O zgrzewarkach...

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

tisher pisze:Wygląda 100x lepiej niż ten mój zlepek kabli :D
U mnie też czuć power ale nie wiem czy rusza mi wtórnym, muszę przypatrzyć
Akurat co do narzędzi, to estetą nie jestem, ale chyba podejrzewałem - słusznie, że będę musiał wyciągać trafo, a wtedy przydaje się miejsce i niezawadzające kable.

Obrazek Jeszcze nie do końca wykończona i nie wyczyszczona ;) .

Front już mi 100 razy brzydziej niż Twój wyszedł, ale w sumie mi to wisi, bo ma działać. Szczególnie wisieć mi zaczęła "wyższa estetyka",gdy ze złej strony płyty zacząłem drążyć wnękę pod wyświetlacz i sterownik... Ręce mi opadły i zostało tak jak zostało. No ale tak to jest, jak się robi coś, gdy się jest obolałym. :wink:

Pierwsze zgrzewy takie, poniżej dla ustawianie 40ms, dla 30ms też wyszły ok, poza którymś z kolei, muszę jeszcze przetestować, czy 30ms starcza, czy czemu raz nie wyszło:
Obrazek

Taśma i jej ocena

Taśmę kupiłem z allegro od użytkownika AkumulatorySlask z tej aukcji, chyba przepłaciłem (ktoś inny ma 8mm 3m, za 12zł:
http://allegro.pl/tasma-niklowa-do-lacz ... 53149.html

Od forumowicza, który oferuje 100% niklową nie kupowałem, bo minimalnie zamówienie to ~75zł, a to dla mnie za dużo kasy było.

Taśma z powyższej aukcji jest stalowa/żelazna pokryta czymś antykorozyjnym - przyjmijmy, że niklem. Robiłem test w słonej wodzie po potraktowaniu pilnikiem, w zeszlifowanych miejscach koroduje. 7mm szer, ~0.15mm grubości.

Pojedyncze warstwy tej taśmy zgrzewają mi się bardzo dobrze (o ile ten zgrzew powyżej jest dobry). Taśmę trudno zerwać - mocna jest.

Pozdrawiam, Kuba
Ostatnio zmieniony piątek 15 kwie 2016, 07:28 przez marmez, łącznie zmieniany 2 razy.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

No ja brałem od tego drugiego gościa co ma jeszcze nicd na aukcjach, również leci w kulki i sprzedaje niklowaną. Wiesz co trzeba by zgrzać dwie tasiemki razem i wtedy wrzucić do słonej wody, jak na zgrzewach nie koroduje to po co przepłacać? A cięte brzegi można jakoś pozabezpieczać jeśli pakiet ma być używany w jakichś morskich warunkach.
tisher

Post autor: tisher »

Zgrzew wygląda ok, może trochę za mało ostre elektrody, ale czarne przebarwienie to jest właśnie utlenione żelazo. Na taśmach 100% nikiel o taki efekt już trudniej :)
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Etap - do wygodnego zgrzewania - zakończony :D

Baaardzo dziękuję wszystkim, którzy się tutaj ze mną dzielili swoimi doświadczeniami - świadomie (Manekinen i Tisher) i nieświadomie (gdy po prostu czytałem pierwsze strony tego wątku nie zadając pytań).

Dzięki Wam praktycznie za 1. podejściem uzyskałem w pełni funkcjonalne urządzenie!(*)

* - naprawdę niewielkie kroki wstecz musiałem wykonać, by unieruchomić mocniej uzwojenie wtórne (do tego użyłem izolatorów i blaszek (przekładek magnetycznych) uzyskanych z tego samego rozmontowywanego transformatora), drugim ślepym zaułkiem były uchwyty elektrod, ale szybko udało się poprawić błąd :)

Albumik: https://goo.gl/photos/zZUXabihb7ftzbQj7 - porażka ta usługa "Zdjęcia Google", same wulgaryzmy mi się na usta cisną po próbach ustawienia kolejności zdjęć... W picasieweb było sortowanie łatwe, proste i działające, tutaj niby się da, ale ruszenie jednego zdjęcia przesunęło mi połowę innych i mnie szlak trafił. Temu wrzucam linka do jeszcze działającej picasy:
https://picasaweb.google.com/1066285394 ... redirect=1

Wracając do zgrzewarki:

Stanowisko pracy (później dojdą zaciskane końcówki i lepsza izolacja przewodów):
Obrazek
Przewody mają ok 50cm od obudowy, czyli z 55 od trafa. Trafo celowo jak najbliżej przedniej ściany, choć pogarsza to chłodzenie, temu otwory wentylacyjne też z przodu i z dołu - pod/przed trafem.

Poprawione uchwyty elektrod: Obrazek Obrazek

Kopyto podwójne:
Obrazek
Obrazek

Zgrzewy:
Zgrzewy przy ustawieniu (trzeba brać poprawkę czasu, na to, że to jest przekaźnik) 10ms za słabe, 20ms - dobre :shock: , na dwie warstwy taśmy 40ms, jak widać poniżej, na środku *chyba* było 30ms.

