Zasilanie 3x CREE XR-E bin R2

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
kris1

Zasilanie 3x CREE XR-E bin R2

Post autor: kris1 »

Witam serdecznie , mam na imię Krzysiek jestem nowym forumowiczem , jednak jestem z wami już ponad miesiąc bacznie obserwuje i czytam wypowiedzi każdego z kolegów. Przyszedł jednak czas na zarejestrowanie się i co za tym idzie dołączenia do grupy tak zaawansowanych jaki i mniej użytkowników. Myślę ze przyjmiecie mnie na forum za co bardzo dziękuję.......... i wracając już do sedna sprawy o jaką chcę się poradzić :

Zakupiłem właśnie tak jak w temacie 3x CREE XR-E bin R2 i mam dylemat jakim sposobem , mam zasilić te 3 diody oczywiście wchodzi w grę np : zasilacz 12 V 5A i jakaś przetwornica lub regulator napięcia aby wydobyć z nich jak najwięcej światła ?

Przeglądając Alleg.... natrafiłęm na Driver PWM do LED Iout=700mA Vin=90-265VAC od 28Grzesiek jednak jak widzę prąd max to 700mA czyli troszeczkę mało jak na te diody do osiągnięcia 200-220 lm jakie inne rozwiązanie moglibyście mi polecić najlepiej jakieś gotowe np: DRIVER 1A 3x AMC7135 CREE XR-E XP-E Q5 R2 LUXEON ale to rozwiązanie chyba będzie się strasznie grzało. Może coś z oferty zaproponuje EdiM

Sklepik Ledim

Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi i ochotę pomocy......
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

Witaj!

Szukaj pod hasłem LM317.

Popatrz na moje lampki w tym dziale, tam jest trafo halogenowe 12V, mostek prostowniczy wraz z dużym kondensatorem i właśnie LM317 w konfiguracji źródła prądowego.

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
yano

Post autor: yano »

greg pisze:Tu masz przetwornicę na 1A:
http://www.allegro.pl/item703038400_dri ... do_1a.html
...w dodatku możesz ją mieć 5% taniej :mrgreen: : zobacz tutaj i tutaj
pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
kris1

OK czyli muszę kupić 3 takie ?? czy powiedzmy jak zasilę przetwornice 5v 5A to będę musiał sam ustawiać prąd na diodach ?? bo chyba przetwornica daje 1 A i nic więcej a reguluje się prąd na diodzie ??
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Połączysz te diody szeregowo, ale wtedy zasilanie 12V. Poczytaj opis tej przetwornicy, producent wszystko ładnie wyjaśnił. Regulacja prądu również tam jest.

kris1

Witam ponownie i dziękuję serdecznie za wypowiedzi i porady jednak mam dylemat ?
Jedna przetwornica daje prąd max 1 A przy połączeniu szeregowym diod i podaniu przez przetwornice max 1A diody chyba nie będą świecic pełną mocą 1A : 3 = około 350 mA na diode czyli słabiutko , myślę że trzeba zastosowa 3 przetwornice i każdą diodę zasilic z osobna aby uzyskac odpowiednie natężenie na diodę.

Oczywiście mogę się mylic, jeśli tak proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

Pozdrawiam serdecznie Krzysiek..
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Dokładnie, pomyliłeś połączenie szeregowe z równoległym. Przy szeregowym prąd każdej diody jest identyczny i wynosi 1A. Przy równoległym prądy są różne, zależą od napięcia przewodzenia ale sumują się do 1A w tym wypadku.

Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

O ile napięcie wejściowe będzie odpowiednie, wszystkie diody w szeregu dostaną po 1A.
Jeżeli będzie za niskie to się w szeregu nie zaświecą. Jeżeli ustawisz napięcie wyjściowe na ~3,6v i połączysz równolegle to będą się paliły trzy, ale każda otrzyma około 350 mA
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Igi, z tym twierdzeniem "ale każda otrzyma około 350 mA" trochę teoretyzujesz. Rozbieżności napięcia przewodzenia mogą być na poziomie nawet i 0,2V, co w przypadku Cree nie jest zresztą rzadkością.
kris1

Ok czyli wybór padł, teraz tylko czo dobrze rozumiem:

do przetwornicy (wejścia)podłączam 12V 5A DC , dalej do wyjścia 3x cree szeregowo , w szereg amperomierz i ustawiam potencjometrem prąd na 1A i to wszytko ?? przetworniczka sama dostosuje napięcie dla diod ??

Przepraszam za takie pytania ale dopiero wchodzę w świat LED i zasilania ich...
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Zasilanie 12V i nie koniecznie aż 5A, wystarczy 1A + jakiś zapas. Ta przetwornica jest już ustawiona na 1A, nie musisz kręcić. Regulujesz, jak chcesz uzyskać inny prąd. To jest źródło prądowe, więc właśnie "sama dostosuje napięcie dla diod", a precyzyjniej będzie dawała stały prąd :)

SzymonHK

Post autor: SzymonHK »

Ta przetwornica jest opisana na naszym forum, i reguluje się ją do max 1A, ale jak pisał kolega Dar.el (konstruktor) przy 1A mocno się grzeje. Poza tym taka zasada konstrukcyjna dla elektroniki zsilającej też parametry robocze < 70% parametrów maksymalnych. Myślę że do tego zastosowania raczej cos ze stajni Edima, amc ma za małe napięcie, max 6,5V i największą sprawność przy zasilaniu Vf+0,2V.
Do sprzedania DARKTORT DT-E1.0 http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1772
kris1

Witam serdecznie zakupiłem tą przetworniczkę super szybciutka wysyłka i bardzo miły kontakt, w kwestii podłączenia zrobiłem tak jak mówiliście czyli :

+
12V przetwornica - szeregowo 3 diody
_

po podłączeniu ustawiłem prąd 1 A (max wyciąga 1,2A) nie grzeje się bardzo przy 1A.

Co do efektów nom muszę przyznać że świeci całkiem nieźle ile lum. wyciąga nie mam pojęcia, po założeniu ROCKET 3 M o kącie 10 stopni jest już lepiej.

Ale jednak do celów jakich to miało służyć niestety za ciemno i mam dylemat czy nie zainwestować w 3x SSC P7 wyciągnę o wiele więcej z takiego zestawu ?? lub na początek 1x SSC P7 myślę że będzie i tak sporo jaśniej ?? Co o tym sądzicie i jakie soczewki polecacie do zestawu Cree a jakie do P7 oczywiście o kącie max 10 stopni.
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

kris1 pisze:lub na początek 1x SSC P7 myślę że będzie i tak sporo jaśniej ??
Sporo jaśniej napewno nie będzie, a jeżeli nawet będzie troche jaśniej to będzie to raczej pomijalna różnica.

PS. 3 diody XR-E R2 przy 1A na diodę dają około 750 lumenów (czyli mniej więcej tyle co 70W zwykła niehalogenowa żarówka)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