Najmocniejsza latarka do 250 zł

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
ww296

Post autor: ww296 »

wg mnie taki szperacz nie sprawdzi się jako uniwersalna latarka. przy świecić sobie tym na krótszy dystans to katorga. Jako druga a najlepiej trzecia latarka ok - dobre porównanie do samochodu wyścigowego - da się tym jeździć po bułki? da się. Ale pod każdym względem będzie gorszy od przeciętnego kompaktu.
w tym budżecie szukałbym czegoś 3xled od forumowych moderów.
jak nie masz konkretnego zastosowania typu patrol czy monitorowanie rozległego terenu to taki szperacz jest praktycznie nieprzydatny, do tego "spalanie" jest kosmiczne.
dobra latarka ma i tak realny zasięg kilkadziesiąt metrów a światło dochodzi nawet ponad 100. i jest oświetlone wszystko wokół.
michal1

Post autor: michal1 »

Ja sam brałbym niemodowanego Convoya z fabrycznym sterownikiem 2,1A, dlatego też takiego poleciłem. Dłuższy czas świecenia itd., a dla kogoś kto miał do tej pory zoom Ultrafire to i tak inny świat. :) Rozumiem też, że można polecać fabryczną mocniejszą wersję. Ja w tym przypadku, jednak pozostanę przy swoim.
Moim zdaniem Kolega jako głównej latarki potrzebuje czegoś co świeci szerzej, ale to On powinien określić czego mu potrzeba (zasięg 50 czy 300m).
Przy nowym - większym budżecie zaproponowałbym np. Convoya L6 (duży i mocny), dość małego Klarusa G30 też mogę polecić (ale w promocji). Oprócz tego EDC X1 ( 3x Xp-L poza budżetem), i inne latarki w promocji, ewentualnie z forum, np. od modderów.
Awatar użytkownika
pankracy

Post autor: pankracy »

Mociumpel
toć mówię że twoja propozycja jest bez sensu... chyba czytanie ze zrozumieniem leży (i kwiczy).
Potrzeba mu typowego EDC a ty wpychasz mu thrower :|

zetor116
Teraz już wiadomo. Celuj w Convoya S2 lub S2+, S3. Pomyśl czy lustro SMO (świeci dalej ale mniej na boki) czy OP (świeci szeroko). Zdjęć porównawczych w necie czy chociażby na forum od groma.
Do tego ładowarka, dwa ogniwa i w 200zł masz komplecik który będzie działać porządnie i bez strachu :)
Prąd niekoniecznie 2.8A, bardziej grzeje i szybciej zżera aku a światła wcale nie ma dużo więcej w porównaniu do np. 2.1A
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Pankracy cytuje Twoje zdanie:
"C8 SMO z XPL proponujesz na dodatek 5A. (zdanie stwierdzające co proponowałem czyli szperacza z nieoskalpowaną diodą żeby nieco szerzej świeciło)
To jest lepsze rozwiązanie (potwierdzasz??? że C8 jest lepsze) niż wąski szperacz i punktowe oświetlenie?! (tu jest jakaś abstrakcyjna negacja potwierdzeniem??? - co jest lepsze od czego??? - C8 od siebie samego???)
Sorki że się czepiam ale co kolejne zdanie to bardziej bez sensu ...
Mój poziom abstrakcyjności Tobie nie równa - jesteś moim bogiem ...
Poza tym nic do Ciebie nie mam - po prostu Twoje argumenty ujawnione w kolejnych zdaniach zaprzeczały sobie samym nic nie dowodząc a raczej wprowadzały mętlik.
zetor116

Post autor: zetor116 »

A ten modzony convoy od forumowicza za 200zl? Czy warto kupić czy lepiej samemu z Chin coś? Sprawdzone linki?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Panowie... <nono>

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ww296

Modzony od forumowiczów to najlepsza opcja. wtedy można bez obawy wziąć wersję 2.8 A. Ważne aby był sterownik z kontrolą temperatury i najlepiej bez PWM. Chyba we wszystkich modzonych już są takie sterowniki. Pozostałe opcje sterownika to tylko bajer. nie opłaca się dopłacać.
Odezwij się do któregoś modera na PW lub zadzwoń. Na pewno dobrze Ci doradzi. Dla pewności przed zakupem pochwal się w tym temacie co masz na oku to skomentujemy i upewnimy Cię w decyzji :)
Awatar użytkownika
pankracy

Post autor: pankracy »

zetor116
Brałem od smokuxx1987 jakiś czas temu dla siebie C8 i S2+ XM-L2 U2 3C dla kolegi. Oboje zadowoleni jesteśmy :)
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Jest jeszcze kilku sprzedawców/moderów, polecany Dariusz70
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14000&start=0

Pisz priv, zawsze chłopaki pomogą, doradzą, dorzucą ładowarkę i ogniwa....
marekwoj

