Tikka XP - czym zastąpić?

Oświetlenie montowane na głowie
Siwy

Tikka XP - czym zastąpić?

Post autor: Siwy »

Cześć,

Korzystam od paru lat w górach z Tikki XP i XP2, stary model (bodajże 70 i 80 lumenów), jak w linku. Często w trybie Hi, bo swiatło ma taką barwę że nic nie widać. Macie podobne doświadczenia?

Planuję wymienić jedną z nich. Decyduję między:
1) Black Dimond Storm IV
2) Skilhunt H03

Czy według Was wybór BD ma jakieś plusy? Jest z nią lżej na głowie?
Zakładam, że jeśli wybiorę Skilhunta, to przy pierwszym zaświeceniu doznam szoku w porównaniu do obecnej Tikki? Czy da się Skilhunta nosić wygodnie wiele godzin i nie ciąży na głowie? Wygoda noszenia jest dla mnie dość istotna.

Brałem też pod uwagę H03F ale obawiam się trwałości zawiasu. Macie może jakieś doświadczenia z nim? Patrzyłem też na H03R, ale nie wiem jak szeroki ma spill. Nie zależy mi na szperaczu, tylko równomiernym oświetleniu przestrzeni przede mną. Powiedzmy 30-50m.

Dzięki za komentarze.
Ostatnio zmieniony wtorek 20 gru 2016, 18:31 przez Siwy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Z Tikką XP2 nic nie zrobisz bo to szajs. Ale Tikka XP ma łatwo wymiennego LED-a, możesz wrzucić XP-G3 i będzie fajnie świecić. A Skilhunt to potęga, nie da się porównać z jakąkolwiek Tikką, na pewno doznasz szoku :) Nosi się fajnie, nie męcząco. Weź z diodą neutralną i z TIR-em, będziesz Pan zadowolony ;)
pozdrav
Siwy

Dzięki. Krótko, rzeczowo i na temat.

Skilhunta zamówie w takim razie w wersji H03 NW.

Fajny pomysł z modowaniem XP. Nie myślałem o tym. Znalazłem nawet jeden wątek w temacie. Obawiam się tylko czy potrafiłbym temat sam ogarnąć. Zdarzylo mi się lutować jakieś kable w suszarkach, plus coś tam w dzieciństwie, ale o elektronice nie wiem za wiele. Mogłoby mnie to trochę przerosnąć. Nie wiem nawet czy moja lutownica dałaby radę, jeśli to jakas precyzyjna wymiana. Kto mógłby w tym pomóc?
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Ja wymieniłem i jest lipa,prąd jest malutki w każdym trybie, wg współczesnych standardów to nie świeci.
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Petzl XP2 80 lumenów

Obrazek

Skilhunt H03NW

Obrazek
Tom.O

Post autor: Tom.O »

MCSubi pisze:Ja wymieniłem i jest lipa,prąd jest malutki w każdym trybie, wg współczesnych standardów to nie świeci.
Hej,
Z racji, że zasilam Tikkę XP akumulatorkami to jeszcze bardziej był widoczny mały prąd zasilania LED'a. Dlatego poza wymianą diody na XPG2 zmieniłem jeszcze rezystor dla trybu High. Zmiana diody, zasilania i optyki dała bardzo dobry efekt.
Opis na ostatnim poście od dołu:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... art=30#top

Mimo wszystko apetyt rośnie w miarę jedzenia i termika Tikki nie pozwala na uzyskanie więcej więc zamówiłem ostatnio Skillhunt H3.
Jak przyjdzie to zrobię krótkie porównanie.
MCSubi

Zmieniasz rezystory na lato i zimę,jak opony?
Tom.O

MCSubi pisze:Zmieniasz rezystory na lato i zimę,jak opony?
:)
Jeżeli jednak serio pytałeś - to chodzi o to, że brak radiatora uniemożliwia puszczenie większych prądów w diodę niż 350-400mA. Obudowa tikki jest z plastiku i nie odprowadza ciepła.
MCSubi

Wiem, dlatego wymieniłem tylko diodę.
Jak długo używasz na podwyższonym prądzie i w jakich temp. maksymalnie?
Siwy

MCSubi pisze:Ja wymieniłem i jest lipa,prąd jest malutki w każdym trybie, wg współczesnych standardów to nie świeci.
Wymieniłeś na XP-G3?
Siwy

rafalklis pisze:Petzl XP2 80 lumenów

Skilhunt H03NW
Przypomniałeś mi upiorne światło XP2. Dzieki za foty. Naswietlane na jednakowych parametrach (czas, przysłona i iso)? Na pierwszym widac niebo, na dugim juz nie.
MCSubi

Nie pamiętam oznaczeń, barwa miała być neutral white i jest
Tom.O

MCSubi pisze:Wiem, dlatego wymieniłem tylko diodę.
Jak długo używasz na podwyższonym prądzie i w jakich temp. maksymalnie?
Jest tak ustawione, że star jest mocno ciepły, ale nie parzy - ok 50*.
Bez problemu można używać w trybie High dłuższy czas. Jedynie tryb boost ograniczam do 10s bo można ugotować diodę. (wyrzuciłem ten termistor)
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Siwy pisze:
rafalklis pisze:Petzl XP2 80 lumenów

Skilhunt H03NW
Przypomniałeś mi upiorne światło XP2. Dzieki za foty. Naswietlane na jednakowych parametrach (czas, przysłona i iso)? Na pierwszym widac niebo, na dugim juz nie.
Ustawienia aparatu te same. Zdjęcia robione o różnej porze i w różne dni stąd te różnice.
Tutaj więcej porównań:
http://www.torch.pl/forum/index.php?top ... ;topicseen
Siwy

Tom.O pisze: Hej,
Z racji, że zasilam Tikkę XP akumulatorkami to jeszcze bardziej był widoczny mały prąd zasilania LED'a. Dlatego poza wymianą diody na XPG2 zmieniłem jeszcze rezystor dla trybu High. Zmiana diody, zasilania i optyki dała bardzo dobry efekt.
Opis na ostatnim poście od dołu:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... art=30#top
hej, czy ta modyfikacja jest prosta do zrobienia dla kogoś bez wykształcenia elektronicznego? Gdybym kupił XP-G2 na podłożu 10mm to wystarczy tylko odlutować i przylutować dwa kabelki, plus troche wytopić/wypiłować?

Czy sama wymiana diody daje zauważalny efekt?

Można zmodyfikować podobnie XP2, czy się nie da tak łatwo jak XP, jak to pisał Browar?
Tom.O pisze:Mimo wszystko apetyt rośnie w miarę jedzenia i termika Tikki nie pozwala na uzyskanie więcej więc zamówiłem ostatnio Skillhunt H3.
Jak przyjdzie to zrobię krótkie porównanie.
chętnie zobaczę efekty
Ostatnio zmieniony czwartek 16 lut 2017, 15:35 przez Siwy, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