Lampka łukowa na biurko
Lampka łukowa na biurko
Przymierzam się do wydrukowania takiej "lampki" na biurko : LED bridge lamp i zastanawiam się jaką taśmę LED użyć. Co do koloru to pewnie zdecyduję się na 4000K (lub coś cieplejszego), większy problem mam z wielkością diody i jasnością. W "lampce" jest miejsce na dwa paski LED 10mm (w aktualizacji porojektu), tylko czy jest sens kupować słabsze paski zamiast jednego mocnego? Bo myślę, że to raczej bez sensu. Tutaj rodzi się pytanie czy jeden pasek da radę?
Myślałem o taśmie 5050SMD 60diod na metr o mocy 14,4W 900lumenów.
Jak jest z grzaniem się takiej taśmy? Bo to może być największy problem w tym projekcie. Plastik z którego będę drukował zachowuje swoje właściwości do temp. 80stopni, więc jakiegoś szału tu nie ma.
Myślałem o taśmie 5050SMD 60diod na metr o mocy 14,4W 900lumenów.
Jak jest z grzaniem się takiej taśmy? Bo to może być największy problem w tym projekcie. Plastik z którego będę drukował zachowuje swoje właściwości do temp. 80stopni, więc jakiegoś szału tu nie ma.
Lepiej kupić mocniejsze taśmy czyli na diodach 5630 (5730) i zasilacz regulowany 12V. Nie dosyć, że diody takie mają lepszą sprawność niż 5050 to dodatkowo obniżone napięcie sprawi, że będą wydzielały mniej ciepła i będą jeszcze sprawniejsze. W moim warsztaciku taśma 5630 pracuje przy ok 11V ale jest na aluminium, 10V wystarczy do wytworzenia przyzwoitej ilości światła ale u mnie (1,2m taśmy ok 1m nad stołem) jest już niekomfortowe, dopiero okolice 11V dają pełną satysfakcję ale też wyraźne ilości ciepła. 12V w mojej taśmie wytwarza temperaturę na granicy zdrowego rozsądku a światła nie ja znacząco więcej niż przy 11V.
Kolejny problem- nie chcę kombinować z listwami tylko wykorzystać drukowane prowadnice w modelu, pytanie czy to wytrzyma taśmę z 5630 które wg tego co znalazłem w internecie nieźle się grzeją (to nie są jakieś najnowsze dane), a plastik z którego będzie wykonana konstrukcja lepiej żeby nie rozgrzewał się do więcej niż 80 stopni
To będę musiał tak zrobić. Tu pojawia się pytnie czy taki ściemniacz: LINK ALLEGRO się do czegoś nadaje? Ewentualnie co byście polecali? Zasilać taśmę mam zamiar z zasilacza Xbox 203W (zalega mi na półce)