oszczędny halogen ośw. podwórko z 1 led 50W..jak?

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
pawel1200ninja

Post autor: pawel1200ninja »

Dzięki! ;)
Ogólnie widać, że jakość wysoka, ale cena niestety też :/
Pytanie czy warto? Ten co kupiłem na allegro za około 50 zł 30W, daje radę już od roku i nie świeci źle...
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Jak uważasz - ktoś kto daje 5 lat gwarancji nie wstydzi się swoich produktów - 50W to już naprawdę spora moc więc układ chłodzenia MUSI być dopracowany - jeśli szukasz mercedesa w cenie malucha to tylko na złomie ;)
O ile 20-30W "jakoś" dają radę to już 50W to wyzwanie jest dla trwałości ...
Sprawa druga to realna wydajność - możliwe, że Twoje 30W to realnie wydajność 10W markowego LED-a.
Nie chcę CI wciskać kitu bo szukających tanio/dobrze przeciska się przez forum na pęczki - po zrozumieniu na czym polega sedno poprawnego działania ledów (nade wszystko dobre odprowadzanie ciepła gwarantujące trwałe wysokie osiągi) sam wybierzesz co Ci jest potrzebne.
Krótko - porównaj ilość lumenów do ceny (lumen na złotówkę) i wybierz co Ci bardziej pasi.
Latarkowi "znawcy" widząc proste niemodowane jeszcze latarki typu kupiony w PRC Convoy S2 ZAWSZE lekko się dziwią, że ich niebotycznie "megawatowe bajlongi" są takie słabowite wobec realnych 5-7W niewysilonych świecideł z Chin.
Moim zdaniem TY masz takiego bajlonga 30W, którego osiągi są zbliżone do markowego 10-20W naświetlacza ledowego ...
Jeśli jednak dalej wierzysz w allegrowe kity to kup sobie coś takiego http://allegro.pl/halogen-naswietlacz-l ... 15570.html a "będziesz Pan zadowolony" i nie trać niepotrzebnie czasu - ludzie na forum się nie znają ;) a dobre rady są tyle warte co ich latarki .. hue hue hue ...
pawel1200ninja

Zdaję sobie sprawę, że bardzo często za ceną idzie jakość. Sam mam latarki za ponad 200zł i bardzo je sobie cenię.
W kwestii naświetlacza, pytam bo uważam podobnie jak Ty, że jednak 50W może już nie dać rady, ale może jednak jest inaczej i ktoś wypróbował allegrowe lampy i wie jak świecą i jak długo ;)
Jestem świadomy tego, że raczej nie trzymają parametrów itd. ale po tym jak świeci 30W mam nadzieję, że 50W będzie świeciło jednak relatywnie mocniej i mi to może wystarczy.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Ostatnio rozbierałem taki naświetlacz "50W" za 50 zł.
Obrazek
Mociumpel

20W to 50W???
W Chinach wszystko możliwe ...
Znaczy chińskie 30W to ... 10W? - no i to jest realna wartość ;)
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

"50W" to nazwa handlowa tylko ludzie sobie sami dopowiadają, że to oznacza moc. Tak samo jakby sprzedawali samochody "250hp" a w banku był kredyt o nazwie "pensja 2600".
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Kupiłem tani "halogen" LED 10W i testowałem go nawet tutaj na forum. Według sprzedawcy 10W, realnie 6W. W tym roku kupiłem o mocy 30W, led faktycznie 30W, ale zasilacz 20W, całość z sieci pobiera 22 W. Znajomy na zakład kupował teraz 100W - realna moc to 91 W. Trzeba sobie zrobić przelicznik i odejmować około 10 - 15W.

Największa wada tych produktów to rodzaj aluminium z którego go wykonują. Często przypomina on bardziej twardą piankę. Przy rozbieraniu jeden pękł - fakt, była to puszka na zasilacz, ale mimo pęknięcia zachowywała się jak z plastiku - sprężysta, pękała jak szkło.

Zatem - jak chcesz tanio, kupuj u takiej osoby która ma dużo lub same pozytywne komentarze. Do tego szukaj barwy neutralnej. Wybierz moc 50W i na tym poprzestań. Ewentualnie coś markowego, ale kasa dużo większa.
ILPT
pawel1200ninja

Witam ponownie,

Przeszukałem już całe allegro kilka razy i nie znalazłem ani jednego sprzedawcy, który by nie miał negatywnych komentarzy odnośnie halogenów...
Może ktoś z Was ostatnio kupował naświetlacz 50W i może polecić?
W większości są komentarze, że 50W to 20W - tak jak pisał kolega wyżej, że padają po pół roku itd.
Macie kogoś sprawdzonego?
https://www.youtube.com/watch?v=_S1Vwj_JNZk - na tym filmie jest pokazane trochę to co mówicie, ale czy na pewno jest aż tak źle?
Co powiecie np. na ten halogen:
http://allegro.pl/lampa-zewn-halogen-le ... 06588.html
Mociumpel

kolego oszczędny ninja ;) - większość produktów made in china w nieprzyzwoicie niskich cenach to jest dokładnie to co czytasz w komentarzach ludzi ich użytkujących - czyli 95% słabizna i czasem 5% trafiasz perełki.
Żeby wydłubać perełkę MUSISZ mieć albo szczęście (wtedy lepiej graj w LOTTO) albo wiedzę - to ona z przy braku szczęścia pomaga wybrać dobrze.
Jeśli widzisz po komentarzach że chińska 50W to realnie markowa 20-30W to kup naświetlacz 20W - nie łudź się że uda CI się złamać system bo dołączysz do grona kolejnych przegranych w wyborach i będziesz miał kolejny raz przeświadczenie że Cie ktoś wydymał - tego Ci nie życzę ;)
Powtórzę po raz kolejny wskazując inny link - http://epstryk.pl/Floodlight-LED-50W-Os ... 1145?ceneo - realna 50W w barwie dodatkowo ciepłej więc milszej dla oka - dodatkowo niższa cena
I REALNA 20W - http://epstryk.pl/Floodlight-LED-20W-Os ... ermetyczny - czyli to co kupujesz na allegro jako 50W ...
Nie twierdze że to najlepszy produkt ale ... przetestowało te a nawet większe moce więcej osób niż dziennie odwiedza forum ;) - żadna z nich nie miała uwag, a te co miały wymieniały zazwyczaj na ... słabszy model ;) bo myślały że 50W to mało - wtedy realne 20W okazywało się odpowiedniejsze ...
Ostatnio zmieniony piątek 16 gru 2016, 22:49 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
pawel1200ninja

Mociumpel, dzięki za odpowiedź! ;) Nie chodzi o to, że jestem oszczędny (chodź jestem ;D), ale o to, że kupiłem 30W w zeszłym roku i nie świeci źle. Tylko, że nie mam porównania, więc nie wiem jak to się ma np do tych 20W osram, ale ogólnie jestem do niego bardziej przekonany ;)
Powiedz mi tylko, jaki mniej więcej można przyjąć obszar oświetlenia? W sensie zawieszasz na daszku - około 3 metry nad ziemią i jak daleko będzie świecić w takim stopniu, że widać coś przed Tobą.
Pytam, bo chcę to kupić na prezent i nie wiem czy do podwórka o szerokości (mniej więcej) 20m na 30m wystarczy 20W czy raczej 50W?
Dzięki! ;)
Mociumpel

Khe khe - 20x30m? 50W może być mało - zależy jak bardzo chcesz "widzieć" - musiałbym to obliczyć aby podać Ci konkretne wartości w luksach na podanym obszarze:
1. dla Kowalskiego czy dobrej kamery wystarczy że coś mu/jej majaczy w mroku - wtedy byle światło wystarczy (nawet 20W)
2. dla kogoś kto pracuje w tym obszarze przez 8h minimum 2 x 50W (np. Cargo i przyjmowanie towaru na magazyn sklepu) może byc minimalnym wymaganiem ...
Nie odpowiem dzisiaj - dopiero w poniedziałek 0 musiałbym obliczyć.
Dla drobnej sugestii podpowiem że z latarki XHP70 przy 2,8A (czyli ok. 2500 lumenów - 17W) jestem w stanie na obszarze 10x20 widzieć dobrze (typ Kowalskiego i rozpoznawanie w mroku ;) )
Czyli z podpowiedzi wynika - lepiej 2 x 20W w odległości od siebie 10m aby pokryć bardziej równomiernie obszar.
Ale z 50W powinieneś być zadowolony - za dużo zmiennych i brak wymagań a nie w lumenach się liczy "widoczność" tylko w luksach na powierzchni i od odległości z jakiej patrzymy ...
pawel1200ninja

Ogólnie bardziej chodzi o to, żeby nie wejść na grabie :D albo po prostu widzieć kałuże itd, czyli żeby było widać gdzie się idzie, nie będzie to obszar pracy ;)
Zdaję sobie sprawę, że żeby dobrze było widać to pewnie przynajmnie 2-3 x 50W by się przydało.
Dzięki raz jeszcze! ;)
pawel4090

Post autor: pawel4090 »

Ja mam podwórko w kształcie litery U 20m plus 10m i 10m, mam 3X10W i 1x20W i jest w miare widno, naświetlacze najtańsze z znanego portalu, dwie swieca juz 2-3 lata ? Barwa zimna i ciepla tak na zmianę. Moja mama byla przeciwna tyloma naswietlaczom, ale teraz mowi ze może jeszcze z dwie sztuki bym założył :D ?
Sąsiad tez mnie popatrzył tez założył 2szt. Światło swieci od zmierzchu do 22-drugiej i jest fajnie. Lepiej więcej pojedynczych naświetlaczy niż jeden dwa duże.
Pozdrawiam Paweł
Ostatnio zmieniony niedziela 18 gru 2016, 09:35 przez pawel4090, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Paweł
ODPOWIEDZ