Convoy c8 i dioda xt-e
-
Convoy c8 i dioda xt-e
Może ma ktoś taki duet? Convoy/Ultrafire C8 z diodą xt-e. Nie znalazłem nic w sieci, aby porównać rozkład światła z taką diodą. Ciekawi mnie jaka jest różnica w porównaniu z rozkładem światła z xr-e. Na diody leciał by 1A.
Jeszcze nie dawno widziałem gdzieś tutaj taki temat. Ktoś przy próbie wyczyszczenia soczewki xr-e przypadkiem ją oskalpował. Spot na ścianie z odległości 1 metra miał 3cm właśnie z reflektora c8 lub c10, nie pamiętam. Dobry laser by z tego był, tylko dioda mało wydajna, Vf też nie najlepsze, mało lumenów. Więc mimo świetnego skupienia, nie wróżę jej więcej niż 100-120 metrów dobrego oświetlenia.
XT-E to odpowiednik XP-G, podobne wymiary, tylko, że napięcie przewodzenia ma wyższę, IMO do latarki bez sensu się nad nią zastanawiać. Nadaje się za to do oświetlenia stacjonarnego, jest ciut tańsza od XP-G
Natomiast nie ma nic wspólnego z XR-E, która nie miała, jak powyższe, soczewki silikonowej na czipie, tylko jakby kopułkę z twardego materiału. dzięki czemu obraz chipa nie był powiększany przez soczewkę - czyli skupienie było bardzo dobre. Ale XR-E to starsza technologia, słaba wydajność, nie wiem, czy nowe robią, chyba nie.
Teraz następcami do dobrego skupienia są LEDy z płaską powłoką silikonu, zazwyczaj w nazwie mają HI (wysokiej intensywności/skupienia), np. XP-L HI, można też ręcznie samemu skalpować (usuwać wypukłą soczewkę) przez ścinanie żyletką, albo odmaczanie, albo na ciepło, jest o tym sporo wątków na forum, wystarczy poszukać o skalpowaniu. ALe jak można kupić gotową HI, to nie trzeba skalpować.
Pozdrawiam, marmez
Natomiast nie ma nic wspólnego z XR-E, która nie miała, jak powyższe, soczewki silikonowej na czipie, tylko jakby kopułkę z twardego materiału. dzięki czemu obraz chipa nie był powiększany przez soczewkę - czyli skupienie było bardzo dobre. Ale XR-E to starsza technologia, słaba wydajność, nie wiem, czy nowe robią, chyba nie.
Teraz następcami do dobrego skupienia są LEDy z płaską powłoką silikonu, zazwyczaj w nazwie mają HI (wysokiej intensywności/skupienia), np. XP-L HI, można też ręcznie samemu skalpować (usuwać wypukłą soczewkę) przez ścinanie żyletką, albo odmaczanie, albo na ciepło, jest o tym sporo wątków na forum, wystarczy poszukać o skalpowaniu. ALe jak można kupić gotową HI, to nie trzeba skalpować.
Pozdrawiam, marmez
Ostatnio zmieniony piątek 14 paź 2016, 21:20 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
-
Mam C8 - reflektor 50/50 (smo-op) z xr-e. Ogólnie to xr-e pędzona 1A. Dalej sieje niż druga z xm-l pędzona 2,8A (lub 2,4A nie pamiętam już). Ale wala mi się kilka xt-e po szufladzie.... Nie chodzi mi o większą moc czy skupienie itp. To co mam mi wystarcza. Tylko zjada mnie ciekawość co by z tego wyszło. Ref C8 i xt-e. Ale jak rozkład światła jest podobny do xp-g? Tylko dziwna jest struktura xt-e. Taka piramida i ciachnięta w krzyżyk.
Musiałbyś sprawdzić jak by świeciła na sterowniku latarkowym zasilanym z ogniwa. Pewno szybciej będzie spadać prąd - szybszy brak stabilizacji. Przez co dłużej będzie świecić, ale mniej jasno. Ogólnie nie powinno być źle, i jak masz to załóż i sobie świeć
Co do krzyża z luminoforu na strukturze... No tak mają, nie mam pojęcia czemu, ale raczej nie ma to znaczenia do rozkładu światła.
Pozdrawiam.
Co do krzyża z luminoforu na strukturze... No tak mają, nie mam pojęcia czemu, ale raczej nie ma to znaczenia do rozkładu światła.
Pozdrawiam.
Tekst podpisu: