Convoy M1 z "turbo dopałką"
Liczyłem całą noc😊 czyli przy ogniwie ok2500 przy prądzie 2450mah czyli przedostatni poziom mocy będzie ~godzina?
Ostatnio zmieniony piątek 04 lis 2016, 16:44 przez ychu, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli przy ogniwie o pojemności 2500mA i prądzie 2450mA i stabilizacji prądu diody do 80% pojemności ogniwa (2500mA x 80% = 2000mA) latarka będzie świeciła ze stałą mocą przez 2000mAh, w związku z tym jej czas świecenia wyniesie ( 2000mA / 2450mA = 0,81...)
0,81 X 60 minut daje nam w przybliżeniu blisko 49 minut.
Jeżeli coś pomieszałem proszę o poprawę
ps. żadnych strat prądu nie uwzględniłem (warunki laboratoryjne)
0,81 X 60 minut daje nam w przybliżeniu blisko 49 minut.
Jeżeli coś pomieszałem proszę o poprawę
ps. żadnych strat prądu nie uwzględniłem (warunki laboratoryjne)
W miarę ok, stabilizacja prądu jest do ok 80%, więc latarka z pełną mocą będzie świecić tak jak obliczyłeś ok 49minut, a później pobór prądu będzie sukcesywnie spadał (wraz z jasnością) a więc i czas pracy się nieco wydłuży.
Oczywiście to tylko teoria, bo do tego trzeba doliczyć to jaką rzeczywiście pojemność ma to ogniwo dla takiego prądu (im większy prąd pobierany, tym większe straty spowodowane oporem wewnętrznym).
Oczywiście to tylko teoria, bo do tego trzeba doliczyć to jaką rzeczywiście pojemność ma to ogniwo dla takiego prądu (im większy prąd pobierany, tym większe straty spowodowane oporem wewnętrznym).
Pamiętajcie, że w niższych trybach realizowanych bez PWM na kilku lub jednym AMC (z PWM lub bez) stabilizacja będzie w zasadzie przez cały czas świecenia latarki do rozładowania ogniwa.
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
-