Ciepło a ilość ledow

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Kwasiu

Ciepło a ilość ledow

Post autor: Kwasiu »

Na początek chciałbym się przywitać :) Czytam forum od dłuższego czasu i to kopalnia wiedzy ale założyłem konto bo mam pytanie na które odpowiedzi nie znalazłem :)

Mianowicie, mam diody cree xpg i związku z nimi pytanie. Czy mniej ciepła wydzielina jedną dioda świecą prawie pełną mocą czy dwie wysterowane PWMem do takiej mocy by uzyskać tyle samo lumenow co ta jedna świecąca prawie pełną mocą?? Potrzebuję zastosować dość dużo diod xpg i teraz nie wiem czy kupując więcej i zmniejszając im moc zmniejsze ilość wydzielanego ciepła czy wręcz przeciwnie, ciepła będzie więcej niż z mniejszej ilości diod świecących prawie pełną mocą :|

Pozdrawiam i jeszcze raz witam :)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Witaj.
Mniejszy prąd= większa sprawność.
Jak masz możliwość to lepiej sterować diody bez PWM, wtedy jest jeszcze większa sprawność.

Poprzeglądaj sobie dane katalogowe w tym kalkulatorze : http://pct.cree.com/dt/index.html
Kwasiu

Post autor: Kwasiu »

Dzięki, bardzo przydatny ten kalkulator :)To mam jeszcze jedno pytanko :) Kupiłem sobie do testów kilka sztuk diod xpg, gdy zasilam je prądem 1A to sama dioda szybko robi się gorąca :/ wyczytałem że po prostu chip diod cree nagrzewa się do ok 80stopni. Czy to prawda?? Nie chodzi mi o nagrzewanie się całości, bo mam je do dużego radiatora przyklejone tylko o to, że dotykając palcem tej soczewki na diodzie po jakiś 20s ona już parzy. Tak ma być??
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 15:52 przez Kwasiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Soczewka zawsze parzy i tutaj nie ma co mierzyć temperatury ;)

Aby obniżyć temperaturę leda, najlepiej lutować go do podłoża z bezpośrednim padem termalnym a całość przykręcać do odpowiedniego radiatora.

Poczytaj sobie info o temperaturze złącza
ILPT
ODPOWIEDZ