Prosta przetwornica/driver do 1W - szukam
Prosta przetwornica/driver do 1W - szukam
Witam Was ,
już dosyć długo obserwuję wasz serwis ze względu na moje spore zainteresowanie techniką LED ale dotychczas nic nie modowałem a nie "robiłem" latarek .
Jednak "w miarę jedzenia apetyt rośnie" , przejrzałem większość prostów na temat zasilania LED i nie znalazłem nic takiego co bym potrzebował .
Mianowicie szukam prostej przetwornicy lub sterownika z regulacją prądu na łatwo dostępnych elementach , wszystko co opisujecie jest oparte na wyspecjalizowanych trudno dostępnych układach scalonych (poza samplami) .
Pozatym do driverów opartych na mikrokontrolerach , nikt nie udostępnia kodów źródłowych i to też jest spory problem
Będę bardzo wdzięczny za każdy link , pomysł itd . może być sam schemat (+ wsad) PCB sobie opracuje bo na codzień zajmuję się elektroniką
Dziękuje Wam z góry za każdą pomoc i pozdrawiam.
już dosyć długo obserwuję wasz serwis ze względu na moje spore zainteresowanie techniką LED ale dotychczas nic nie modowałem a nie "robiłem" latarek .
Jednak "w miarę jedzenia apetyt rośnie" , przejrzałem większość prostów na temat zasilania LED i nie znalazłem nic takiego co bym potrzebował .
Mianowicie szukam prostej przetwornicy lub sterownika z regulacją prądu na łatwo dostępnych elementach , wszystko co opisujecie jest oparte na wyspecjalizowanych trudno dostępnych układach scalonych (poza samplami) .
Pozatym do driverów opartych na mikrokontrolerach , nikt nie udostępnia kodów źródłowych i to też jest spory problem
Będę bardzo wdzięczny za każdy link , pomysł itd . może być sam schemat (+ wsad) PCB sobie opracuje bo na codzień zajmuję się elektroniką
Dziękuje Wam z góry za każdą pomoc i pozdrawiam.
Witam
Jeśli chodzi o pozyskanie elementów do pojedynczej sztuki, to bardzo dobrym źródłem jest "recycling" zwany z polska odzyskiem.
np: telefony komórkowe, w jakimś starym chyba Sagem'ie znalazłem max779. Aplikacja prosta do bólu, dwa kondensatroki, scalaczek (SO8) i ceweczka. Z trzech akumulatorków R3 daje to to w diodę 270mA, ale zastosowałem mniejszą cewkę 4,7uH (bo taka była) przy 10uH powinno sie uzyskać 350mA w diodę.
W modemach neostrady można znaleźć przetwornicę LT1613 w obudowie SOT23-5, jak i resztę komponentów do budowy fajnej przetwornicy o podobnych parametrach. Płytka wielkości 11x19mm
Jak widzisz, można skonstruować fajne rzeczy bez wielkich nakładów, no chyba, że chcesz "super, hiper, wypas"
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o pozyskanie elementów do pojedynczej sztuki, to bardzo dobrym źródłem jest "recycling" zwany z polska odzyskiem.
np: telefony komórkowe, w jakimś starym chyba Sagem'ie znalazłem max779. Aplikacja prosta do bólu, dwa kondensatroki, scalaczek (SO8) i ceweczka. Z trzech akumulatorków R3 daje to to w diodę 270mA, ale zastosowałem mniejszą cewkę 4,7uH (bo taka była) przy 10uH powinno sie uzyskać 350mA w diodę.
W modemach neostrady można znaleźć przetwornicę LT1613 w obudowie SOT23-5, jak i resztę komponentów do budowy fajnej przetwornicy o podobnych parametrach. Płytka wielkości 11x19mm
Jak widzisz, można skonstruować fajne rzeczy bez wielkich nakładów, no chyba, że chcesz "super, hiper, wypas"
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
przepraszam, za szybko czytałem i nie zauważyłem .
Pierwsze co mi przychodzi do głowy to prosty i skuteczny AMC7135 sterowany PWM-em albo z jakiegoś procka (gotowe sterowniki na DX czy KAI) lub nawet z jakiegoś generatorka typu NE555-mógł bys sobie regulowac wsp.wypełnienia, nawet potencjometrem.A stabilizacje pradu maksymalnego zapewnil by AMC7135. Polaczysz je dwa-i masz 700mA.
Pierwsze co mi przychodzi do głowy to prosty i skuteczny AMC7135 sterowany PWM-em albo z jakiegoś procka (gotowe sterowniki na DX czy KAI) lub nawet z jakiegoś generatorka typu NE555-mógł bys sobie regulowac wsp.wypełnienia, nawet potencjometrem.A stabilizacje pradu maksymalnego zapewnil by AMC7135. Polaczysz je dwa-i masz 700mA.
jeśli prąd max 350mA i napięcie wejściowe 3,6-4,5V to aż prosi się o AMC7135, tylko gorzej z regulacją, tu już mikrokontroler by się przydał. Np. zmiana trybów przyciskiem w stylu że klikając przechodzimy kolejno w pętli po różnych mocach, to nawet w C można napisać dość łatwo, tylko nie wiem jak u Ciebie z programowaniem?
