html też jest podatny na modyfikacje i jako Lka może mieć dodatkowy plus. Nawet ktoś ja chyba na forum przerabiał. A tak to faktycznie do znudzenia Convoy bo dobry i można się bawić. Tylko dobrać jaki w zależności jak daleko i szeroko ma świecić.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Jeśli chcesz mieć prostą jak szpadel latarkę i z przyzwyczajenia ma to być zoom to kup coś co sprawdziło wielu z pozytywnym komentarzem np. http://www.banggood.com/MECO-CREE-XML-T ... s=category plus http://www.banggood.com/LiitoKala-Lii-1 ... mds=search plus dodatkowo na forumowym sklepiku jedno lub dwa sprawdzone ogniwa 18650 w sensie z PEWNĄ pojemnością.
Po zakupie nie pytaj o nic tylko używaj ...

To co wcześniej kupiłeś to jak wspomniał ktoś szmelc najniższej próby - wierząc TYLKO niskim cenom bez przygotowania merytorycznego ZAWSZE dostaniesz szmelc - czasem tylko ładniej opakowany. Mając wiedzę - wtedy za psie pieniądze WYBIERZESZ okazję właściwie - więc się, ucz czytaj i użytkuj ... forum światełek oczywiście.

Jak już będziesz wiedział jak to działa wybierzesz takiego zooma https://pl.aliexpress.com/store/product ... 0.0.eG5ZyM bo wart będzie swojej ceny a Ty będziesz wiedział dlaczego ...
Ostatnio zmieniony piątek 23 gru 2016, 20:25 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
sauber94

W takim razie wezmę S2+ tylko gdzie kupić. Na gearbest widzę, że jest dosyć tanio lecz kilka w rożnych cenach.

Mociumpel, Twoja propozycja ciekawa lecz za droga, może kiedyś o niej pomyślę.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Ta pierwsza za 7 dolców czy ta za 60 dolców?
Bo jeśli dojrzałeś TYLKO ostatnie zdanie to nie czytałeś ze zrozumieniem całości i wybrałeś TYLKO to co chciałeś zobaczyć czyli jeden z lepszych ale drogich zoomów TYLKO dla przekonanych i WIEDZACYCH czego szukać - to nie jest lampka dla początkujących hehe ...
ODPOWIEDZ