Wybór uniwersalnej latarki
Wybór uniwersalnej latarki
Witam wszystkich na forum
Od dłuższego czasu przeglądam różne wątki na swiatelka.pl jednak postanowiłem założyć nowy wątek.
Potrzebuję uniwersalnej latarki która spełni swoją funkcje w mieszkaniu, podczas spaceru, czy biegania. Większy zasięg również się przyda.
Kwoty w sumie nie mam ustalonej ale myślałem o 100pln lub trochę więcej.
Zamówić jak najbardziej mogę z banggood lub aliexpress.
Moje typy póki co:
-Convoy C8 CREE XP-L HI - 77.73 pln z banggood
-BLF A6 CREE XPL - 77.88 pln z banggood
i póki co nie wiem? co polecacie? może warto wydać 2x więcej na inną latarkę? myślałem też o czymś ze stajni olight lub nitecore
A ładowarka (jeśli będzie konieczna) to LiitoKala Lii-100 aktualnie na banggood jest do zakupu za niecałe 20 pln
Od dłuższego czasu przeglądam różne wątki na swiatelka.pl jednak postanowiłem założyć nowy wątek.
Potrzebuję uniwersalnej latarki która spełni swoją funkcje w mieszkaniu, podczas spaceru, czy biegania. Większy zasięg również się przyda.
Zamówić jak najbardziej mogę z banggood lub aliexpress.
Moje typy póki co:
-Convoy C8 CREE XP-L HI - 77.73 pln z banggood
-BLF A6 CREE XPL - 77.88 pln z banggood
i póki co nie wiem? co polecacie? może warto wydać 2x więcej na inną latarkę? myślałem też o czymś ze stajni olight lub nitecore
A ładowarka (jeśli będzie konieczna) to LiitoKala Lii-100 aktualnie na banggood jest do zakupu za niecałe 20 pln
- smokuxx1987
Mieszkanie i spacer - wygodna jest z szerokim światłem, bez intensywnego spota ale przez to z krótszym zasięgiem. Convoy s2+, eagle eye x2r.
Bieganie - to chyba cos innego, podczas biegania latarka w łapie to chyba niezbyt wygodnie.
Daleko zasięg to silny spot i wąski strumień. Z tańszych to convoy c8 lub L2. Jednak do domu i na spacer średnio wygodna.
Ważna jest też barwa światła. Ja lubię 3D - 4C.
Bieganie - to chyba cos innego, podczas biegania latarka w łapie to chyba niezbyt wygodnie.
Daleko zasięg to silny spot i wąski strumień. Z tańszych to convoy c8 lub L2. Jednak do domu i na spacer średnio wygodna.
Ważna jest też barwa światła. Ja lubię 3D - 4C.
Przepraszam za brak ogonków w polskich literkach. Zazwyczaj piszę z telefonu i może coś umknąć.
Można trochę inaczej - dalej niż Convoy S2+ ale bliżej niż C8
Tadam - Convoy S2 z reflektorem gładkim SMO ...
W praktyce świeci podobnie do S2+ ale ze względu na nieco głębszy i gładki reflektor spot (środkowe kółko) jest ciasniejszy od tego w S2+ a SMO dodatkowo daje nieco większy zasięg.
Pędzony sterownikiem 3,0A i XP-L HI daje radę z odległości ok. 100m uzyskać plamę ok. 8-10m co realnie daje szanse do 150 całkiem przyzwoicie widzieć - nie jest to thrower ale namiastka w wymiarze 125 mm.
Niestety takie coś trzeba złożyć więc kupić nie bardzo się da ...
tak "mniej więcej" wygląda różnica między między S2+ a S2 z reflektorem gładkim
http://farm9.staticflickr.com/8402/8684 ... 226e_k.jpg - tutaj mamy S2 w XM-L2 z reflektorem OP a po prawej Convoy M1 - bardziej chodzi o wskazanie w jakim kierunku poszłaby modyfikacja - zamiana reflektora OP na SMO plus dioda z XM-L2 na XP-L HI.
Tadam - Convoy S2 z reflektorem gładkim SMO ...
W praktyce świeci podobnie do S2+ ale ze względu na nieco głębszy i gładki reflektor spot (środkowe kółko) jest ciasniejszy od tego w S2+ a SMO dodatkowo daje nieco większy zasięg.
Pędzony sterownikiem 3,0A i XP-L HI daje radę z odległości ok. 100m uzyskać plamę ok. 8-10m co realnie daje szanse do 150 całkiem przyzwoicie widzieć - nie jest to thrower ale namiastka w wymiarze 125 mm.
Niestety takie coś trzeba złożyć więc kupić nie bardzo się da ...
tak "mniej więcej" wygląda różnica między między S2+ a S2 z reflektorem gładkim
http://farm9.staticflickr.com/8402/8684 ... 226e_k.jpg - tutaj mamy S2 w XM-L2 z reflektorem OP a po prawej Convoy M1 - bardziej chodzi o wskazanie w jakim kierunku poszłaby modyfikacja - zamiana reflektora OP na SMO plus dioda z XM-L2 na XP-L HI.
Khe, khe ... ale to 120 dolców kostet a nie złotych ...
Jak jedziemy po bandzie z tej samej kartki
http://acebeam.com/acebeam-k60 - mały poręczny ...
wyżej nie sięgam bo dotykamy "wiader świetlnych" a nie świecideł dla Kowalskiego ...
