Witam wszystkich.
Wpadło mi ostatnio w ręce ciekawe body z refem op,dorobiłem już pigułę i tailcap,ogólna koncepcja jest.
Pytanie moje brzmi:czy do refa op można dać oskalpowaną diodę XM-L2?Mam akurat taką wolną,musiałem ją oskalpować,ponieważ miała soczewkę zapaskudzoną klejem.Skalp chyba raczej do zasięgu,ref op już raczej nie.
Próbował już ktoś takiej kombinacji?
Pozdrawiam
Ja mam Convoya C8. Skalpowana XM-L2 i ref OP. Nie ma wyraźnego odcięcia tak jak w SMO. Jest łagodniejsze przejście spota w spill. Jak chcesz mogę podrzucić Ci jakąś fotkę porównania OP i SMO. W obu mam skalpowaną diodę.
marcin637 pisze:Ja mam Convoya C8. Skalpowana XM-L2 i ref OP. Nie ma wyraźnego odcięcia tak jak w SMO. Jest łagodniejsze przejście spota w spill. Jak chcesz mogę podrzucić Ci jakąś fotkę porównania OP i SMO. W obu mam skalpowaną diodę.
Trochę ciężko mi porównywać bo w SMO mam diode XP-L a w OP XM-L2. Ale skalpowana dioda w OP bardzo ładnie skupia. W BLF D80 ref SMO mam XM-L2 bez skalpu i Convoy C8 OP XM-L2 ze skalpem daje lepsze skupienie.
Zasięg mniejszy w porównaniu do skalpowanej diody i refa smo, ale większy w porównaniu do refa SMO i oryginalnej diody.
Także nie jest najgorzej.
Refy OP bardzo dobrze sprawdzają się przy skalpowanych diodach wielochipowych, nie widać wtedy tak dziury w spoocie.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Postaram się ją złożyć w niedzielę,jak wygospodaruję trochę czasu.
W kolejce leży również c8,czeka na skalpowanie,na razie ma jedynie ściętą soczewkę,ale rewelacyjnie to nie wyszło.
Latarka złożona,co prawda będę musiał trochę zeszlifować podkładkę centrującą(oryginalna za cienka,ref dotykał przewodów,ale wygląda to obiecująco.Faktycznie przejście spota w spill jest łagodne,zasięg w porządku.Diody udało mi się nie uwalić,ale resztki soczewki zdejmowałem pod mikroskopem.
rc.poznan pisze:Ja dzisiaj z ciekawości próbowałem oskalpować diodę i zdarłem soczewkę wraz z luminoforem otrzymując diodę UV
Jaka to dioda? I czy jesteś pewien, że faktycznie w widmie jest UV? W konwencjonalnych białych diodach (Cree, Lumileds, Osram, LG itp) używane są niebieskie chipy z żółtym fosforem (domieszkowane YAG). Chipy wytwarzające bliskie UV są używane z tego co wiem w LEDach "full spectrum" z fosforami RGB dla doświetlania roślin - tego typu lampy mają nawet ostrzeżenia, żeby nie przebywać w bliskiej odległości bo mogą uszkodzić wzrok. Białe LEDy ze względu na bezpieczeństwo nie powinny w ogóle wytwarzać UV.
Oskalpowana druga XM-L2,tym razem z Convoy'a C8 z refem smo.
Niby wszystko w porządku,ale przy świeceniu na ścianę jest spora dziura w spocie,z dalszej odległości wszystko w porządku.
Czy to normalny objaw?
Dziura po skalpie jest zawsze, szczególnie w większych reflektorach. W reflektorze tam gdzie jest dziura na diode, to miejsce nie odbija światła, stąd wychodzi ta dziura w środku spoota. A przynajmniej mi tak wytłumaczono.