Mociumpel pisze:skaktus - no ale z ta negatywną opinia o Mactroniku to żeś se strzelił w stopę, wykazał indolencją i niedoczytaniem specyfikacji:
- Panther jest na 4 - słownie CZTERY ogniwa 18650 z czego KAŻDE ma wg producenta 4400mAh (4szt. x 3,6V x4,4Ah = 63Wh energii - przynajmniej teoretycznie).
Gdyby każde ogniwo miało choć tyle ile mają obecnie najlepsze ogniwa tj. na poziomie 3300 - 3500 mAh to pakiet 4 ogniw podniósł by cenę tej lampki o jakieś 50 %. A jeśli jedno ogniwo ma 4400 mAh to raczej siedzą tam kosmiczna Bailongi. Na podanej stronie w opisie widnieje info:
Zasilanie - 4 × 18650 4400mAh
Ja prędzej bym to odczytał tak - 4 ogniwa, w układzie 2S2P które W SUMIE mają 4400 mAh. Wówczas było by to bardziej realne tj. 2200 mAh na ogniwo a dwa razem to 4400 przy nominalnym napięciu pracy.
Mociumpel pisze:
- diody s wprawdzie dwie ale każda z nich pluje ok 700-800 lumenów aby po stratach dać na wylocie 1300 lumenów - RAZEM.
- aby dać ok. 800 lumenów wystarczy 2A w każdą dać - daje to ok 7W w diodę - razem 14W dla 2 diodek
- dzieląc ilość energii zgromadzonej w akumulatorach = 63Wh przez moc diod 14W przy zakładanych 1300 lumenach na wyjściu otrzymujemy teoretyczne 4,5h działania czyli więcej niż podaje Mactronic w specyfikacji.
Według danych siedzą tam typowe ledy XM-L U2. Sprawdzając dane i wykresy, przy prądzie rzędu 2A i na zwykłym podłożu z dialektrykiem (a takie jest zapewne w tej lampce) jeden led XM-L U2 osiąga około 740 lumenów. Dwa ledy to około 1480 lumenów. Doliczając straty, realnie będzie to 1200 - 1300 na wyjściu.
Mociumpel pisze:
- dzieląc ilość energii zgromadzonej w akumulatorach = 63Wh przez moc diod 14W przy zakładanych 1300 lumenach na wyjściu otrzymujemy teoretyczne 4,5h działania czyli więcej niż podaje Mactronic w specyfikacji.
Pierwszą X2 jaką miałem poprawiał dla mnie Krzychu z forum jakieś 3 lata temu. W międzyczasie przerabiałem samemu różne klony X2. Wielokrotnie też zmieniałem fabryczne pakiety akumulatorów z jednego tylko problemu - spore pojemności realne tylko przy niskim poborze prądu. Przy prądzie rzędu 2A dobijały do 1600 - 1800 mAh. Pakiet z mojej pierwszej X2 umarł w tym roku. W trybie max wytrzymywały nie więcej niż 40 minut. Inne nowe pakiety dobijały do średnio 1,5 godziny max.
Sprawdziłem Vf dla XM-L i wyszło, że przy prądzie 2A będzie to około 3,2V. Daje to zatem około 6,4W z leda, czyli 12,8 W dla 2 ledów. Zatem przy założeniu że ogniwa są dobrej jakości, można liczyć na nieco ponad dwie godziny na max mocy przy optymistycznych założeniach. Trzeba też pamiętać, że przy większym poborze prądu, ogniwo oddaje mniej energii.
Producent zapewne zdaje sobie sprawę, że osiągnięcie podanych parametrów przez podany czas pracy może być nieosiągalne. Doświadczenie z zakupu innych klonów X2 pokazuje, że żaden z nich nie dobił do czasu pracy / parametrów podawanych przez sprzedawców / producentów. Mactronic ma bardzo chwalony serwis i tego mu nikt nie odbierze. Gorzej jest z opisami czy parametrami. Prawdopodobnie jest to produkt robiony na zamówienie, bez wnikania w szczegóły. Każdy z nas ma możliwość zamówienia prawie dowlonego produktu w spersonalizowanym opakowaniu wraz z nadrukowanym naszym logiem.