COBy ze zintegrowanym zasilaczem na 230V

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

COBy ze zintegrowanym zasilaczem na 230V

Post autor: Manekinen »

Miał ktoś styczność z takim czymś? Przykładowy link
https://www.aliexpress.com/item/COB-LED ... d3cde52eab

I jeszcze ta cena - 3.67$ za 50W :shock:
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

O co chodzi z tą promocją 11.11?? Wtedy cena tego COBa będzie wynosić US $0.69??
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Już mniejsza o promocję. Już ta regularna cena wydaje się nierealna. Jak to będzie świecić po nagrzaniu, jak 10W?
Awatar użytkownika
Fluxor

To jest system samo destrukcyjny. Rozgrzeje się tak że rozlutuje się driver. Kiedyś PCB o średnicy 50mm odpadło od radiatora. Przestało świecić kiedy puściła cyna z przewodów zasilających.

Jeśli cena spadnie do 0,69$ to jestem skłonny to kupić, przykleić do radiatora od procesora i zrobić oświetlenie w piwnicy.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Nic o tym w sieci nie znalazłem, to chyba jakaś nowość w takim razie. Trzeba sprawdzić :)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Rozlutuje się, jeśli nie będzie przykręcone do radiatora. Wówczas nawet najlepsze ledy w najlepszych aplikacjach bez chłodzenia będą się rozpadać ;)

A samo rozwiązanie jest dostępne w wersjach z wieloma ledami np. 5630 czy to właśnie z COBami od jakiś 2 - 3 lat ;) Są też wersje ściemnialne itd.
ILPT
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Widziałem już sporo chińskich rzeczy, które na pierwszy rzut oka wyglądały na co innego, dlatego podejrzewam, że COBy są dopasowane napięciowo do liniowego drivera tak jak ledy do Zonopo 8260 - ledy wyglądające jak "zwykłe" mają w rzeczywistości napięcie przewodzenia 18V:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 2#15491992
GanzConrad

skaktus pisze:Rozlutuje się, jeśli nie będzie przykręcone do radiatora
Raczej nie. W marketach jest mnóstwo tego typu produktów, w których panele MCPCB są przyklejane taśmą dwustronną (izolującą) do stalowej, emaliowanej obudowy. Wewnątrz robi się piekarnik, ale działa, oby do terminu gwarancji ;-). Cyna bezołowiowa ma wyższą temp topnienia niż "zwykła".
Zamówiłem wszystkie rodzaje. zobaczymy.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Klejenie na dwustronną taśmę stosowało już wiele lat temu Audi, klejąc ledy w światłach dziennych do radiatorów - PCB z przelotkami, na tym siedział Osram Dragon, pod tym taśma i aluminiowa blaszka :)

To czy rozlutuje się czy nie, w głównej mierze zależy od radiatora, tego jak oddaje ciepło i samego źródła ciepła. Markery do BMW z odpadającymi ledami (XPG) to standard, którego mam w domu chyba z 300 sztuk.

GazConrad - te ledy w wersjach na 18V to tak naprawdę standardowa obudowa (np.5630) w której jest kilka struktur. Od taki chiński myk na upchanie wielu ledów na małej powierzchni.
ILPT
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

GanzConrad pisze:Zamówiłem wszystkie rodzaje. zobaczymy.
Ja tam wytrzymam jeszcze te 4 dni do czasu aż będzie cena z 11.11 :)

A zastosowanie dla nich już mam, niech chociaż świecą z połową tej mocy to będzie dobrze :)
GanzConrad

Manekinen pisze:Ja tam wytrzymam jeszcze te 4 dni
zaoszczędzisz 2dolce, a czas dostawy wydłuży się o 2tyg :twisted:
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Ciekawe, te konstrukcje mają sterownik liniowy na układzie CYT1000A, nie ma tam żadnej przetwornicy napięcia.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
tisher

Post autor: tisher »

mam te ledy 50W w naświetlaczach i dają radę, ilość światła na oko tyle co z realnych 30-40W
Ostatnio zmieniony niedziela 06 lis 2016, 20:57 przez tisher, łącznie zmieniany 1 raz.
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

greg pisze:Ciekawe, te konstrukcje mają sterownik liniowy na układzie CYT1000A, nie ma tam żadnej przetwornicy napięcia.
Ten CYT1000A widać tylko na foto z 5W wersją, wg pdfa jego prąd to max 60mA. Przy 50W i 220V będzie prąd 220mA, chyba że na płytce jest po prostu kilka takich układów. No i podano konkretne napięcie zasilania - 220V. Jeśli mam u siebie 235V to straty rosną i będzie trzeba robić lepsze chłodzenie.
GanzConrad pisze:zaoszczędzisz 2dolce, a czas dostawy wydłuży się o 2tyg
Nie 2$ tylko 80% :razz:
tisher pisze:mam te ledy 50w w naswietlaczach i dają radę, ilość światła na oko tyle co z realnych 30-40w
Więc wygląda na to że przy obecnej cenie można śmiało brać :)
Awatar użytkownika
Fluxor

Będę musiał przez was zdemontować diody z mojej koncepcyjnej lampy albo pozyskać nowe radiatory na te COBy zasilane z 230V i znowu dorobić osobne zasilanie dla wiatraczków ze skręconymi obrotami. Będzie się pewnie bardziej grzało niż te 6x10W, które radiatory rozgrzewają do 75C bez wymuszonego obiegu powietrza.

Obrazek
ODPOWIEDZ