Ładowarka do zaawansowanej zabawy akumulatorami i pakietami

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Ponieważ ładowarki modelarskie zwykle rozładowują ogniwo stałym prądem az do momentu pojawienia się na zaciskach wybranego napięcia (oczywiście można włączyć aby rozładowywała do końca zmniejszając prąd po osiągnięciu minimalnego napięcia) poza tym im wyższy prąd, tym większe straty, a co za tym idzie niższą zmierzona pojemność.
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Ta ładowarka modelarska iSDT SC-608 z pierwszego wątku jest bardzo fajna, nie rozumiem hejtów na nią ;). Na grupie race copter używa ją sporo ludzi i wszyscy zadowoleni :). Ma pomiar rezystancji, ma regulację napięcia końcowego na ogniwach - tzn obsługuje ogniwa 4.35v no i kosztuje stosunkowo nie dużo (37 USD na banggod).
Do tego takie bajery jak ustawienie minimalnego napięcia zasilania, maksymalnej mocy zasilania (co by zasilacza nie upalić albo aku nie rozładować nadmiernie)

Sam jej nie mam ale mam zamiar kupić ze względu na kompaktowe rozmiary i łatwość obsługi pokrętłem.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

igi pisze:Ta ładowarka modelarska z pierwszego wątku jest bardzo fajna, nie rozumiem hejtów na nią ;)
Może dlatego, że nie wszystkie jej parametry są takie, jakie by wszyscy chcieli a za podobną cenę można już kupić odpowiedniejsze sprzęty (ja np kupiłem za ok 450zł Reaktora 1000W i teraz mogę sensownie szybko ładować pakiet 1,1kWh do roweru oraz testować wysokoprądowe ogniwa).
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Ok a co można kupić za ~150 zł bo tyle mniej więcej kosztuje? Pytam z ciekawości bo może jest jakaś fajna alternatywa? Sam mam jakiegoś klona imaxa b6 i działa od lat ok, ale trochę mnie wkurza obsługa i rozmiar :)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Jeśli ona kosztuje bliżej 150zł, to zmienia to postać rzeczy. Jednak osobiście uważam, że do poważniejszego testowania ogniw Reaktor 300W to takie minimum a kosztuje może tylko a może aż 50% więcej, jednak daje dużo więcej, bo można "normalnymi" prądami testować ogniwa i pakiety. Nie ma też ryzyka, że uszkodzimy ekran i ładowarka przestanie przez to działać.
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

ElSor, skąd żeś wytrzasnął w takiej cenie, rozumiem że to - Turnigy Reaktor 30A 1000W ?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Issac, w HobbyKing kiedyś były z wysyłką z magazynu EU.

EDIT:
Przepraszam. 99$ kosztowała mnie z wysyłką, czyli na wtedy ~420zł
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

ElSor, Przy obecnym kursie 1USD~4,2PLN
Ładowarka najtaniej z globalnego magazynu 138USD + wysyłka do 20USD co daje 670PLN !!! Wina Trumpa :razz:
ODPOWIEDZ