Ładowarka na wyjazdy

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
w.pagorski

Ładowarka na wyjazdy

Post autor: w.pagorski »

Serdecznie witam grono użytkowników forum!
Bardzo prawdopodobne, że szukam ładowarki, która nie istnieje. Chciałbym się z Wami skonsultować, czy tak rzeczywiście jest.

Szukam odpowiedniej ładowarki na wyprawę rowerową, która z jednej strony będzie funkcjonalna i wydajna a z drugiej możliwie niewielka i lekka. Pomysł jest taki, by nocować w miejscach z dostępem do prądu co ok 5-7 dni, skąd zabiorę zapas na kolejne dni.

Czego dokładnie potrzebuję:
- niezawodnej ładowarki li-ion (do ogniw 18650 używanych do convoya i jako zapas energii) oraz Ni-mh (AA używanych do Garmina), która
- miałaby 4 niezależne sloty,
- byłaby funkcjonalna: np. miała możliwość testu pojemności i odświeżenia (tak by odpowiednio przygotować się przed wyjazdem) czy wyboru prądu ładowania (wystarczy do 1000 - tak by przez dobę hostelową naładować kilka par ogniw), miała blokadę przed przegrzaniem itp.
- miałaby funkcję power banku, tj wyjście USB (by w razie nagłej potrzeby doładować aparat lub telefon)

O ile się nie mylę mniej więcej to wszystko posiada Liitokala Lii 500, ale w niej przeszkadza mi to, że:
- nie jest ładowana przez kabel USB (wolałbym wozić tylko 1 kabel do wszystkiego)
- jest duża

Mniejsza ale mniej funkcjonalna jest ładowarka Xtar VC2 Plus.

Czy przychodzi Wam do głowy jakaś ładowarka spełniająca te wymagania? Czy raczej trzeba się zdecydować między full-wypasem do domu a małym sprzętem w podróż? Jakieś propozycje?

Koszty nie są kluczowe. Wyżej cenię niezawodność sprzętu i wypełnienie moich potrzeb :)

Będę wdzięczny za rady!
WP
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Ja bym jednak pogodził się z lii500, co do przydatności na wyprawę, wydaje mi się że spełni założenia. Tak jak piszesz, na wyprawy, gdzie czas na ładowanie jest ograniczony (np do doby hotelowej) to warto inwestować w ładowarkę która posiada 4 niezależne sloty.
Tak jak pisałeś, ups z ładowarki jest przydatny (zwłaszcza jak masz trochę ogniw w zapasie).
Nie bardzo łapię, jak miało by działać ładowanie za pomocą portu USB (zapewne chodzi ci, aby zamiast zasilacza było gniazdo jak w smartphonie), no to wydajność takiego gniazda musiała by być spora (przy 5V to niemal 5A, aby miała moc ładować 4 ogniwa).
Jak na razie moja lii500 przeżyła jedną większą wycieczkę (ale autem, choć objętość bagażu również grała sporą rolę, bo bagażnik niewielki a 4 osoby bagaż upychało) i sprawdziła się znakomicie, brakowało mi w niej tylko sygnału o zakończeniu ładowania, ale pomogło ładowanie poprzez prowizoryczny kabel do gniazda zapalniczki samochodowej.
Co do rozmiaru, to chyba wszystkie ładowarki 4x18650 mają podobną wielkość.
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Ja samoograniczam się prądowo na wycieczkach rowerowych,Garmina ładuje z USB a resztę ogarniam jedną Lii-100,którą ładuje r3 do tylnej lampy,18650 do przedniej i w razie w używam jako power banku.
w.pagorski

Post autor: w.pagorski »

Dziękuję za Wasze odpowiedzi.
Wygląda na to, że będzie trzeba iść na pewne kompromisy - i tu opcją jest funkcjonalność kosztem wagi/rozmiarów (Liitokala lii 500)
Mogę też poszukać innych rozwiązań systemowych (np bardziej postawić na baterie jednorazowe AA - tych bowiem będę zużywał najwięcej). Widzę, że ta Liitokalla 100 zbiera dobre opinie.

Rzecz jasna wszystko zależy od rodzaju wyprawy - czy to wypad po Polsce (gdzie zawsze można się podładować u p. Janki w sklepie czy na polu namiotowym) czy bezdrożach.