EDIT: ehh cali był szybszy... też na początku pomyślałem o ne555 tylko wtedy trochę większe to będzie, ale na pewno odpada problem z programowaniem. chociaż w sumie w smd to nawet można zrobić dosyć małe
EDIT: ehh cali był szybszy... też na początku pomyślałem o ne555 tylko wtedy trochę większe to będzie, ale na pewno odpada problem z programowaniem. chociaż w sumie w smd to nawet można zrobić dosyć małe
- Calineczka
- Kontakt:
no bez przesadykrzycho123 pisze: AMC odpada bo cięzko go kupić a gotowych driverów nie chcę
Pozdrawiam
http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=amc7135
a co do NE555 i led-a-to chyba wujek google znajdzie mnóstwo tematów...
p.s. znalazł, sprawdziłem
No skoro już zacząłem o odzysku.... Fajny układ to TEA1210T (jak by co mam taki jeden) też do pozyskania z telefonów.
Ma dwie ciekawe właściwości.
1. dwa przełączane poziomy wydajności prądowej.
2. możliwość regulacji PWM
Tu masz notę katalogową: http://www.elenota.pl/search.php?szuk=1 ... 50&start=0
Pozdrawiam
Ma dwie ciekawe właściwości.
1. dwa przełączane poziomy wydajności prądowej.
2. możliwość regulacji PWM
Tu masz notę katalogową: http://www.elenota.pl/search.php?szuk=1 ... 50&start=0
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Pyra , może TEA1210 jest fajny ale praktycznie niedostępny bo to egzotyka podobna do popularnych AMC .
Z tego co wyczytałem te TEA siedzą np. w Nokii 3210 ale trzeba takową mieć
Na NE555 nic ciekawego nie znalazłem , teraz kombinuje że może by wykorzystać często używany (także przezemnie) mc34063
Na elektrodzie trochę o tym pisali ,ale czy dałoby się zrobić sterowanie przez PWM
Ma ktoś doświadczenie z tym tematem ?
Z tego co wyczytałem te TEA siedzą np. w Nokii 3210 ale trzeba takową mieć
Na NE555 nic ciekawego nie znalazłem , teraz kombinuje że może by wykorzystać często używany (także przezemnie) mc34063
Na elektrodzie trochę o tym pisali ,ale czy dałoby się zrobić sterowanie przez PWM
Ma ktoś doświadczenie z tym tematem ?
elektroda.pl
- Calineczka
- Kontakt:
Krzycho, czy Ty nie czytasz tego, co się do Ciebie pisze?Może sam nie wiesz czego chcesz? Najpierw piszesz, że AMC nie można zdobyć czy że ciężko kupić a my akurat mamy BARDZO odmienne zdanie.Allegro, DX, a pewnie i w naszym sklepiku bys dostał.Jak nie-wystarczy zapytać.krzycho123 pisze:Pyra , może TEA1210 jest fajny ale praktycznie niedostępny bo to egzotyka podobna do popularnych AMC .
to może sprecyzuj co znaczy ciekawe?Bo jak od razu skreslasz ten generatorek to napisz że nie chcesz na 555, może DOKŁADNIEJ sprecyzuj na czym ew. możesz chcieć?krzycho123 pisze:Na NE555 nic ciekawego nie znalazłem
Bo z pierwszej strony googli:
http://www.reuk.co.uk/LED-Dimmer-Circuit.htm
http://www.instructables.com/id/Electro ... medium=rss
http://www.scribd.com/doc/17043027/ne555
itd etc...
Calineczka , ja nic nie skreślam tylko wiem że realnie ten scalak jest słabo dostępny a jeśli już jest to kosztuje nie mało w porównaniu do jego parametrów.
Na allegro są kompletne drivery , z DX nie kupię bo przesyłka wyjdzie drugie tyle za takie drobiazgi a w sklepiku są same ogłoszenie [Kupię] na te AMC.
Ne555 , odpadł ze względu że potrzeba zbyt dużo peryferiów do niego a nawet w SMD wyjdzie spory kloc ze sterownika - przeliczyłem się.
Na placu boju został całkiem fajny driver , mianowicie http://www.dg7xo.de/selbstbau/luxeon-logik.html . Dziś go odpaliłem i działa wprost znakomicie .
Spróbuje jeszcze przy czasie rozszerzyć jego funckjonalność poprzez dodanie programów .
Polecam ten projekt
Na allegro są kompletne drivery , z DX nie kupię bo przesyłka wyjdzie drugie tyle za takie drobiazgi a w sklepiku są same ogłoszenie [Kupię] na te AMC.
Ne555 , odpadł ze względu że potrzeba zbyt dużo peryferiów do niego a nawet w SMD wyjdzie spory kloc ze sterownika - przeliczyłem się.
Na placu boju został całkiem fajny driver , mianowicie http://www.dg7xo.de/selbstbau/luxeon-logik.html . Dziś go odpaliłem i działa wprost znakomicie .
Spróbuje jeszcze przy czasie rozszerzyć jego funckjonalność poprzez dodanie programów .
Polecam ten projekt
elektroda.pl