Post autor: marekwoj »

http://www.gearbest.com/led-flashlights ... tml?wid=21
Taka latareczka za około 50 zł naprawdę da mnóstwo światla. Można wydać 150 czy 200 zł, ale czy na pewno warto ? Polecam najpierw coś takiego, ewentualnie C8 za 15$.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Też potwierdzam, że po między chociażby taką S2 czy S2+ a chińskim zoomem jest duża różnica, kolega nie wiedząc że siedzą trochę w latarkach pokazał mi swoją super latareczkę czyli zooma za około 50zł z ogniwem i ładowarką :) Kiedy mu pokazałem jak świeci EDC X1 z XML-2 i z reflektorem OP od Grege to dosłownie "kopara mu opadła" :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 paź 2016, 20:41 przez plecho1, łącznie zmieniany 1 raz.
zetor116

ww296 pisze:Modzony od forumowiczów to najlepsza opcja. wtedy można bez obawy wziąć wersję 2.8 A. Ważne aby był sterownik z kontrolą temperatury i najlepiej bez PWM. Chyba we wszystkich modzonych już są takie sterowniki. Pozostałe opcje sterownika to tylko bajer. nie opłaca się dopłacać.
Odezwij się do któregoś modera na PW lub zadzwoń. Na pewno dobrze Ci doradzi. Dla pewności przed zakupem pochwal się w tym temacie co masz na oku to skomentujemy i upewnimy Cię w decyzji :)
Kolego myślę o tej. http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... ght=convoy
Jejku ale jest tego wybór.. Na codzień siedzę hobbystycznie w mechanice samochodów i tam wiem co kupić. Tutaj gorzej..
marekwoj

Post autor: marekwoj »

zetor116 pisze:Kolego myślę o tej. http://www.swiatelka.pl/v...ighlight=convoy
Na pewno będziesz zadowolony, ale w tej cenie ja osobiście wolałbym kupić L6 w chinach i jeszcze zostałoby na ładowarkę. http://www.banggood.com/Convoy-Clear-L6 ... mds=search Z kodem rabatowym od 47,50$
ww296

Zetor116 - a odezwałeś się do Grega?
Osobiście odradzał bym ta latarkę dla Ciebie. Już o niej pisałem we wcześniejszych postach w tym temacie. To, że jest doskonale zmodowana nic nie zmienia.
np zdjęcia z oferty jej sprzedaży przedstawiają odległość w okolicach 200 metrów - to odległość z której trudno odróżnić markę samochodu (w dzień np) - jesteś pewien, że oświetlenie na taką odległość jest Ci potrzebne?

A to, że latarka oświetla tak dobrze na taką odległość wynika z tego, że jej reflektor bardzo skupia wiązkę światła. Czyli np gdybyś oświetlał pomieszczenie czyli świecił na ścianę oddalona o max kilka metrów - to na ścianie byłaby plama bardzo jasnego światła o średnicy kilkudziesięciu cm. światło tak skupione jest tak jasne, że olśniewa a przez to, że oko dostosowuje się do tej plamy to na boki widać wyraźniej mniej niż np w przypadku oświetlenia inną, nawet słabszą latarką ale bez takiego skupienia.
Problem ten jeszcze się nasila, gdy wykorzystujemy Latarkę do pracy np podczas "grzebania w aucie" . jedynym ratunkiem w takim przypadku jest oświetlanie niebezpośrednio miejsca pracy - ale to tylko półśrodek.

Mam C8 - nie od Grega co prawda i słabsza (3.04A) ale generalnie rozkład światła jest bardzo podobny.
Samego GREGA polecam kupiłem już od niego dwie latarki - i pomimo, iż sam również potrafię i modyfikuję latarki - to jest to inny poziom.
Uważam, że dla Ciebie lepiej sprawdzi się X1 - zresztą ja też takiego wyboru kiedyś dokonałem :) i obecnie również używam latarki o podobnym rozkładzie światła, pomimo, że mam i C8 i inne latarki o różnych konstrukcjach.
Ostatnio zmieniony wtorek 25 paź 2016, 17:12 przez ww296, łącznie zmieniany 1 raz.
zetor116

ww296,
Tak, myślę że przyda mi się do budynków których link podałem na końcu . Dzięki za radę. Wiesz co pewnie będę chodził z dwoma latarkami - Greg ma w opcji kilka diod jedna z soczewka która lepiej rozprasza światło mam nadzieję z się sprawdzi . Chodzi mi o budynki typu kozubnik https://www.google.pl/search?q=kozubnik ... wPRmjFM%3A
Ostatnio zmieniony wtorek 25 paź 2016, 19:28 przez zetor116, łącznie zmieniany 1 raz.
alojzy

Post autor: alojzy »

Jeśli chcesz wydać na latarkę modowaną 200zł to ok, będzie na pewno dużo lepsza od "oryginału" tylko odpowiedz sobie na pytanie ile właściwie będziesz nią świecił bo jeśli będziesz ja nosił w torbie :) na zasadzie przyda się jak nastąpi atak zombi, albo inne ... :evil: ... lub okazyjnie przyświecisz sobie drogę wracając na lekkiej bańce do domu :) bo ja tak wykorzystuję na ogół latarki czyli generalizując EDC to wybierz "oryginał" niemodowany tak jak Ci podpowiadał @michal1 lub @marekwoj i za 50 dych będziesz Pan zadowolony.
Ostatnio zmieniony środa 26 paź 2016, 16:53 przez alojzy, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