Relatywnie tani chiński telefon - co warte uwagi?

....nie pasujące gdzie indziej...
fxxx

Post autor: fxxx »

pier pisze:A jak to jest z tym cłem za telefon? Każdą sztukę znajdą i oclą czy jest tak samo jak ze wszystkimi przesyłkami z Chin jak się uda.
nie każdą ;) czasem lecą wszystkie czasem żadna.

Co do aktualizacji-tak, np samego andka.
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Co do cła, jak na razie zamówiłem 4 telefony (choć jeden w cenie poniżej 50$) i wszystkie bez cła przeszły.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Re: Relatywnie tani chiński telefon - co warte uwagi?

Post autor: Manekinen »

lucky pisze:i obsługą kart pamięci.
Mimo że Mi4C 16/2 można teraz wyrwać za 4 stówki (przez celny przelatuje jak przez dziurawe sito), to niestety...
Awatar użytkownika
@GUTEK@
Kontakt:

Post autor: @GUTEK@ »

Na aliexpress można niektóre telefony kupić z magazynów w europie, wtedy nie ma żadnego VATu czy cła (tak w zasadzie to cła nie ma w ogóle na elektronike z tego co czytałem, co najwyżej jak złapią mogą naliczyć VAT). Przykładowo taki Vernee Thor lub Vernee Apollo Lite są z magazynów w Niemczech. Dostawa darmowa DHLem. Telefon za 3 dni jest u nas w domu.

A samego Vernee Thor również polecam, czysty android 6.0, na xda zrobili nawet 7.0. Normalny dualsim, nie hybrydowy. Zdjęcia moim zdaniem też ok robi - http://www.mgsm.pl/pl/katalog/vernee/th ... -Thor.html .
lucky

Post autor: lucky »

Fluxor pisze:
pier pisze:Może ktoś coś o nim napisać?
Znajomy chciał go kupić ale dla niego problemem był fakt że możesz mieć tylko DUAL SIM bez karty SD albo SIM + SD.
To akurat dla mnie nie ma większego znaczenia. Mam wprawdzie 2 numery (a w zasadzie to 3 jakbym miał liczyć jeszcze tablet) ale preferuję rozwiązanie jeden numer-jeden telefon.

Pytanie co z jakością wykonania i awaryjnością np.? O ile Meizu i Xiaomi są raczej pewnym wyborem. Opinii jest wiele i zdecydowana większośc pozytywna o tyle pozostałe marki stoją pod znakiem zapytania.

Np. Elephone podany przeze mnie wyżej. Relacja paraemtrów do ceny super. W testach wypada świetnie. Tyle, że testy są krótkie. Pytanie co dalej? Czy nie zepsuje się po kilku miesiącach czy roku np.?
Oczywiście każde urządzenie może się zepsuć chodzi mi tu jednak o to na ile solidnie jest wykonany. Czy zdecydowana większość działa równie długo co Xiaomi/Meizu czy jednak odbiegają od normy.
Robinson

Post autor: Robinson »

Fluxor pisze:Znajomy chciał go kupić ale dla niego problemem był fakt że możesz mieć tylko DUAL SIM bez karty SD albo SIM + SD.
No właśnie. Ale czy Xiaomi lub Meizu mają telefony z DUAL SIM + SD?
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

W XIAOMI REDMI 3S jest na to patent - jeden sim trzeba "wydłubać" i nalepić na kartę microSD. I wtedy masz 2xSIM i micro SD

Pewnie i w innych tel tak da się zrobić. na YT są instrukcje

Use BOTH DUAL SIM ! with SD CARD On Redmi Note 3 16GB Hybrid Slot
DNF

Post autor: DNF »

Ja bym polecił tutaj jeszcze telefony Lenovo. Mam A850 od 2.5 roku i nie powiem o nim złego słowa.
GPS łapie w kilkanaście sekund, wszystko inne śmiga jak należy. Kilku znajomych ma S650 i również sobie chwalą.
Obecnie przymierzam się do Lenovo X3.
lucky

@GUTEK@ pisze:Na aliexpress można niektóre telefony kupić z magazynów w europie, wtedy nie ma żadnego VATu czy cła
Cóż z tego skoro przy wybraniu magazynu w Europie cena wzrasta?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

@GUTEK@ pisze:Na aliexpress można niektóre telefony kupić z magazynów w europie, wtedy nie ma żadnego VATu czy cła (tak w zasadzie to cła nie ma w ogóle na elektronike z tego co czytałem, co najwyżej jak złapią mogą naliczyć VAT). Przykładowo taki Vernee Thor lub Vernee Apollo Lite są z magazynów w Niemczech. Dostawa darmowa DHLem. Telefon za 3 dni jest u nas w domu.

