Usuwanie starego kleju z podłogi

....nie pasujące gdzie indziej...
tnt_gt

Usuwanie starego kleju z podłogi

Post autor: tnt_gt »

Cześć,

Mam problem. Wymieniam starą podłogę na deski w pokojach na piętrze.
Niestety po starej podłodze został mi klej na posadzce. W niektórych miejscach odchodził razem ze starą "deską barlinecką".
W jednym z pokoi zostało tego kleju najwięcej i najtrudniej go usunąć.
Próbowałem usunąć go szpachelką, ale to jest syzyfowa praca i nie wiem, czy wyrobię się do Świąt, czasami klej odchodzi płatami, a czasami muszę dłubać po malutkim kawałeczku.
Dzisiaj już ręce mi opadły. NIe daję rady skrobać tego gówna... :zly:
Poniżej obrazki podłogi w jednym z pokoi.
Obrazek Obrazek

Szukam sposobu na w miarę szybkie usunięcie tego ... :evil: ....
Może ktoś już miał podobny przypadek?
Macie jakiś pomysł :?: :?: :?:
Ostatnio zmieniony wtorek 18 paź 2016, 17:03 przez tnt_gt, łącznie zmieniany 1 raz.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Ja bym spróbował podgrzać opalarką. Nie zapomnij o dobrej wentylacji podczas prac.
Vigo

Post autor: Vigo »

Zelektryfikowałbym robotę:

Obrazek

Obrazek
studzin

Post autor: studzin »

Ja w wielkiej płycie miałem pod parkietem subit (taka dziadowska smoła). Multitoole jak w poście powyżej nie dawały rady. Szlifierką kątową z tarczą diamentową kupa pyłu i nie równo, a SDS'em kupa roboty. Ostatecznie zleciłem firmie z frezarką tego typu, ale na 230V http://www.ramirent.pl/produkt_43_freza ... 215_e_.htm

35m^2 z ręcznym szlifowaniem rogów i zniesieniem urobku z IV piętra 800zł.

Edit: Tak to wyglądało przed. Na wierzchu była jeszcze płyta pilśniowa 5mm, którą dało się oderwać ręcznie. Przy odrywaniu została warstwa 1mm płyty i pod spodem z 3mm subitu.

Obrazek

Obrazek

A tak po akcji:

Obrazek
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Toczyłem podobną walkę przy remoncie łazienki. Ten multitool się nie sprawdzał. Ostatecznie kupiłem szerokie dłuto na SDS i po prostu je ostrzyłem szlifierką co kilka minut. Poszło w miarę sprawnie, niestety w wielu miejscach razem z betonową płytą.
Ostatnio zmieniony wtorek 18 paź 2016, 21:57 przez Manekinen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Podpisuje się pod wypowiedzią kolegi Manekinen. Też bym cienko SDSem pojechał z tym aby zeskrobać ten badziew. Ew. długto jak nie posiadasz wiertarki. Z mechanicznych sposobów jeszcze możesz szlifierkę i na to tarczę na rzepy z papierem ściernym bądź szlifierkę oscylacyjną i przyszlifować, pyłu nie będzie niestety wtedy brakować.
Od biedy aby zmiękczyć musisz udać się do jakiegoś sklepu sklepu parkieciarskiego bądź coś ala Castorama, pewnie są tam środki zmiękczające takie cuda.
Opalarkę bym odpuścił, podejrzewam że smród był by niesamowity. Co do multitoola to myślę że będzie masakra na takiej powierzchni.
tnt_gt

studzin Ale rozpierducha. Subit to straszne świństwo.
Też się zastanawiam nad szlifowaniem, ale na razie jeszcze próbuję zerwać to własnym sumptem. Daję sobie jeszcze ten tydzień.

Vigo Próbowałem takiego sprzętu, ale niestety nie działa. Wibracje elementu skrobiącego rozgrzewają klej i robi się zbyt plastyczny i jest rozsmarowywany na posadzce.

Niestety opalarka też nie działa, klej się rozpuszcza.

Wczoraj, jak mi ręce opadły, próbowałem znaleźć jakieś rozwiązanie w internecie i polecają użycie wrzątku, który trzeba wylać na posadzkę.
Zmodyfikowałem to i zamiast wrzątku użyłem pary wodnej z żelazka. I jeżeli nie rozgrzeję za bardzo kleju to po kawałeczku można ściągać klej.
Dzisiaj zobaczę jak będzie szło na większą skalę.

A w ostateczności zdecyduję się na szlifowanie czymś takim
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

A nie lepiej wylać na to wylewkę samopoziomującą?
Awatar użytkownika
Dziubek
Kontakt:

Post autor: Dziubek »

Uważam że to kiepski pomysł. Wylewka prawdopodobnie nie złączy się z tym klejem i za jakiś czas może się to odbić na autorze. Odparzy na miejscu kleju po jakimś czasie i przy chodzeniu w tych miejscach będzie miał "stukanie".
bucz_

Post autor: bucz_ »

Jak masz szlifierkę kątową z regulacją obrotów to taka tarcza jak z linku poniżej powinna dać radę. Zadyma oczywiście przy tym nieziemska.

http://tooles.pl/tarcza-diamentowa-do-b ... GwodIUUBLg
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

bucz_, właśnie miałem to pisać. Być może nawet nie narobi dużo nierówności i można stosować na mokro.
studzin

Post autor: studzin »

Moje doświadczenie jest takie, że na początku cciężko łapie i się klei, a jak dojdzie do"zdrowej" wylewki to wchodzi jak w masło i zostaje dziura.
tnt_gt

bucz_ pisze:Jak masz szlifierkę kątową z regulacją obrotów to taka tarcza jak z linku poniżej powinna dać radę. Zadyma oczywiście przy tym nieziemska.

http://tooles.pl/tarcza-diamentowa-do-b ... GwodIUUBLg
Mam szlifierkę kątową z regulacją obrotów.
Jednakże obawiam się, że klej oblepi tarczę i będzie po robocie.

Muszę kupić taką tarczę, żeby spróbować, jak będzie szło.
bucz_

Post autor: bucz_ »

Nie powinien oblepić , gdyby się tak zdarzyło to wystarczy kawałek bloczka z gazobetonu i powinieneś bez problemu oczyścić spieki.
tnt_gt

Rozmawiałem ze "szlifierzami betonu" i za taką przyjemność biorą 25zł/m2.

W weekend jeszcze raz podejdę do ręcznego zdzierania, i wtedy podejmę decyzję.
ODPOWIEDZ