Przeróbka zasilania odkurzacza na li-ion

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
pier

Przeróbka zasilania odkurzacza na li-ion

Post autor: pier »

Witam.
Koledzy chcę przerobić odkurzacz przenośny ma zasilanie aku li ion. Obecnie są akumulatory ni-cd o nominalnym napięciu 9.6V.
Problem w tym że nie wiem jaką dać konfigurację nowych akumulatorów.
2S może być za mało szczególnie jeśli akumulatory będą rozładowane. 3S to znów przy pełnym naładowaniu 12.6V chociaż to napięcie pewnie szybko spadnie. Myślicie że 3S będzie bezpieczne?
Jeśli dam 3S pasowało by jakąś mocną elektronikę zabezpieczającą i dobrze by było aby od razu balansowała ogniwa. Wiecie gdzie taką dostać?
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Jaki model tego odkurzacza?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam

Kilka rzeczy przerabiałem, z NiMH 9,6V na Li-pol i Li-Ion. W zupełności wystarcza konfiguracja 2s. Repliki ASG i modele RC, dostają po tym kopa.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
pawel4090

Post autor: pawel4090 »

Pier, jeżeli chcesz to zmieścić w miejcie poprzednich akumulatorów, to trochę mało miejsca.
Może kombinacja pakietu 3s li-pol

http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... b11604.jpg

Pyra był szybszy ale ja pokazałem zdjęcie :mrgreen:
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
pier

Odkurzacz to black and decker dustbuster 9.6v.
Miejsca na akumulatory mam sporo.
Jeśli dam akumulatory 2S to potrzebuję je balansować? Nie chce kombinować z podłączaniem ładowarki z balanserem.
pawel4090

Możesz ładować normalnie np. li-pol, ale balancer wyrównuje napięcie na celach.
Natomiast nasze 18650 używam w pakiecie nie balansuje, ale może ktoś coś doda do mojej wypowiedzi.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
pier

A widzę że nie będzie z tym problemu.
Znalazłem na BG układy 2S i 3S z balansowaniem. 2S ma 15A prądu a 3S 8A.
Jak dorwie wysokoprądowe 18650 to zrobię test i sprawdzę czy konfiguracja 2S wystarczy.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

pier
Moim zdaniem możesz spokojnie dać 3S.
Przecież 9.6V to nominalne napięcie na ni-cd : 8x 1.2V.
Naładowane ni-cd ma w okolicy 1.5V x 8 =12V, naładowany li-ion 12.6V.

O odkurzacz nie masz się co martwić.
Ja mam przerobioną wkrętarkę 12V na li-ion 4S i poza wzrostem mocy nie widzę żadnej różnicy w działaniu.
Awatar użytkownika
pier

Podłączyłem odkurzacz pod pakiet 2S, mało nie odleciał.
Myślę że 3S szybko by wykończyło silnik i nawet nie próbuję.
Martwi mnie co innego. Silnik bierze na pewno ponad 10A a ile dokładnie nie wiem bo nie mam czym zmierzyć.
Znalazłem BMS na BG który ma wbudowany balanser ale jego maksymalny prąd to 15A i nie wiem czy to nie za mało.
Patrząc na płytkę może dało by się zwiększyć prąd maksymalny?
A może Wiecie gdzie dostać BMS do pakietu 2S z balanserem z prądem >=20A?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Prawdopodobnie prąd jest mierzony na rezystancji otwartych tranzystorów (cienka ścieżka idzie z P-) więc zakupując 2 płytki trzeba by z 1 przelutować oba duże tranzystory na 2gą i powinno chodzić.
Awatar użytkownika
pier

Dzięki ElSor. Próbowałem rozkminić po zdjęciach czy da radę zwiększyć prąd ale nie mogłem znaleźć bocznika do pomiaru prądu. Zastanawiałem się też skąd wezmę tranzystory a tu takie oczywiste rozwiązanie.
Zamówiłem już dwa takie BMS-y.
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Pozwolę podpiąć się pod temacik :)
Dziś przerabiałem odkurzacz Philips w którym siedziały trzy ogniwa Ni Cd czyli zasilany napięciem 3,6V. Przed wymontowaniem ogniw sprawdziłem jaki prąd pobiera silnik przy w pełni naładowanych ogniwach i miernik przy rozruchu pokazał około 12 - 13A natomiast później prąd spadał do około 8,5A. Do zasilenia zastosowałem dwa ogniwa wysokoprądowe Samsunga 15A połączone równolegle zasilające silnik poprzez taki oto układ zabezpieczający http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=24390
Niestety odkurzacz nie ruszył, zmierzyłem prąd i na nowym zasilaniu przy rozruchu jest coś około 17A lub więcej a podczas pracy ciągłej około 10A. Czyżby oryginalne ogniwa nie potrafiły więcej dać jak te 12A? Czy da się znaleźć układ zabezpieczający tolerujący wyższe natężenie albo czy takie układy można łączyć równolegle? Zależy mi na tego typu zabezpieczeniu aby oczywiście zbyt głęboko nie rozładować ogniw.
pawel4090

Masz odpowiedź PCM-L01S10-084 dla 3,6V / 10A do Li-ION (1S) tylko 10A
Pozdrawiam Paweł
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Myślałem,że granicą zadziałania natychmiastowego jest prąd udarowy czyli w tym przypadku 16A czyli jak przy bezpiecznikach zwłocznych że przez pewien czas wytrzymują dużo większe prądy. A co z moimi innymi pytaniami, czy ktoś zna takie zabezpieczenia szykowane na większy prąd czy ewentualnie takie zabezpieczenia jak mam można łączyć równolegle?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Te 4 układy na tej płytce z BTO to są S8205A, to one odpowiadają za prąd zabezpieczenia. Są one zwyczajnie łączone równolegle, można dolutować na kanapkę kolejne 4 to będzie 20A.

Od razu zaznaczę że ciężko będzie je kupić, lepiej poszukaj nowego zabezpieczenia na te 20A, jak na BTO nie ma to od pingpongów. Można je (te układy) znaleźć też na płytkach z układami TP4056, można je znaleźć w każdym zabezpieczonym ogniwie 18650, i wielu podobnych zabezpieczeniach.

Czy można takie dwie płytki połączyć równolegle? Musisz sprawdzić. A nawet jak nie, no to sobie przelutujesz układy :)
ODPOWIEDZ