Wielkie dzięki za te porady, jeśli ktoś jeszcze mógłby się podzielić doświadczeniami zebranymi na wyjazdach/rozwiązaniami technicznymi, będę wdzięczny!
WP
maro21

Post autor: maro21 »

Jest wersja 2 slotowa Liitokalii Lii 202
Ganzo G718B
MCSubi

w.pagorski, jest jeszcze opcja z które korzystam na długich jazdach szosą na lekko - garmina 705 można naładować z telefonu przez OTG. Z Samsunga Note 4 spokojnie nawet od 0 do pełna i jeszcze coś zostaje w telefonie. Ma to spore zalety masowe, bo zapasowa bateria ma 3200mAh, ważąc znacznie mniej od 18650, są też bardzo lekkie i krótkie przewody otg.
max4max

Post autor: max4max »

MCSubi pisze:bo zapasowa bateria ma 3200mAh, ważąc znacznie mniej od 18650, są też bardzo lekkie i krótkie przewody otg
No to zważ , ile to waży - osobno bateria i osobno przewody.
kobert

Post autor: kobert »

w.pagorski pisze: Wygląda na to, że będzie trzeba iść na pewne kompromisy - i tu opcją jest funkcjonalność kosztem wagi/rozmiarów (Liitokala lii 500)
Zobacz jeszcze taki wynalazek.
Możesz w razie potrzeby mieć (i zabierać) kilka sztuk. Do tego zasilacz USB z odpowiednią liczbą wyjść i najmniejszy powerbank na wymienne 18650.
Łączna waga i objętość na poziomie Lii100, przy możliwości ładowania kilku ogniw jednocześnie.

Disclaimer: nigdy tego Olighta nie używałem (ani nawet nie widziałem na żywo).
Awatar użytkownika
endrju1

Prąd zasilania: 750 mA
Napięcie znamionowe: od 4,7V do 5,2V
A więc naładowanie 2x ogniwo 18650 o pojemności 3000mAh potrwa ponad 6 godzin (nie wliczając strat).
Trzeba by zapytać, ile ogniw (i jakich) i w jakim czasie jest do naładowania.
Ja na swojej wycieczce miałem do obsłużenia do wieczór 6-10 ogniw 18650/26650 + 2 lub 4 NiMh do aparatu i nie widzi mi się siedzieć całą noc aby to ładować. Przy okazji dowiedziałem się, że lii500 obsłuży bez problemu 2x 26650 + 1x18650, a przy pomocy folii aluminiowej 2x26650 i 2x18650 :)
Ale jak do naładowania będzie 2x 18650 + jakiś telefon/nawigacja, to i takim wynalazkiem to naładuje.
hoka

Post autor: hoka »

endrju1 pisze:Prąd zasilania: 750 mA
a przy pomocy folii aluminiowej 2x26650 i 2x18650 :)
cóż to za sztuczka;)?
Awatar użytkownika
endrju1

2x 26650 + 1x18650 da się normalnie, folia przedłużamy nieco styki i daje się jeszcze drugie 18650 wcisnąć.
MCSubi

max4max, zważyłem- bateria wraz z układem zabezpieczającym waży 47 g, przewód otg 8g (micro-micro, 25cm).
Czyli bateria waży tyle, co najpojemniejsze 18560 NCR18650GA bez zabezpieczenia, magazynując identyczny ładunek (12,4Wh, ponieważ to bateria 3,85V, a nie 3,6).
max4max

Post autor: max4max »

MCSubi, Byłem ciekaw, bo napisałeś , że "bo zapasowa bateria ma 3200mAh, ważąc znacznie mniej od 18650" a wychodzi na to samo, czego się spodziewałem, bo na tym poziomie gęstości upakowania energii w Li-Ion czy Li-Pol cudów nie ma ;)
MCSubi

Zgadza się, subiektywnie wydaje się lekka, w przeciwieństwie do 18650 nie czuć jej nawet w kieszeni koszuli,ale zważyłem i faktycznie waży tyle samo.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

w.pagorski, prądnica w piaście to 3W, jak to przemnożysz razy 5-7 dni robi się sporo prądu. Widziałem wykresy na których taka prądnica dawała nawet 10W jadąc z górki. Do tego panel słoneczny dający 2W realnej mocy (5W w/g opisu) i ważący mniej niż czekolada. Taki zestaw da Ci całkowitą wolność . Do oświetlenia namiotu wystarcza w zupełności dioda 1W. Szedłbym raczej w tę stronę.
ODPOWIEDZ