Matowienie soczewki XHP70 pilniczkiem?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Mociumpel

Matowienie soczewki XHP70 pilniczkiem?

Post autor: Mociumpel »

Trafiła mi się nieduża obudowa z grubymi ściankami na 26650 - niestety ma reflektor SMO, chce do niej wepchać 2x26350 i XHP70 - w związku z tym mam pytanie - czy lekkie zmatowienie soczewki (samej końcówki) pilniczkiem lub drobnym papierem ściernym zlikwiduje "krzyż" w środku?
Nie chce szukać nowego reflektora OP - chciałbym wykorzystać maksymalnie to co mam tyle że sprytnie ...
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Z tego co czytałem, matowa soczewka na tego typu diodach może powodować jej mocniejsze grzanie się.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Jak obudowa nieduża to może wcale nie będzie dziury w spoocie.

Poza tym można jeszcze oskalpować diodę lub zastosować folie dyfuzyjną na szkiełko.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Nie tykaj soczewki!
Dioda będzie się nadmiernie grzała, na soczewce pojawia się dodatkowe straty światła.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Mociumpel

No to wepcham jaka jest - jak będzie tak będzie najwyżej lekko spoleruje odbłyśnik ;)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Mociumpel pisze:najwyżej lekko spoleruje odbłyśnik
Zamiast polerować odbłyśnik proponuję sprawdzoną metodę z lakierem bezbarwnym do paznokci, wystarczy zrobić nim teksturę (skórkę pomarańczową) na 1/4 - 1/2 powierzchni reflektora. Nakładasz lakier jak na paznokcie i on się rozpływa gładką warstwą, ale ty go pacasz pędzelkiem w miarę wysychania i zaczyna się robić nierówny. Gdy dosyć długo poczekamy i popacamy, to uzyskamy bardzo ładne OP, mam już takie w kilku latarkach.

Spolerowanie odbłyśnika rozproszy Ci światło po całym spilu albo szerzej i wcale nie zakryjesz tym dziury w spocie. A z lakierem, jak na 1 raz nie wyjdzie, to zawsze możesz bardziej nierówny nałożyć, albo nawet zmyć, acetonem, gdyby nie wyszło, ale wyjdzie, ja nigdy nie musiałem poprawiać :)

Niestety nie mam zrobionego ładnego zdjęcia tekstury po lakierze, ale jak by Ci zależało, to mogę zrobić, bo mam taką latarkę w domu.

Pozzdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Mociumpel

Nie spieszy mi się - mam pomysł, hosta, dwie 26350 i zarezerwowany drajwer od znajomego niemca z taschenlampen ;) - póki co przemyśliwam co dalej wnikając w szczegóły aby było dobrze, odkrywając przy okazji dlaczego ma być tak a nie inaczej ...
Vigo

Post autor: Vigo »

Z pilniczkiem do soczewki się nie zbliżaj! Ja kiedyś oskalpowałem diodę... ściereczką, przypadkowo oczywiście. :|

___
Mociumpel

Poszukałem i znalazłem - http://budgetlightforum.com/node/41395 - ktoś już matowił soczewkę po skalpie i na pełnej soczewce na czubku.
Wg późniejszych rzutów czarne ze środka w reflektorach SMO znacznie mniejsze - internet jest wielki ;)
W wersjach hardkorowych ludzie robili półskalpa i nacinali równo wzdłuż linii krzyża kliny ( http://s1075.photobucket.com/user/beltc ... v.jpg.html ), działało to jak soczewka "wzdłużna"i niwelowało "efekt pączka" jak nazywają to anglosasi.
Ogólnie pomysł z matowieniem nie jest bez sensu - otwiera to nowe możliwości ;) ...
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Patrząc jak wyglądają zdjęcia tej zmatowionej diody, to nie sądzę (choć mogę się mylić) żeby to był profesjonalista, a najlepszym jego pomysłem było robienie zdjęcia przez płytę cd.
Wg mnie matowienie takiej diody mija się z celem bo będzie się sporo mocniej grzała. Wbrew pozorom takie zmatowienie wyłapuje sporo energii. Miałem niedawno na serwisie projektor gdzie jedna z soczewek była plastikowa i z powodu kurzu (w sumie nie aż tak dużej ilości) nagrzała się tak bardzo, że się spora jej część stopiła.
Ostatnio zmieniony środa 19 paź 2016, 12:40 przez endrju1, łącznie zmieniany 1 raz.
Mociumpel

Docelowa latarka z pełną mocą ma pracować kilka minut ledwo, a bardziej chodzi o pokazanie że można i likwidacja krzyża.
Temat do przemyślenia.

PS - poszukałem w necie przykładów na "widzialne"efekty strat mocy i znalazłem takie coś
https://www.youtube.com/watch?v=fbyoEMC ... u.be&t=495 - wprawdzie efekt jest wspomagany soczewką i sporą mocą pchaną w emiter niemniej w ten przejaskrawiony sposób pokazane w namacalny sposób jest jaką energię niesie z sobą światło.
Wniosek pośredni - matowienie soczewki nie jest dobre ;)
Ostatnio zmieniony środa 19 paź 2016, 15:23 przez Mociumpel, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