Bosch GLI 10,8V uszkodzony sterownik
Bosch GLI 10,8V uszkodzony sterownik
Witam,
Latarka bosch GLI 10,8V jest bardzo słabą konstrukcją, co chwilę słyszę jak komuś pada, uszkodzenie dopadło i mnie, uszkodzona dioda LED, wymieniona na nową a latarka dalej nie świeci, w sterowniku dużej filozofii nie ma, a jednak mam problem, sprawdziłem wszystkie diody zenerki, sprawdziłem tranzystorek, wszystko wydaje się być ok zostaje mi układ smd 8 nóżek niestetyjedyne co mogę z niego odczytać to 555 myślicie że może to być NE555?
Daje linka do CPF bo juz troche szukałem ale dalej nic:-(
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... GLI-10-8V)
Pozdrawiam
Latarka bosch GLI 10,8V jest bardzo słabą konstrukcją, co chwilę słyszę jak komuś pada, uszkodzenie dopadło i mnie, uszkodzona dioda LED, wymieniona na nową a latarka dalej nie świeci, w sterowniku dużej filozofii nie ma, a jednak mam problem, sprawdziłem wszystkie diody zenerki, sprawdziłem tranzystorek, wszystko wydaje się być ok zostaje mi układ smd 8 nóżek niestetyjedyne co mogę z niego odczytać to 555 myślicie że może to być NE555?
Daje linka do CPF bo juz troche szukałem ale dalej nic:-(
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... GLI-10-8V)
Pozdrawiam
Główny spammer tego Forum
-
Latarka jest nowa, sterownik zawsze pada razem z dioda.
Mam juz 3 takie latarki zawsze to samo uszkodzenie, pada dioda razem ze sterownikiem.
Te drivery sa zalane farba, ciezko cokolwiek odczytac, cala plytka przelutowana, wszystkie styki we wszystkich 3 sterownikach przelutowane.
Postaram sie ten scalk jakos przeczyscic, chodz oznaczenia sa zamazane.
Mam juz 3 takie latarki zawsze to samo uszkodzenie, pada dioda razem ze sterownikiem.
Te drivery sa zalane farba, ciezko cokolwiek odczytac, cala plytka przelutowana, wszystkie styki we wszystkich 3 sterownikach przelutowane.
Postaram sie ten scalk jakos przeczyscic, chodz oznaczenia sa zamazane.
Ostatnio zmieniony środa 14 gru 2016, 05:55 przez ProLight, łącznie zmieniany 1 raz.
Główny spammer tego Forum
-
Popularny 555 można spróbować rozpoznać po tym co i jak jest podłączone do jego pinów. I dlatego dobrze jakby ścieżki na PCB było widać, ale jak zalane farbą to może byc problem, a podświetlenie światłem " od spodu" płytki coś daje ? A te uszkodzone LEDy to dostają zwarcia czy przerwa w obwodzie ? Jest może na tej płytce dławik ? W niektórych najprostszych przetwornicach do zasilania LED, przerwa w obwodzie diody (brak obciążenia) może właśnie spowodować uszkodzenia np. tranzystorów mocy czy innych dalszych elementów na PCB.
-
Jak jest zwarcie w LED to też mogło upalić tranzystor mocy, no ale pisałeś coś że sprawdzony. Teoretycznie sam NE555 tez mógł być użyty do wysterowania LED bo też ma jakiś klucz tranzystorowy w strukturze coś ok 300mA wydajności, ale z tego zagranicznego zdjęcia ciężko też coś wywnioskować.
Oczywiście napięcia na płytce posprawdzane ?
Oczywiście napięcia na płytce posprawdzane ?
-