Co po Bocialarce?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
ptaku2

Co po Bocialarce?

Post autor: ptaku2 »

Witam!

Swojego czasu kupiłem Bocialarkę i bardzo polecam - świeci pięknie już chyba od prawie 2 lat. Jednak ma jeden minus którego kolega Bocian nie mógł poprawić - wykonanie samej obudowy/body czy jak Wy to nazywacie :) Przede wszystkim gwinty myślę że prędzej czy później padną. Może za rok, może dwa...

Szukam więc czegoś o podobnym charakterze wiązki (na rower głównie, ale i do lasu), ale w wykonaniu nie made in china (przynajmniej nie jakościowo). Samemu powiem szczerze nie chce mi się bawić w jakieś przeróbki więc tylko coś gotowego. Myślę o wydatku <500 zł.
Byle by nie tłukła się szybka przy upadku, a obudowa nie rysowała od pędu powietrza ;)

No i 2 tryby 100% i jeden programowalny było by idealnie. Na rowerze używam tylko 100% (jak to się mówi +5 do lansu;)) i czasami nie wiem czy mi sie nie przełączyłą na niższą wartość (tak czasami bywa).

Ostatnio kupiłem ładowareczkę i 18650 2600 mAh - coś jakby nieco dłuższe niż od Bociana ale Bocialarka się dokręca w miarę normalnie - mam nadzieję że to nie jakieś dziwne akusy (ultrafire protected z Jet-Pol).

Bocialarka posłuży pewnie jeszcze trochę czasu mi a potem bratu. Zakup polecam wszystkim - zwłaszcza że obecna wersja jest już udoskonalona.
A ja chętnie przeskoczył bym półeczkę wyżej. O ile możecie coś polecić :)

Wojtek
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Hej Ptaku :)

Chętnie zaprezentuję Ci to co mam w swoich zasobach, między innymi takie światełka jakie mogłyby Cię zainteresować. Sądzę też, że jest parę osób w Trójmieście które miałyby co pokazać w tym zakresie :)

Nie wiem tylko, czy założenie "nie made in china" nie jest grubą przesadą - dobre światełka, takie jak JetBeam czy DarkTort (wymieniam te które mam do okazania) to też produkcja z Chin - lecz jak to mówią, za co płacisz, to dostajesz... Także u chińczyków, jak zapłacisz 20 dolarów to dostaniesz ... no, latarkę, a jak zapłacisz 75 dolarów, to dostaniesz... no, nieco trwalszą latarkę ;)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
ptaku2

No wiadomo - Made in China rządzi. Dlatego pisałem bardziej o "chińskim wykonaniu" niż o samym miejscu produkcji ;) Swojego czasu jak wyczytałem że Nokia E-51 jest Made in Finland to byłem w ciężkim szoku. Bo teraz nawet medycyna chińska mi się źle kojarzy. Zaprawdę powiadam Wam - szukam tylko solidnego narzędzia - nie kolekcjonuję latarek. Ale bardzo lubię stare zegarki ;) Nie wiem jaka będzie technologia za 10 lat w latarkach (OLED?) ale szukam latarki na lata jakkolwiek by to śmiesznie nie brzmiało :)

I nie chcę taktycznych tooli prześwietlających 3 metry żelbetu. Chcę latareczkę żeby widzieć rolkarzy nad morzem i żeby się samochodziażom od niej lakier łuszczył. Od takie małe pragnienie ;)
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

ptaku2 pisze:I nie chcę taktycznych tooli prześwietlających 3 metry żelbetu. Chcę latareczkę żeby widzieć rolkarzy nad morzem i żeby się samochodziarzom od niej lakier łuszczył. Od takie małe pragnienie ;)
Pięknie opisane :D Może jednak warto pomyśleć na jakimś kawadraciakiem DIY. Chyba że to ma być latarka z mocnym nastawieniem na EDC a jej wykorzystanie rowerowe jest niejako wynikową tegoż zastosowania. Na kolimatorze tak szeroko świecącej latarki nie kupisz raczej zasilanej z 18650 gotowej. Bym sie pokusił może o wsadzenie innej optyki do jakiejś latarki ala AURORA V6 czy coś w podobie?
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ptaku2

No tak... Wiedziałem. Na NORMALNYM forum bym się spytał to by polecili Sigmę :) A tutaj zaraz dostanę listę zakupów przez sieć i będę skręcał miesiąc ;) Wolał bym coś gotowego...-
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

:D czego sie spodziewałeś ;) Cały fun polega na tym by zrobić - poprawić a nie kupić i używać tylko :D Masz gotowca całkiem ładnego (skorupę) do kupienia w sklepiku. Reszta to już tylko co sobie wymarzysz. Jak szeroko jak długo etc ma świecić.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Gotowce też są - tylko popatrzeć i wybierać :)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
ptaku2

No ta AURORA V6 całkiem ciekawa - tylko jak wyczytałem w reckach przydała by się lepsza twardsza powłoka. Tyle w zasadzie zrozumiałem. Regulacja spota - też fajne. Ogólnie ciekawa sprawa. Nawet widziałem moda na allegro tej latarki. I cena poniżej 200. To nie wiem co jeszcze trzeba zrobić z taką latarką żeby kosztowała 700 zł skoro ta wyszło że jest prawie idealna. No chyba że była by z tytanu jak ta limitowana do 500 sztuk.
ODPOWIEDZ