Lampka łukowa na biurko

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Way

Lampka łukowa na biurko

Post autor: Way »

Przymierzam się do wydrukowania takiej "lampki" na biurko : LED bridge lamp i zastanawiam się jaką taśmę LED użyć. Co do koloru to pewnie zdecyduję się na 4000K (lub coś cieplejszego), większy problem mam z wielkością diody i jasnością. W "lampce" jest miejsce na dwa paski LED 10mm (w aktualizacji porojektu), tylko czy jest sens kupować słabsze paski zamiast jednego mocnego? Bo myślę, że to raczej bez sensu. Tutaj rodzi się pytanie czy jeden pasek da radę?
Myślałem o taśmie 5050SMD 60diod na metr o mocy 14,4W 900lumenów.
Jak jest z grzaniem się takiej taśmy? Bo to może być największy problem w tym projekcie. Plastik z którego będę drukował zachowuje swoje właściwości do temp. 80stopni, więc jakiegoś szału tu nie ma.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Lepiej kupić mocniejsze taśmy czyli na diodach 5630 (5730) i zasilacz regulowany 12V. Nie dosyć, że diody takie mają lepszą sprawność niż 5050 to dodatkowo obniżone napięcie sprawi, że będą wydzielały mniej ciepła i będą jeszcze sprawniejsze. W moim warsztaciku taśma 5630 pracuje przy ok 11V ale jest na aluminium, 10V wystarczy do wytworzenia przyzwoitej ilości światła ale u mnie (1,2m taśmy ok 1m nad stołem) jest już niekomfortowe, dopiero okolice 11V dają pełną satysfakcję ale też wyraźne ilości ciepła. 12V w mojej taśmie wytwarza temperaturę na granicy zdrowego rozsądku a światła nie ja znacząco więcej niż przy 11V.
Way

Cenna uwaga- a jakiej barwy używasz do oświetlania warsztatu?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Barwa to kwestia indywidualna Lubię ok 4000-4500K ale akurat taśmę mam "ciepłą" ciut za ciepłą jak dla mnie ale lepsza taka niż za zimna. Oczywiście CRI też bez szału więc będę robił dodatkowe, bardziej punktowe oświetlenie, żeby pracowało się przyjemnie.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Jeśli masz dwa miejsca na taśmę, zakup dwie porządne listwy i bierz dwie barwy 3000K i np. 5000K. Wówczas mieszając barwy będziesz mógł mieć światło bardziej ciepłe lub bardziej chłodne.
ILPT
Way

Kolejny problem- nie chcę kombinować z listwami tylko wykorzystać drukowane prowadnice w modelu, pytanie czy to wytrzyma taśmę z 5630 które wg tego co znalazłem w internecie nieźle się grzeją (to nie są jakieś najnowsze dane), a plastik z którego będzie wykonana konstrukcja lepiej żeby nie rozgrzewał się do więcej niż 80 stopni
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

PRzy 5630 pełne grzanie jest przy napięciu 12V i takowe taśmy potrafią osiągnąć więcej niż 80 st. Dlatego w tym wypadku wybierz dwie taśmy, puść je na max 10V i sprawa z grzaniem będzie rozwiązana.
ILPT
Way

To będę musiał tak zrobić. Tu pojawia się pytnie czy taki ściemniacz: LINK ALLEGRO się do czegoś nadaje? Ewentualnie co byście polecali? Zasilać taśmę mam zamiar z zasilacza Xbox 203W (zalega mi na półce)
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Nie znam tego ściemniacza, ale trzeba by sprawdzić, czy pracuje z PWM i jeżeli tak to jaką ma częstotliwość. By nie mrugał zbyt zjadliwie.
ODPOWIEDZ