Latarka dla dziadka

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Koniak1979

Latarka dla dziadka

Post autor: Koniak1979 »

Witam wszystkich serdecznie.
Mój pierwszy temat i post więc i pokłonić się trzeba.
Sprawa wygląda następująco. Mój ojciec posiada latarkę żarówkową na dwie bateria r 20 kupioną u przyjaciół ze wschodu. Latarka ma już swoje lata i jest jak matka Sylwestra Stallone - pora umierać ale jeszcze się trzyma. Wyraził ochotę na zmianę i postanowiłem mu coś sprezentować. Główne wymagania to zasilanie bateryjne. Ojciec swoje lata ma i nie chce się bawić w ładowarki, kabelki itp. Przeglądając internet wpadła mi w oko latarka Mactronic Expert 2 D lub 3 D. Latarka używana będzie nie za często więc gabaryty nie mają aż tak wielkiego znaczenia raczej w kieszeni nie będzie jej nosił. Spodobał mi się też Coleman divide, ale nie mogłem znaleźć testów. Cena to do 130 zł. Czy szanowni forumowicze, którzy na latarkach znają się lepiej niż Adam Słodowy na majsterkowaniu pomogą laikowi takiemu jak ja w wyborze optymalnym lub podrzucą jakieś sensowne propozycje. Zakup tylko krajowy.
Drugi temat to latarka dla mnie do pracy. Przeglądanie tego forum to jak chodzenie po bagnach - wciąga i dlatego postanowiłem, że to będzie Convoy C8. Teraz tylko chodzi o to, że by świecił daleko ale też trochę boków oświetlił, nie za dużo. Używał będę w terenie miejsko wiejskim dlatego zasięg jest istotny ale nie chcę samolotów oślepić, taki złoty środek z przewagą środka. Zakup chyba w sklepiku forumowym, do tego będzie potrzebna sensowna ładowarka bez cudów i z rozsądną ceną ponieważ nie chcę na koniec miesiąca wbijać zębów w parapet a światłem dzieci nie nakarmię.
Przepraszam za takie wypracowanie ale tak jakoś wyszło.
marcin637

Post autor: marcin637 »

Convoy C8.
Sterownik 2.8A lub mocniejszy.
Dioda XM-L2 (barwa wg uznania)
Reflektor OP.
Zaświeci daleko i po bokach trochę światła będzie.

A jeżeli chodzi o ładowarkę polecam LiitoKala Lii - 100.
Prosta tania ładowarka i ma wszystko co potrzebne. Mam, używam i jestem zadowolony. Coś bardziej rozbudowanego na 2 ogniwa LiitoKala Lii - 300.
Awatar użytkownika
SebaZ74

Post autor: SebaZ74 »

Dla Taty dobra powinna być: Convoy S2+, np. od kolegi Dariusz70:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14000

Możesz dopytać się Pana Darka o szczegóły, np. jaki sterownik, dioda itp.
Pokój i Dobro...przynajmniej warto próbować...
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Jak dla osoby starszej to polecał bym coś ładowane bezpośrednio (kabelkiem) niż z osobna ładowarka.
Co do samej latarki ja wlasnej babci sprezentowałem swojego astroluxa A01, nie dość że na zwykle bateryjki z kiosku, to jeszcze świeci jaśniej niż poprzednia latarka na baterie 4,5v z za wschodniej granicy.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 31 paź 2016, 22:13 przez endrju1, łącznie zmieniany 1 raz.
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Kup "sobie" Convoya S2+ pokaż tacie jak to świeci i daj mu w prezencie wraz z 2 ogniwami - jeśli świeci sporadycznie to starczy mu na cały rok zanim upomni się o doładowanie - mój ma zooma sprzed 3 lat i tylko raz wymieniał na drugie ogniwo jak mu zamrygała i spadła jasność.
Jak widzisz ojca minimum raz w miesiącu to sprawdzaj stan ogniwa i podmieniaj na nowe świeżo naładowane - nigdy mu się w ten sposób "światło nie straci". Ostatecznie możesz kupić coś małgo i taniego na ogniwo 26650 które to "łyknie" również 18650 i własnie awaryjnie 3xAAA w koszyczku np. coś takiego https://www.fasttech.com/products/1412110 lub taniego zooma https://pl.aliexpress.com/store/product ... yId=150410 - to pierwsze ma z ogniwem ciężar "odpowiednio latarkowy" tzn. nie dość że masywny to przy niedużym prądzie pchanym w diodę zapewni 5- godzin maksymalnego świecenia. To drugie tanie jest ale jak na swoją cenę przyzwoicie świeci i nie szkoda będzie jak się zgubi.
ww296

Post autor: ww296 »

Dla Taty albo s2+ i dwa ogniwa jak koledzy radzą, a dla Ciebie max szperacz na bazie C8 i oprócz tego kup sobie s2+ w Chinach. Jak "wsiąkasz" w forum to jednej latarki Ci braknie. A na początku jest ciśnienie na zasięg, potem na moc i dopiero po pięciu latarkach kupujesz lub robisz odpowiednią ;) Średnia C8 spowoduje że i tak będzie Ci mało i bedziesz kombinował dlatego najlepiej od razu kupić o max zasięgu. a S2 jaka by nie była będzie najbardziej użyteczna.
przenikanie

Post autor: przenikanie »

Convoy s2+ zdecydowanie godny polecenia. Mała skuteczna i uniwersalna latarka na rower i nie tylko. Można modować ale oryginał też daje radę.
fazi

Post autor: fazi »

Tutaj masz Mactronica 3D za dobrą monetę :)
http://www.hurt.com.pl/latarka-mactroni ... 15107.html

W polu "kod rabatowy" wpisz "katalog"

I jeszcze coś takiego za 40 pln-ów :)
http://www.hurt.com.pl/latarka-diodowa- ... 15113.html
Może być zasilana z 3xAAA lub Li-ion - ami :)

Są przyzwoicie wykonane - wiem zoom, ale do chodzenia wokoło chałupy i przy tej mocy Tatoo będzie zadowolony.

