Ładowarka do zaawansowanej zabawy akumulatorami i pakietami

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Bagnet

Ładowarka do zaawansowanej zabawy akumulatorami i pakietami

Post autor: Bagnet »

Szukałem podobnego tematu i nie znalazłem, ale młody jestem, więc jak się pomyliłem, to proszę o wybaczenie.

Mam już fajne latarki (cyknę fotkę, jak mi się uda je pozbierać)
Mam przyzwoitą ładowarkę ogniw cylindrycznych Opus BT-C3100 2.2
Mam mnóstwo ogniw AAA, AA, trochę 18650, pewnie będą jeszcze 18350, może 26650.

Ładowarka Opusa ma jednak pewne ograniczenia - do szybkiego ładowania jest ok, ale np. testowanie na niej ogniw to mordęga, hałas i bardzo dużo czasu do tego potrzeba.

Tak więc potrzebny jest sprzęt do TESTOWANIA OGNIW

Kupowanie SkyRC za 500zł nie ma dla mnie sensu (choć to świetny produkt, ale poczekam na wersję "2.0" pozbawioną wad obecnego modelu).

Zostają ładowarki modelarskie i tu jest już pod górkę. Miałem ładowarki B6 i B6mini gdy bawiłem się w RC, ale od 3-4 lat nie jestem już w temacie więc może warto poszukać czegoś nowszego?

Czytając wątki zwróciłem uwagę na bardzo sprytną i małą ładowarkę modelarską
iSDT SC-608 DC (http://www.isdt.co/), lub nieco większy model iSDT SC-620 DC. Ale mniejszy model bardziej mi się podoba, ma prąd rozładowania do 5A (co prawda tylko 5 Wat), ładowanie do 8A i co wydaje się w porządku prąd balansowania 500mA.

Myślałem, aby do tego dokupić zasilacz 200w do taśmy ledowej aby nie robić szumu zasilaczem komputerowym.

Do tego przydałyby się uniwersalny koszyk 2S i 4S do ładowania balansowanego ogniw cylindrycznych - jest w ogóle coś takiego?
Do tego przydałby się uniwersalny koszyk do ładowania - rozładowania pojedynczych ogniw (coś jak w ładowarce opus) - jest coś takiego?

Co sądzicie o pomyśle? A może możecie polecić coś lepszego? Budżet 500zł byłby w sam raz, więcej nie chcę na to wydawać ale jak będzie mniej to się ucieszę.
Załączniki
6104_m.jpg
6104_m.jpg (17.35 KiB) Przejrzano 429 razy
6105_m.jpg
6105_m.jpg (23.41 KiB) Przejrzano 429 razy
Siła spokoju
Mieciu

Post autor: Mieciu »

Może nie tak odpicowana, ale lepsza będzie ładowarka iCharger 106B+ chociażby ze względu na prąd rozładowania 7A.
W bto aktualnie mają na nią promocję z okazji black friday (ok 365zł)
Dodatkowo po wpisaniu kodu promocyjnego dla użytkowników światełka.pl: E71335FA dostajesz cenę 335,16 PLN, co wychodzi nawet taniej niż z Chin ściągać :o
Jak niesamowita to cena przekonasz się porównując inne oferty w necie :wink:
Bagnet

Dziękuję, to ciekawa opcja. Zwróć proszę uwagę, że nie cena jest kryterium no i co z akcesoriami?

Poczytałem i...
iCharger ma prąd rozładowania 7A ale moc 20W (wewnętrzna), trzeba do niej jeszcze mocniejszy zasilacz zewnętrzny ładować. Prąd balansowania tylko 300mA. No nie jestem przekonany... za 136zł więcej mam niewiele więcej.
Siła spokoju
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Bagnet, zasilacz może być i 50W jak nie korzystasz z jej max możliwości. Zasilając z aku samochodowego rozładowanie masz o dużo większej mocy (byle aku nie będzie pełny).
Koszyki na 1-4 ogniwa 18650 oraz AA można kupić bez problemu (w bto też chyba mają). Balansowanie 300mA może i mało, jeśli ogniwa są o różnym stopniu naładowania ale przy pakietach nie trzeba więcej.
Sam mam ładowarki modelarskie i "zwykłe" ale porządne testy ogniw robię tylko modelarskimi, bo inne się nie nadają po prostu.
Mieciu

Bagnet pisze: Poczytałem i...
iCharger ma prąd rozładowania 7A ale moc 20W (wewnętrzna)
No to nie doczytałeś dokładnie :-)
7A można uzyskać nawet przy 20V jeżeli podłączysz w szereg zewnętrzne źródło odpowiednio dobranego oporu (rezysotry, żarówki itp) - tryb zwie sie DCHG+
Ja ichargera używam już od 8 lat - najlepsza ładowarka ze wszystkich moich 4 modelarskich :D

Przykładowy filmik z wyższym modelem, ale zasada taka sama:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=20V-3YGhOQM[/youtube]
Ostatnio zmieniony piątek 25 lis 2016, 12:29 przez Mieciu, łącznie zmieniany 1 raz.
Bagnet

No właśnie... 8 lat temu to jeszcze nie było 18650, szukam czegoś nowszego. Technologia i oprogramowanie poszły bardzo do przodu. Tak jak MC3000 SkyRC jest wielkim krokiem technologicznym w ładowarkach, tak szukam podobnego rozwiązania z ładowarkami modelarskimi.

