latarka na nocne spacery po lesie/łąkach

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
bartpl

latarka na nocne spacery po lesie/łąkach

Post autor: bartpl »

Witam Szanownych Forumowiczów,
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Chciałbym mojemu Tacie sprezentować porządną latarkę. Często chodzi wieczorami z psem na spacer po okolicznych łąkach i lesie gdzie, jak można się spodziewać, jest okrutnie ciemno :)
Chciałbym kupić latarkę, która będzie w miarę kompaktowa, ale nie musi mieścić się do kieszeni, z dużym zasięgiem i jasnym światłem.
Z tego co z dążyłem poczytać to dobrym wyborem są latarki Convoy? Który model sprawdziłby się w moim przypadku? Czy są dostępne komplety z ładowarką i akumulatorami?
Zakupu mogę dokonać na Aliexpress lub w polskim sklepie - bez znaczenia. Kwota jaką dosyponuje to ok. 200 zł.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Witaj,

Jak zasięg to Convoy C8. Szerszy reflektor daje większy zasięg. Najlepiej modowany ze sklepiku, ale nawet niemodowany bez pośrednio z chin daje radę, bo to dobra konstrukcja. I w kieszeń wejdzie.

Ogniwa 2 wystarczą spokojnie - sklepik lub chiny. Koniecznie markowe - samsung np NCR18650B , sanyo, lg. Można dla bezpieczeństwa rozważyć takie z zabezpieczeniem, będzie mniejsze ryzyko problemów przy zwarciu.

Ładowarka jadnoogniwowa z zasilaniem micro USB - ja lubię Litokala Lii100, choć niektórym przeładowywała. Ale chyba nowe wersje są już poprawione.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

A ja zaproponuję coś trochę innego czyli latarkę kątową np. Xtar H3 lub Skilhunt 02 lub 03. Można ich używać jako tradycyjne latarki a po włożeniu w opaskę można używać jako czołówki.
Ogniwa jak i ładowarki można znaleźć w dobrych cenach w naszym forumowym sklepiku.
fxxx

Post autor: fxxx »

jw

Skilhunt H02 lub H03 z optyką TIR. Jest po prostu świetna do spacerów jako czołówka.
1984

Post autor: 1984 »

Skilhunt zbyt daleko nie poświeci.
Ja bym zaproponował Manker U21 + ogniwo 26650. Powinna spokojnie oświetlić cel na odległości 300-350m, nie trzeba wyciągać akumulatora do ładowania, tylko po spacerze podłączyć ładowarkę od np telefonu (chyba wszystkie teraz są na micro USB). Dzięki temu latarka zawsze jest gotowa do użycia.
fazi

Post autor: fazi »

Kolego na takie spacery bierz Convoya C8 ale z refem OP i diodą o barwie neutralnej a jak odpowiada to bliżej ciepłej (4000-5000K) - ma dobry zasięg i daje trochę światła na boki. Czołówki na bazie S2 lub innych średnio się sprawdzą - czuć ich wagę na głowie i raczej nie będzie jej tak używał. Na spacery z psem tym bardziej przyda się coś z dobrym zasięgem.
Jeżeli nie chcesz kupować "po taniości" - Chiny, to polecam kupić u któregoś z forumowych "Moderów" - wtedy w ciemno możesz brać ze sterownikiem 2,8A w diodę, nawet ze standardowym, a jak wystarczy kasy to z takim od alienth - jest genialny

Pzdr
ODPOWIEDZ