A samego Vernee Thor również polecam, czysty android 6.0, na xda zrobili nawet 7.0. Normalny dualsim, nie hybrydowy. Zdjęcia moim zdaniem też ok robi - http://www.mgsm.pl/pl/katalog/vernee/th ... -Thor.html .
W świetle dziennym praktycznie każdy telefon robi dobre fotki. Lepsze porównanie jest wtedy, kiedy fotki robi się w słabo oświetlonych pomieszczeniach czy w nocy.
ILPT
Awatar użytkownika
@GUTEK@
Kontakt:

Post autor: @GUTEK@ »

lucky pisze:Cóż z tego skoro przy wybraniu magazynu w Europie cena wzrasta?
Zależy od modelu i sprzedawcy. Akurat w przypadku Verneego cena była ta sama, teraz widzę że on w ogóle mocno poszedł w górę i w sumie w tej cenie średnio opłacalny zakup. Były po 109$.
Inne chyba też poszły w górę budżetowe Bluboo Picasso i Homtom HT3 Pro które mają fajne parametry też poszły w górę 10-15$.
skaktus pisze:Lepsze porównanie jest wtedy, kiedy fotki robi się w słabo oświetlonych pomieszczeniach czy w nocy.
Moim zdaniem w takich warunkach to jedynie aparat na statywie, bo wszystko inne zrobi kiepskie fotki.
DNF pisze:Ja bym polecił tutaj jeszcze telefony Lenovo. Mam A850 od 2.5 roku i nie powiem o nim złego słowa.
Też miałem A850, jak na razie ze wszystkich smartfonów jakie miałem on mi podszedł najbardziej. Żeby tylko aparat miał lepszy to bym go jeszcze nie wymieniał. Miał bardzo wygodny interfejs, bo to co jest w czystym androidzie to miejscami masakra. Jedyny minus tego Lenovo to brak języka polskiego, te tłumaczenie co było do niego to tak bardziej kali mówić polski. Dopiero się wnerwiłem i sam sobie spolszczyłem większość apek w nim.
Ostatnio też fajnego wypatrzyłem Lenovo Vibe Z90-7, 3GB ram, android 6.0 i normalny dualsim + osobny slot sd.
lucky

Zamówiłem Xiaomi Redmi Note 3 Pro ale nie w Chinach a z oficjalnej polskiej dystrybucji.
Są dwie wersje tego telefonu: Kate i Kenzo.
Kate to wersja na Europę. Różni się m.in obsługą częstotliwości 800MHz LTE (W Polsce dość istotne).
Jak dojdzie do mnie telefon to postaram się napisać jakie są wrażenia z użytkowania :)
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Podbiję temat.

Też w ramach zakupu niedrogiego średniaka wybór padł na Xiaomi Redmi 3 (bez S i Pro). Specyfikacja da radę, będzie z 1 sim, więc pamięć się powiększy microSD.

W chinach 470zł co z VAT (raczej dowalą) daje 580zł. Na allegro z wysyłką z PL od dobrego sprzedawcy taka sama cena. Więc będę brać w PL.

Pytania:
- czy może tej cenie do 600 zł brać coś innego od Xiaomi?
- jak jest z gwarancją, naprawami? jest oficjalny serwis w PL? ktoś już naprawiał?
- jaki dobry pokrowiec na to nabyć - bez klapki, raczej bardziej mięsisty?
fxxx

Post autor: fxxx »

http://www.geekbuying.com/item/XIAOMI-R ... 68625.html

tylko w geekbuying nie ma gwarancji, na banggood około 110$ z cashbackiem.

Zacny telefon z uwagi na SOT :) kupiłem taki jeden i tydzień trzyma pewnej pani....
Grzegorz74

Post autor: Grzegorz74 »

ODPOWIEDZ