Witam Was
Sprawdzał ktoś z was jaki maksymalny prąd można puścić w diodę zalutowaną na starze bądź płytce pcb ale bez żadnego radiatora?
Powiedzmy że te pcb może osiągać spokojnie te 50*C a może i więcej? Chodzi o jakas granica przy której aż tak szybko nie spadnie jej żywotność a w zasadzie wydajność z lm/W...
Nigdy tego nie sprawdzałem ale strzelam że przy 300mA dla xpg nie powinno być źle a może się mylę?
Maksymalny prąd dla diody na pcb bez radiatora
-
-
Standardowy star 20mm o ile się nie mylę był projektowany dla 1W Luxeonów, później został de facto standardem, który jest używany do dzisiaj ze względu na uniwersalność. Cree w starszych notach aplikacyjnych zalecało 1 cal kwadratowy radiatora dla 1W mocy(jeszcze w czasach XR-E, teraz nie wiem czy jeszcze to piszą), więc taki star wystarczy, o ile obie strony są odsłonięte. Dioda oczywiście nie będzie miała komfortowych warunków, ale spadek jasności nie będzie dramatyczny. Żeby to przeliczyć konkretnie na max prąd to by trzeba znać Vf konkretnej diody. Według danych katalogowych Cree XP-G osiąga 1W nieznacznie poniżej 350mA, więc przekroczenie tego prądu na starze będzie dla diody już szkodliwe długoterminowo, ale oczywiście wszystko zależy od lokalnych warunków - jak jest niska temperatura otoczenia, jakiś wymuszony ruch powietrza to dioda i z pół ampera wytrzyma
Dokładnie tak - człowiek składa się w ~80% z wody, więc dobrze odprowadza ciepło Pomiar byś musiał robić termoparą albo pirometrem.*michal* napisał/a:
Dla xpg 300mA płytka nie zmienia w ogóle temperatury - nie czuć pod palcami nic choć czekałem z minute...
Bo twój palec robił za radiator.