Cześć
Pytanko na szybko
Mam zamiar zmajstrować prostą ładowarkę do ogniw 18650.
Koszyk na ogniwo lutujemy z płytką TP4056 i bum mamy gotową ładowarkę, łatwizna
Tylko czym to zasilić? Myślicie, że zwykła ładowarka od smartfona będzie ok? Mam ładowarkę LG, która wypluwa 5V i 0.85A. Więc teoretycznie powinna być w porządku do tego celu. Co uważacie?
DIY ładowarka 18650 na TP4056
-
-
Kurczę, gdybym wiedział wcześniej to bym pewnie kupił, a tak to już lecą do mnie podzespoły z aliexpressu. No ale trudno, teraz robię na próbę z koszykiem na tylko jedno ogniwo. Jak później będę robił na 4, lub 5 ogniw to zainwestuję w radiator.plecho1 pisze:Tylko warto kupić taki układ z możliwością dołączenia radiatora bo najczęściej w takich układach wydajność prądowa spada wraz ze wzrostem temperatury. W naszym sklepiku jeden forumowicz sprzedaje takie układy za około 10zł.
Dzięki za odpowiedzi
A powiedzcie mi jeszcze. Jak obchodzić się z taką ładowarką? Ładować ogniwa aż zapali się zielona, czy tam niebieska lampka, czy trochę krócej? Coś kiedyś słyszałem, że niezdrowo dla ogniwa ładować je na maksa. Ogniwa mam z chińskiego powerbanka.
Najpierw należy zmierzyć napicie do jakiego ładuje dany układ, bo na ali są też podróbki ładujące do >4,24V a to nie jest zdrowe dla ogniw. 4,2V jest jak najbardziej prawidłowe i można wtedy ładować do "pełna". Ogniwa z chińskiego powerbanka (jeśli nie xiaomi itp) to pewnie nadają się do specjalnego pojemnika na zużyte baterie.
-
Czyli zmierzyć i jeżeli będzie 4,2V to będzie cacy
Ogniwa powinny być w miarę ok. Powerbank (dwa ogniwa) naładował telefon z baterią 2100mah prawie dwa razy, więc nie jest źle. Był użyty tylko dwa razy i go rozebrałem, bo spadł z biurka i się uszkodził, więc ogniwa są prawie nieużywane.
Temat zamknięty, dowiedziałem się czego chciałem
Ogniwa powinny być w miarę ok. Powerbank (dwa ogniwa) naładował telefon z baterią 2100mah prawie dwa razy, więc nie jest źle. Był użyty tylko dwa razy i go rozebrałem, bo spadł z biurka i się uszkodził, więc ogniwa są prawie nieużywane.
Temat zamknięty, dowiedziałem się czego chciałem