Oczywiście bardzo dziękuję za opinię, pamiętam jednak jakie żmudne było ustawianie czegokolwiek na iMax B6 a to jest podobny interfejs.
Siła spokoju
Mieciu

Bagnet pisze:No właśnie... 8 lat temu to jeszcze nie było 18650
Obrazek

to ja już nic nie doradzę ;-)
Bagnet

Ale spokojnie, ja szukam informacji a nie podaję "dogmaty". I rozumiem argumenty. Nie ma co shame'ować :)
Siła spokoju
Bagnet

A i jeszcze coś, co bardzo mnie wkurzyło. Ja bardzo nie lubię takiego podejścia do klienta. I z tego powodu w BTO nic nie kupię. Screeny zrobione przed chwilą (oba)
Cena normalna 339,15zł
Cena czarnopiątkowa 428,61zł > 364,31zł

Edit, zachowali się porządnie, zaproponowali niższą cenę.
Ostatnio zmieniony piątek 25 lis 2016, 14:56 przez Bagnet, łącznie zmieniany 1 raz.
Siła spokoju
Mieciu

Żebyś nie napisał, że poszukujesz ładowarki do <pogrubiony tekst> TESTOWANIA OGNIW </pogrubiony tekst> :D to bym się nie czepiał :P
Te Twoje wynalazki z tego co widzę nie mają np:
- pomiaru rezystancji wewnętrznej (wiesz co to i do czego służy?)
- regulowanego napięcia końcowego przy ładowaniu
- opcji zrobienia z ładowarki sprytnego zasilacza gdzie podajesz napięcie oraz maksymalny prąd (można na tym nietypowe diody led testować. Ładnie wygładzone napięcie daje oraz stabilizuje się albo na max prądzie albo na zadanym napięciu w zależności co pierwsze osiągnie.
- opcji docierania silików szczotkowych - mało kto wie o co chodzi ale czasem się przydaje
- opcji wycinarki do styropianu na drucie grzejnym

za to widzę kolorowy wyświetlacz i 1 pokrętło/przycisk które po kilku latach będzie do wymiany i plasikową obudowę wydmuszkę która na pewno sprawnie odbierze ciepło...
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

Bagnet, BTO nie jest osamotnione w robieniu klientów w wała czarnopiątkowego. Większość tak robi.
Używam Ichargera do ładowania wszystkich akumulatorów jakie mam w domu i nie zamieniłbym na inną.
M
My flashlight is smaller than yours...
Bagnet

Mieciu pisze:Żebyś nie napisał, że poszukujesz ładowarki do <pogrubiony tekst> TESTOWANIA OGNIW </pogrubiony tekst> :D to bym się nie czepiał :P
Te Twoje wynalazki z tego co widzę nie mają np:
- pomiaru rezystancji wewnętrznej (wiesz co to i do czego służy?)
- regulowanego napięcia końcowego przy ładowaniu
- opcji zrobienia z ładowarki sprytnego zasilacza gdzie podajesz napięcie oraz maksymalny prąd (można na tym nietypowe diody led testować. Ładnie wygładzone napięcie daje oraz stabilizuje się albo na max prądzie albo na zadanym napięciu w zależności co pierwsze osiągnie.
- opcji docierania silików szczotkowych - mało kto wie o co chodzi ale czasem się przydaje
- opcji wycinarki do styropianu na drucie grzejnym

za to widzę kolorowy wyświetlacz i 1 pokrętło/przycisk które po kilku latach będzie do wymiany i plasikową obudowę wydmuszkę która na pewno sprawnie odbierze ciepło...
Rozumiem, dziękuję, to są poważne argumenty ZA iCharger. :)
Siła spokoju
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Ja używam Turnigy Reaktor 300W (który to jest kopią iChergera) i również nie zamienił bym go na inną, dokupiłem do niego za grosze koszyczek na 18650 i do niego dorobiłem wtyczkę balansowania i mogę bez problemu ładować od 1-4 sztuk 18650 (a jak dorzucę dodatkowy koszyczek na 2 to i 6 sztuk), dodatkowo jeśli zasilę ładowarkę z akumulatora żelowego to i rozładowanie ogniw prądem 20A nie robi problemu.
Bagnet

BTO się zachowało. Znaczy zaproponowali mi cenę 339,15zł
Co prawda wolałem skorzystać z obu rabatów, ale zamówienie złożone. Będzie iCharger B106+
Teraz tylko koszyczki i balanser...
Siła spokoju
Bagnet

Ok, zakochałem się w iChargerze, ta ładowarka spełnia marzenia bateriomaniaka.

Jednak mam pytanie i prosiłbym o wyjaśnienie.

Bawiłem się Opusem, rozładowanie (prąd rozładowania 500mA, napięcia odcięcia przy rozładowaniu 3,04V-3,05V) ładowanie (prąd ładowania 1A, napięcie po naładowaniu 4,2V) - po naładowaniu wyszła pojemność akumulatorów 3367mAh, 3346mAh, 3376mAh

Postanowiłem zrobić to samo iChargerem, discharging (2A, 3V), fast charging (2A, 4,2V) - po naładowaniu wyszła pojemność 2870mAh, 2790mAh, 2883mAh.

Dlaczego tak się stało?
Siła spokoju
ODPOWIEDZ