Jak coś lepszego to tylko na Li-ion pokroju S2+ lub S2

Pzdr
Ostatnio zmieniony poniedziałek 31 paź 2016, 20:37 przez fazi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp5it

Re: Latarka dla dziadka

Post autor: sp5it »

Koniak1979 pisze:Wyraził ochotę na zmianę i postanowiłem mu coś sprezentować. Główne wymagania to zasilanie bateryjne. Ojciec swoje lata ma i nie chce się bawić w ładowarki, kabelki itp.
http://www.banggood.com/Jetbeam-II-MK-X ... 85025.html
Michał
My flashlight is smaller than yours...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Kilka lat temu, miałem podobny problem, starsi ludzie, niestety nie są "podatni" na nowości, i nie przyjmują argumentów bo: "30 lat tak było i było dobrze".
Ze swej strony, proponuję poczciwą iTPlight Eluma SA2. Działa z akumulatorkami, jak i zwykłymi "bateriami" w formacie AA (R6). Latarki nie do zarżnięcia, no chyba, że spadnie z 2-go pietra na beton. Bardzo łatwa obsługa.
Teściowi, na jednym komplecie Eneloopów, "świeciła" 3 miesiące.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Koniak1979

Wielkie dzięki za propozycje.
Na tą Elumę zwracałem już uwagę ale tylko na OLX jest, fajna sprawa jakby była w sklepach. Wiem, że Convoy s2 dla taty byłby najlepszym wyborem ale nie wiem czy przekonam go do ogniw 18650. Widuję się z nim dość często i raczej nie byłby duży problem z zaopatrzeniem go w ogniwa ale zawsze to kłopocik. Spróbuję mu to jeszcze wyklarować ewentualnie postawię go przed faktem dokonanym. Wiem jaki był problem jak mu kupiłem telefon. Conwoy będzie miał jeszcze tą zaletę, że można wybrać barwę światła. Nie umiem kupować za granicą i raczej nie dam rady kupić. Tylko sklepy krajowe wchodzą w grę. To co zaproponował kolega Fazi jest interesujące. Nikt się nie spotkał z testami Mactronica Experta w terenie?
Dla siebie to koniecznie C8 po prostu zakochałem się w tym światełku. Serce mówi reflektor SMO a rozum OP. Do większej ilości latarek potrzeba mi tylko jednego papierka - rozwodu.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Żeby cena był niższa, to to było by ciekawą propozycją http://menua.pl/Latarka-akumulatorowa-O ... ET,p,41600
WertyX

Post autor: WertyX »

Zakup krajowy to duże ograniczenie wyboru i drożej.
Zakop na GB czy BG za pomocą paypal jest w miarę pewny.

Dla starszej osoby proponowałbym coś na baterie AA. Ja zamówiłem Revtronic T1A Cree XP - E2 105Lm. Nie rzuca ilością światła na kolana ale w każdym kiosku są baterie. I nie ma problemu. Sa też inne latarki na AA, chociaż przy eliminacji zoomow oraz tych co włącza się kręceniem głowicy to zostaje ledwie kilka modeli w cenie do 100 zł.
Przepraszam za brak ogonków w polskich literkach. Zazwyczaj piszę z telefonu i może coś umknąć.
michal1

Post autor: michal1 »

Cześć,
Ja starszej osobie (85lat), prawie niewidzącej kupiłem Convoya S2. Kupiłem też kilka tanich ogniw i raz na jakiś czas je ładuje. Trzeba tylko powiedzieć, żeby ogniwa nie były przechowywane z czymś metalowym.
Można też kupić latarkę z wbudowaną ładowarką:
Convoy BD03 - skupienie może być zbyt duże
Convoy BD01
Convoy BD06
Itd.
Z doświadczenia wiem, że latarka nie może być zbyt mała, dlatego warto się zastanowić nad czymś zasilanym z 26650.
Pozdrawiam,
Michał
Koniak1979

Jako że budżet mam napięty jak baranie jaja na wiosnę to stanęło na Mactronicu Expercie. Fazi wielkie dzięki za kod rabatowy wyszło 21% taniej. Latarka będzie stała w domu a myślę, że ojciec da się namówić na światełko do kieszeni i wtedy dam S2. W tym miechu to jeszcze może ładowarkę sobie załatwię i ogniwa a reszta pod choinkę. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Jeszcze mam pytanie o ładowarki:
Liitokala li 100 czy Xtar ANT MC1 Plus?
Ostatnio zmieniony czwartek 03 lis 2016, 14:10 przez Koniak1979, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