Mała i mocna ładowarka USB do telefonów / ładowarek.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Kafar

Post autor: Kafar »

MCSubi pisze:SebaZ74, Qualcom ma na swojej stronie pdf z listą certyfikowanych ładowarek.
Kafar, ja akurat mam złe doświadczenia z Blitzwolf em, na naszym forum czytałem tez o ryzyku porażenia. Wszystko co kupiłem z listy Qualcom ma, czyli Anker i Tronsmart , działa perfekcyjnie i nie dało się zakatować w warunkach wstrząsów i wilgoci rowerowych wycieczek.
Nawet w Komputroniku widziałem certyfikowane ładowarki Aukey.
A dokładniej można sobie listę ściągnąć spod tego adresu.

A to ciekawe, bo ja nigdzie się nie natknąłem na takie opinie (nie czytam wszystkiego jak leci ;) ), ale może tak być :)
Ja mam kilka ładowarek BW i z żadną nie miałem problemów, chociaż jedna mi się złamała przy kontakcie (i wisi na 2 kabelkach od bolców :shock: )
ale i tak dobrze działa i nie ma możliwości porażenia prądem (jak się wie jak z takimi rzeczami obchodzić)
Do tego 2-stronne kabelki również od BW i taki mój Galaxy SIV ładuje się w około 1,5h i nie muszę kombinować po ciemku jak mam wsadzić wtyczkę :mrgreen:

Ps. jak by kogoś interesowało, to na BLF jest test Blitzwolf BW-S6
Link do testu
Awatar użytkownika
SebaZ74

Post autor: SebaZ74 »

Wybrałem z tej listy Aukey pa-t16, ma dwa szybkie porty QC-3.0, mam pytania:

1. Czy z dwóch portów można jednocześnie ładować po 100% czy się to rozkłada? (Pytam bo się nie znam)
2. Jeden kabelek jest w zestawie, czy drugi może być standardowy czy trzeba dokupić specjalny?
3.Czy w tych dwóch linkach jest to samo, bo różnica 5$, można brać śmiało za 15$ ?

https://www.aliexpress.com/item/AUKEY-3 ... a772e402a5

https://www.aliexpress.com/item/AUKEY-3 ... a772e402a5

Z góry dzięki :)
Pokój i Dobro...przynajmniej warto próbować...
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Temat dotyczył dużej ładowarki z osobnym przewodem zasilający, na kilka portów, były zdjęcia płytki itd.
Moje ładowarki po prostu przestały działać zupełnie. Nie były to jakieś mega trudne warunki,skoro telefon działa do dziś.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Seba - prąd zapewne jest dzielony na dwa porty.

MCSubi - tobie jaki model zdechł ? Od tak po prostu w trakcie ładowania czy może po podłączeniu do gniazdka ?
ILPT
Awatar użytkownika
SebaZ74

Dzięki za odpowiedź Skaktus :) , czy może ktoś wie jak się ten prąd rozkłada, tzn. ile procent ładując z dwóch portów jest w jednym porcie ( blisko 100% czy 50%?). Bardzo dziękuję :)
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Panowie, ale co się rozkłada?
Przecież ładowarka ma 36W i dwa porty, a standard QC3.0 jak podają ma: 3.6-6.5 V/3A 6.5 V-9 V/2A 9 V-12 V/1.5A, więc wychodzi średnio 18W na port. Tak więc można ciągnąć z każdego portu maksymalnie tyle, na ile pozwala QC3.0 .
Awatar użytkownika
SebaZ74

pietros a te 18W na port nie maja znaczenia? (Dopiero się uczę :-()
Ostatnio zmieniony środa 19 paź 2016, 12:43 przez SebaZ74, łącznie zmieniany 1 raz.
MCSubi

Post autor: MCSubi »

skaktus, patrząc na oznaczenia w internecie zapewne miałem:
- BW-S2 zmarł w górach na 3500m, po podłączeniu zaczął ładować i zmarł po kilku sekundach. Niby wysokość i zasilanie z generatora, ale nic innego nikomu się wtedy nie zepsuło
- BW-S5 rozpadł się w sakwie, coś w nim się telepało, nie podjął ładowania. Wcześniej pracował w sumie może z 10h
Może miałem pecha:-)

Zważyłem na wadze kuchennej Tronsmart TS-WC3PC - 90g
(2 porty po 2,4 A każdy + 1 port QC2.0 (5V/2A, 9V/2A, 12V/1,5A)
Jak dotąd niezawodny, choć nie miał lekko.
Może mam szczęście:-)
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

SebaZ74 pisze:pietros a te 18W na port nie maja znaczenia? (Dopiero się uczę :-()
Te 18W, to moc jaką może pobrać urządzenie obsługujące QC3.0. Ładowarka ma 36W, więc możesz podpiąć 2 telefony obsługujące QC3.0 i będą się one ładowały maksymalnym prądem.

W skrócie: niezależnie czy podłączysz jeden czy dwa telefony ładowanie będzie trwało tak samo długo.
Awatar użytkownika
SebaZ74

Dzięki pietros, kolejny zakup się szykuje :mrgreen:
ODPOWIEDZ