Jak jedziemy po bandzie z tej samej kartki
http://acebeam.com/acebeam-k60 - mały poręczny ...
wyżej nie sięgam bo dotykamy "wiader świetlnych" a nie świecideł dla Kowalskiego ...
Wybierając pomiędzy byle jakim s2 czy c8 czy to "fabrycznym" czy dłubanym przez szpenia w garażu plus ładowarka i ogniwo a porządna kieszonkową latarą, ładowaną z usb i z ogniwem w komplecie, która na 100m da ścianę światła dla mnie wybór jest prosty.
Ale... jak tam Marysia uważa.
M
p.s. W sklepiku mam na zbyciu TK35 w dobrej cenie jakby @op interesowała.
M
Ale... jak tam Marysia uważa.
M
p.s. W sklepiku mam na zbyciu TK35 w dobrej cenie jakby @op interesowała.
M
My flashlight is smaller than yours...
Nie rozumiem argumentu ...
Cytuję potrzebujacego:
"Potrzebuję uniwersalnej latarki która spełni swoją funkcje w mieszkaniu, podczas spaceru, czy biegania. Większy zasięg również się przyda.
Kwoty w sumie nie mam ustalonej ale myślałem o 100pln lub trochę więcej."
W kwocie do 100 zł proponujesz coś w okolicach 500 ... podaj proszę przyczynę rozbieżności bo nie kumam argumentów w stylu: "najlepsza kiełbasa to świnia bo żywa i świeża" czy "najbardziej czerwony kolor ma smalec" - oba są co najmniej bez sensu ...
No ale to stan umysłu - jak Marysia woli
Cytuję potrzebujacego:
"Potrzebuję uniwersalnej latarki która spełni swoją funkcje w mieszkaniu, podczas spaceru, czy biegania. Większy zasięg również się przyda.
Kwoty w sumie nie mam ustalonej ale myślałem o 100pln lub trochę więcej."
W kwocie do 100 zł proponujesz coś w okolicach 500 ... podaj proszę przyczynę rozbieżności bo nie kumam argumentów w stylu: "najlepsza kiełbasa to świnia bo żywa i świeża" czy "najbardziej czerwony kolor ma smalec" - oba są co najmniej bez sensu ...
No ale to stan umysłu - jak Marysia woli
Jeśli światełko ma być do tak wielu zastosowań to może lepiej latarka kątowa tylu Nitecore HC30 czy Skilhunt H02 lub Xtar H3 lub SolarForce L2E. W razie potrzeby można świecić z ręki, można też przypiąć do paska spodni, do plecaka lub używać jako czołówki co w wielu przypadkach jest bardzo wygodne bo mamy wolne obydwie ręce.
Np. tu można coś takiego kupić http://allegro.pl/latarka-katowa-solarf ... 57605.html trochę drożej niż zakładany budżet ale według mnie warto dołożyć parę groszy do takiej latarki. Często takie latarki sprzedają też forumowicze, Xtara H3 kupiłem tutaj za 140zł.
Np. tu można coś takiego kupić http://allegro.pl/latarka-katowa-solarf ... 57605.html trochę drożej niż zakładany budżet ale według mnie warto dołożyć parę groszy do takiej latarki. Często takie latarki sprzedają też forumowicze, Xtara H3 kupiłem tutaj za 140zł.
C8 duża i mało przydatna w pomieszczeniu Do oświetlania na większe odległości . A6 ciut lepsza niż C8 do pomieszczeń, ale umiejscowił bym ją jako dobra uniwersalna na zewnątrz.
uniwersalna i budżetowa to s2 ,s2+ . plusem do wyżej wymienionych jest to że jest kompaktowa i można ją dźwigać jako EDC.
Najlepszy wybór to HC 30. Nie czuć w kieszeni, do pomieszczeń prawie idealna a i zasięg na zewnątrz wystarczy. jako czołówka do pracy też daje rade.
Mam je wszystkie, S2+ w różnych konfiguracjach. Ale od kiedy mam HC30 to pozostałe się kurzą.
ogniwa sklepik i najtańsza polecana ładowarka z innych tematów. Na bogato 4 sztuki nowych ogniw 3500 i ładowarka Opus 300.
uniwersalna i budżetowa to s2 ,s2+ . plusem do wyżej wymienionych jest to że jest kompaktowa i można ją dźwigać jako EDC.
Najlepszy wybór to HC 30. Nie czuć w kieszeni, do pomieszczeń prawie idealna a i zasięg na zewnątrz wystarczy. jako czołówka do pracy też daje rade.
Mam je wszystkie, S2+ w różnych konfiguracjach. Ale od kiedy mam HC30 to pozostałe się kurzą.
ogniwa sklepik i najtańsza polecana ładowarka z innych tematów. Na bogato 4 sztuki nowych ogniw 3500 i ładowarka Opus 300.
- smokuxx1987
Nie wiem czy czytałeś wymagania autora tematu:Kyle pisze:Latarki świecące do wyboru snopem rozproszonym i skupionym są praktycznie uniwersalne (nie musi być to zrealizowane "zoomem" ... mogą być osobne diody do bliży i osobna dioda do dali, jak np. w Fenix TK51).smokuxx1987 pisze:Niestety nie ma uniwersalnej latarki.
haki731 pisze:...