Convoy L6
Panowie jeszcze jedno pytanie czy L6 ma zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem akumulatorów? No i poprzednie pytanie też proszę
Ostatnio zmieniony sobota 26 lis 2016, 22:24 przez MaczugaL6, łącznie zmieniany 1 raz.
Z opisu wymagane są ogniwa protected (czyli zabezpieczenia na driverze nie ma) ale:
Zasilanie 2S , dioda 6V, przy mocnym rozładowaniu ogniw XHP70 będzie ledwo świecić.
Obecnie dobre ogniwa można rozładowywać do 2,5V. XHP70 przy 5V to nie będzie świecić.
Ad 2. Chodzi o "rozcentrowanie" diody. Jeśli da się obniżyć reflektor bez zwarcie to czemu nie.
Mnie chodziło o podwyższenie reflektora nad diodą w celu "rozcentrowania".
Zasilanie 2S , dioda 6V, przy mocnym rozładowaniu ogniw XHP70 będzie ledwo świecić.
Obecnie dobre ogniwa można rozładowywać do 2,5V. XHP70 przy 5V to nie będzie świecić.
Ad 2. Chodzi o "rozcentrowanie" diody. Jeśli da się obniżyć reflektor bez zwarcie to czemu nie.
Mnie chodziło o podwyższenie reflektora nad diodą w celu "rozcentrowania".
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Dziękuję za odpowiedź! Ale pkt. 1 rozumiem, chociaż gdzieś oglądałem filmik na youtube i gościu mówił, że jest zabezpieczenie- mylił się.
Pkt. Jakoś mam mieszane uczucia odnośnie odpowiedzi bo jakby się zaprzeczały te zdania. Ja rozumiem że rozcentrowanie powstanie wtedy gdy dioda "wejdzie" do reflektora, tak? To gdzie trzeba podłożyć te 0,5mm podkładkę?
Pkt. Jakoś mam mieszane uczucia odnośnie odpowiedzi bo jakby się zaprzeczały te zdania. Ja rozumiem że rozcentrowanie powstanie wtedy gdy dioda "wejdzie" do reflektora, tak? To gdzie trzeba podłożyć te 0,5mm podkładkę?
A teraz rozumiem, w obie strony rozcentruje, tylko że w pracy mam zoomem i jak obserwowałem to jeśli dioda wchodziła do środka to rozprasza strumień, a wychodząc skupiała. Po protu trzeba będzie zobaczyć co osiągnie lepszy skutek w L6. Dziękuję.
Aha, jeszcze jedno pytanie nasunęło mi się. W pracy mamy Maghlitay na dwie baterie R20 i słabo już świecą . Czy nie dałoby się zamienić tylko diody, na lepsze?
Aha, jeszcze jedno pytanie nasunęło mi się. W pracy mamy Maghlitay na dwie baterie R20 i słabo już świecą . Czy nie dałoby się zamienić tylko diody, na lepsze?
https://www.aliexpress.com/popular/maglite-led.html
Gotowe moduły LED do MagLite.
Gotowe moduły LED do MagLite.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Jednak powinno być raczej tak:tiuro pisze:Racja nie tak miało być, raczej:SebaZ74 pisze:pkt. 4 na pewno dobrze ?
Czyli mamy tak: od najbardziej szeroko do największego skupienia.
1. L6 XHP-70 - podwyższenie diody przez wyższą podkładkę centrującą (0,5mm wyżej powinno rozszerzyć promień główny ('rozcentrować" diodę).
2. L2 MT-G2 - bez szybki optycznej skupiającej
3. L2 MT-G2 - z szybką optyczną skupiającą
4. L6 XHP-70 - bez podwyższenia diody o 0,5mm
Czy to prawidłowa kolejność?
1. L6 XHP-70 - podwyższenie diody przez wyższą podkładkę centrującą (0,5mm wyżej powinno rozszerzyć promień główny ('rozcentrować" diodę).
2. L2 MT-G2 - bez szybki optycznej skupiającej
3. L6 XHP-70 - bez podwyższenia diody o 0,5mm
4. L2 MT-G2 - z szybką optyczną skupiającą
Mam już L6, sprawdziłem i jest ciut szerzej od L2 z Mtg2.
Pokój i Dobro...przynajmniej warto próbować...