silny laser zielony

....nie pasujące gdzie indziej...
TOUAREG

silny laser zielony

Post autor: TOUAREG »

Witam,
Chcę kupić silny laser/ wskaźnik laserowy z zielonym światłem, zasilany 1x18650. Nie pamiętam gdzie czytałem opis lasera na tyle mocnego że z niewielkiej odległości dziurawił balony i wypalał otwory w pudełkach od płyty CD. I takie cudo, mocno skupione i o większej niż przeciętna mocy mi się marzy.
Podpowiedzcie który, najlepiej z Aliexpress'u.
Awatar użytkownika
SebaZ74

Post autor: SebaZ74 »

Ja bym się bał czegoś takiego używać :|
Pokój i Dobro...przynajmniej warto próbować...
Awatar użytkownika
endrju1

Post autor: endrju1 »

Zabawa z laserem może być niebezpieczna, wystarczy przypadkowe odbicie wiązki od czegoś i można wzrok stracić.
Nawet jest taki żart:
Ile razy można zobaczyć wiązkę lasera?
2 razy, raz prawym, a raz lewym okiem.
Tak z ciekawości, do czego to ma służyć?
TOUAREG

Post autor: TOUAREG »

Używanie takiego światełka wymaga specyficznej i ścisłej higieny :!:
Od kilku lat mam zielony mocny (ale nadal za słaby) laser i nie najgorszy wzrok.
Zastosowanie jako wskaźnik astronomiczny i do zabawy :)
Awatar użytkownika
abyss

Post autor: abyss »

Widać samą wiązkę? Widziałem taką fotkę zielonego lasera - celownika do pistoletu - gdzie wiązka była lekko widoczna i zastanawiałem się czy to faktycznie ją widać. Dla mnie zastosowanie praktyczne - mam laser CO2 80W (wiązka jest niewidoczna) i widoczna zielona wiązka była by wygodna w ustawianiu jego optyki.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
abyss pisze:Widać samą wiązkę? Widziałem taką fotkę zielonego lasera - celownika do pistoletu - gdzie wiązka była lekko widoczna i zastanawiałem się czy to faktycznie ją widać.
Tak, zielony promień ładnie widać, w przeciwieństwie do innych kolorów.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
abyss

Post autor: abyss »

NIE CHODZI O ZABAWĘ!

Wrócę na chwilę do tematu, by nie mnożyć wątków. Chcę zrobić narzędzie do ustawiania optyki w laserach CO2 (które są niewidoczne).
By było to wygodne rozważałem laser z choć nieznacznie widoczną wiązką - nie musi byś jakoś wyjątkowo silna. Może być "fat" czyli szeroka na kilka, np. 2-5mm, widziałem takie zestawy w necie. Kłopotem jest to, że zwykle są to gotowe zabawki w postaci pióra - a ja potrzebuję bardzo krótki element który świeci - zasilanie może sobie leżeć 20cm dalej i być duże. Bo musi się to zmieścić przed głowicą lasera CO2 i kolejnymi lustrami, a tam jest ciasno. Niestety gotowe dostępne moduły które widziałem też nie są małe http://eud.dx.com/product/20mw-532nm-gr ... -844026887 ten przykładowo ma 62mm długości wg. specyfikacji. A mi potrzeba ok 10-12 mm.

1. Czy ktoś widział same krótkie głowice w niskich cenach?
2. Jeżeli ktoś ma/rozbierał konkretny model i ma "rozbieralną" głowicę tak, by dało się to przerobić na boczne zasilanie - będę wdzięczny za info/lini/zdjęcia.
ODPOWIEDZ