Obrazek Obrazek

Jako, że kupiłem tylko kilka metrów taśmy, to dostałem ją nawiniętą na rolkę po taśmie klejącej, z której to się rozwijała i wkurzała, zrobiłem taki podajnik jak poniżej. W środku taśmę nawinąłem na kawałek roli po papierze "tualetowym", nie powinno nic się plątać :D

Obrazek Obrazek

Najbardziej dumny w tej kontrukcji jestem z uchwytu do noszenia :D - bo sam go wymyśliłem, od nikogo tutaj nie zerżnąłem - jak większości innych rozwiązań :)

(No jeszcze nóżki z gumy z przewodu spawarkowego też sam wymyśliłem, ale uchwyt jest fajniejszy :wink: )

Obrazek

Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Dziś moje trafo doczekało się porządnego wtórnego, 50mm² 4 zwoje 4,627VAC:
Obrazek
Wcześniej mieściło się tylko 25mm² 3 zwoje w izolacji.
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
arekm

Post autor: arekm »

Zgrzewarka Sławka z rctruck.pl. Jak zwykle u niego - podejście profesjonalne i estetyczne.

http://rctruck.pl/forum/zgrzewarka-ardu ... t2968.html

glebor

zgrzewarka

Post autor: glebor »

Witajcie. Nie znalazłem nigdzie schematu takiej zgrzewarki. Mam pytanie do znawcy w temacie. Aby skonstruować program z regulacją funkcji tak jak tutaj jakie języki programowania są przydatne. Na razie mam podstawy z arduino i z pythona (zdobyte na studiach).

Planuję oczywiście rozwinąć swoje zainteresowania, ale konkretnie chciałbym zapytać, czy ze samą zdolnością programowania w arduino da się zrobić taką regulację parametrów?

Na moje potrzeby bez problemu mogę wysterować taką zgrzewarkę kilkoma linijkami kodu w arduino podając np komędę na if, czas zgrzewu zablokować delayem i będzie śmigać. 2 punktami z kompa, wrzucić program na arduino, sterując przekaźnikiem ustawiać czas z kompa, oczywiście wyświetlenie tych parametrów na wyświetlaczu nie jest problemem, ale możliwość modyfikacji jeszcze trochę trudne.

CHyba, że ktoś byłby tak miły i udostępnił kod na PW, to ja sobie go odpowiednio zmodyfikuje pod swoje peryferia.
Rowery elektryczne
epojazdy.blogspot.com
tisher

A nie myślałeś się nauczyć w c++ pisać? Dzięki temu będziesz mógł zarówno na arduino jak i na jakiejkolwiek innej płytce odpalić swój program?
Ja się nauczyłem od kompletnego zera pisać w c++ w WinAVR tylko na podstawie kilku poradników na stronach PL.
glebor

Post autor: glebor »

pisałem wcześniej podstawowe programy w c#
aczkolwiek docelowo myślę nad C++ oraz projektowanie płytek w eagle. Czy to do zgrzewarki, czy do kilku ciekawych urządzeń...
Jakbyś chciał podzielić się poradnikami do C++ byłbym bardzo wdzięczny, bo nie ukrywam, że najwięcej czasu zajmuje właśnie szukanie odpowiedniego źródła informacji.

Na razie ściągnąłem pełny kurs arduino i zaczynam rozkminiać po kolei, pozamawiałem moduły, na pewno mnie to wciągnie i pojadę dalej z programowaniem. W międzyczasie podszkolę też angielski :D
Rowery elektryczne
epojazdy.blogspot.com
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Do C przy ARV polecam:

http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... wstep.html

Do napisanie prostego układu do sterowania zgrzewarką, informacje zawarte na powyższej stronie powinny wystarczyć.

Z kursem stricte C++ już nie pomogę.

Pozdrawiam :)
Tekst podpisu:
tisher

C i C++ to dla amatora (takiego jak ja) prawie to samo. Ja zaczynałem kurs właśnie od tych przykładów z linka powyżej oraz innych typu:
http://kursc.forbot.pl/
http://hobby.abxyz.bplaced.net/?pid=4&cid=1
Żadnych kursów książkowych czy PDF, żadnej teorii, żadnego tłumaczenia przerwań, stosów, kolejek, pętli, funkcji i innych niepotrzebnych bzdur. Nic.

Wyłącznie gotowy program w formie przykładu + opis autora tłumaczący co robi dana linijka + własne modyfikacje tego programu zmieniające jego zachowanie i pomagające zrozumieć co robi dana komenda.

Krok 1: napisać program migający diodą
krok 2: Miga diodą na przycisk
Krok 3: miga diodą na przycisk 3x
Krok 4: miga diodą na przycisk 3x i piska
Krok 5: Piska i mruga na zmianę przy naciskaniu 2 przycisków
.....
Krok 542: Piszę sobie program do obsługi zgrzewarki

Po prostu zaczyna się od rzeczy prostych: cel - pomrugać diodą i idzie w kierunku coraz bardziej skomplikowanych. Jeśli ktoś chce od razu napisać docelowy program to tego nie zrobi i tylko się zdemotywuje do dalszej przygody w programowanie.
Nawet nie trzeba rozumieć wszystkiego co się robi, programy składa się z całych klocków, rozumiejąc jak działa kod, ale nie wiedząc dlaczego można pisać dowolne programy. Wiadomo, ogranicza to możliwści do pewnego granicznego zaawansowania projektu, ale patrząc po mnie to potrafię napisac 95% rzeczy, które są mi potrzebne :)
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Hej,

Czy użycie jednego kondensatora do zgrzewania - 2,7V 3000F ma sens?

Obrazek
Natężenie ciągle do 150A
Chwilowe przez sekundę ponad 2000A
Dostępna energia ~3Wh
fedu

Post autor: fedu »

Czy do takiej zgrzewarki mogę użyć grotu od stacji lutowniczej 5.8mm i długość 78mm?
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Nie.
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
fedu

Post autor: fedu »

Z czego jest najlepiej wykonać takie elektrody?
ODPOWIEDZ