Filament LED - ktoś miał do czynienia ?
Dziękuję, nie trzeba, szkoda wysyłać, bo już zamówiłem 2 sztuki 2W z Chin, to za jakiś czas zobaczę, co przyszło.lorak pisze:marmez, jak chcesz do testów mam jedną 2W kupioną w Chinach. 2700K. Mogę oddać, to zobaczysz jak wyglądają w porównaniu do tego co kupiłeś. Pakowane do wysyłki całkiem dobrze w plastikowej osłonie i kartonie.
Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
-
To tylko źle wróży, bo właśnie nagrzewanie świadczy o dobrym odprowadzaniu ciepła. Jak się nie nagrzewa to znaczy, że całe ciepło jest "uwięzione" w środku i nie jest przewodzone efektywnie na zewnątrz czyli diody się permanentnie smażą. Znaczna część tych pobieranych 8W jest marnowana w postaci ciepła.Podczas świecenia w zasadzie nie odczuwam by się nagrzewało
allonitium, a czytałeś opis konstrukcji przedmiotowej żarówki?
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
-
U góry bańki jak i powyżej trzonka są otwory, które zapewniają swobodny przepływ konwekcyjny powietrza. Zapewnia to chłodzenie wnętrza żarówki jak i układu sterującego.
Zastanawiam się tylko jak szybko zakurzy się wnętrze.
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
-
Na pewno lepsze to niż drucik od filament leda, ale nadal powierzchnia "radiatora" jest za mała, żeby odprowadzić przez powietrze taką ilość ciepła... Ja bym się kurzem nie przejmował - pewnie szybciej tę lampę wymienisz niż się zdąży zakurzyć - nie twierdzę, że koniecznie przestanie działać, ale strumień świetlny będzie spadał w takich warunkach pracy dosyć szybko. No chyba, że będzie używana sporadycznie jak np. z jakimś czujnikiem ruchu do oświetlenia schodów.alienth pisze:U góry bańki jak i powyżej trzonka są otwory, które zapewniają swobodny przepływ konwekcyjny powietrza. Zapewnia to chłodzenie wnętrza żarówki jak i układu sterującego.
Emitery są osadzone na aluminium w tej konstrukcji więc myślę, że nie będzie źle.
Zaciekawiła mnie ta żarówka i z tego powodu ją kupiłem i mam zamiar sporo świecić.
Zaciekawiła mnie ta żarówka i z tego powodu ją kupiłem i mam zamiar sporo świecić.
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
Mam nadzieję, że tę bańkę można zdjąć, bo ja bym się jednak kurzem martwił. Ja jak z rok żarówek nie odkurzam, to dość gruby kożuch mają, zwykłe żarowe, czy pół-bańka od Bocianowej LEDówki tak samo (ona jeszcze muszki łapie ), a jeżeli kurzu łapać nie będzie, to albo nie masz kurzu w mieszkaniu (czego życzę! ), albo wentylacja to pic na wodę
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Tekst podpisu:
Tak wszyscy kombinują z latarkami, bezpośrednie pady termalne, łatanie dziur w pigułach, pasta na gwint, polerki, frezowanie itd i to wszystko często dla jednego leda XML-a o mocy tych 10W, który w dodatku często świeci nie dłużej niż kilka minut A obok stoi sobie "żaróweczka" powierzchnia oddawania ciepła zablokowana kawałkiem plastiku i wszystko jest ok
W takim razie po co przerabiać latarki, przecież warunki bez przeróbek mają podobne jak te żarówki
W takim razie po co przerabiać latarki, przecież warunki bez przeróbek mają podobne jak te żarówki
ILPT
- pegasus_sis
Jeżeli nie ma dziury pod diodą i nie zwraca się uwagi na spadek jasności 10-15% to faktycznie nie ma sensu. Wymiana pasty termoprzewodzącej i wystarczy, chyba, że katujemy latarkę głównie w trybie 100%. Albo intensywnie jej używamy kilka godzin dziennie. Albo się nudzimy i chcemy sobie pogrzebaćW takim razie po co przerabiać latarki, przecież warunki bez przeróbek mają podobne jak te żarówki
zaobserwowałem niepokojące zjawisko w mojej HC30. odcień spotu jest inny niż spila. latarki używam najczęściej w trybie turbo, niezbyt intensywnie, jednak podejrzewam przegrzanie diody pomimo tego, że jest tam kontrola temperatury. Więc modyfikacje termiczne raczej mają sens. A ta HC30 to moja jedyna niemodowana latarka.