Taśmy WS2812B - doświadczenia, wskazówki itd

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
skaktus

Taśmy WS2812B - doświadczenia, wskazówki itd

Post autor: skaktus »

Hej.

Od pewnego czasu męczę pewne zadanie jakie mam wykonać. Założenie jest takie - ozdoba do domu na bazie taśmy RGB sterowana pilotem. Pomysł padł na użycie taśmy na bazie ledów 5050 z wbudowanym sterownikiem czyli WS2812B. Czy ktoś z was miał do czynienia z takimi taśmami oraz gotowymi sterownikami na pilota ? Zastanawiam się gdzie zakupić metr taśmy, jak ugrać całe sterowanie / zasilanie. Docelowo ma to być urządzenie obsługiwane w ten sposób - podłączyć wtyczkę do gniazdka, kliknąć pilotem i ma działać,
ILPT
fxxx

Post autor: fxxx »

Są takie małe sterowniki na kablu, bez puszki, z tym 'tradycyjnym' pilotem, może to pewniejszy sposób?
Awatar użytkownika
skaktus

Sterownik znalazłem taki sam jak piszesz. Cenowo to koło 7 dolarów, w Polsce około 80 zł...

Ktoś z was miał do czynienia z taką taśmą i może coś o niej powiedzieć ? Patrząc na parametry taśm w wersji 144 ledy na metr, sprzedawcy twierdzą że taki odcinek pobiera 43 W. Zastanawiam się skąd te parametry, bo nawet białe 5050 na full mocy nie pobierają tyle...
ILPT
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

O ciekawy temat.
Przed poprzednimi świętami coś tam szukałem na temat sterowania WS-ami, skończyło się na tym że kupiłem gotowy sterowniczek na allegro jak na zdjęciu.
Obrazek

Nie polecam. Działa i jest tani ale nie wykorzystuje nawet połowy możliwości WS2812.

Z tego co znalazłem to lepsze sterowniki nie należą do tanich, same taśmy to też spory koszt.

EDYTA

Jednak sytuacja przez rok się zmieniła. Widzę że teraz można mieć 5m taśmy ze sterownikiem za 150zł. Sterownik też oferuje dużo lepsze efekty.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Ardunio nano + pilot 4 kanałowy + przykładowe programy zawarte w bibliotekach + drobne ich mody i mamy efekty o jakich nawet się nie śniło. Można nawet tworzyć mieszaniną barw składowych, światło zimne, ciepłe a nawet precyzyjniej "wschód słońca, zachód, świeczka, halogen ..." do tego efekt płomieni i wieeeele innych.
skaktus, 144 x 3 struktury x 20mA x 5V
Awatar użytkownika
pier

skaktus, 144 x 3 struktury x 20mA x 5V
Nie do końca.
Zobacz tabelkę na czwartej stronie.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

pier pisze:Nie do końca.
Zobacz tabelkę na czwartej stronie.
Każdy z kolorów bierze po 20mA a całość zasilana jest z 5V (sterownik ma źródła prądowe lub rezystory na wyjściu do diod więc nadmiar napięcia zamieniany jest w ciepło) ... czyli jest 144 x 3 x 0,02A x 5V.
Awatar użytkownika
pier

A to mi się pomyrdało w takim razie.
Jakoś też mi się dużo wydawało ponad 40W na metr.
Awatar użytkownika
skaktus

Dzięki Panowie za pomoc. Teraz (patrząc ma moc) zastanawiam się czy iść w metr taśmy na 144 ledach czy może na 60 ledach.
ILPT
Awatar użytkownika
pier

Mi się wydaje trochę dużo ponad 40W na metr.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Ja planuję także zrobić oświetlenie na tych taśmach i optimum bez specjalnie dobrego chłodzenia jest właśnie przy taśmach 30szt/m, mam też 60szt//m i już trzeba by przy nich pomyśleć o jakimś podłożu alu. Oczywiście też zależy czy miały by świecić pojedynczym kolorem czy każdy na biało itp. Jak nie patrzeć jednak to tylko światło dekoracyjne będzie więc chyba nie potrzeba dużej mocy.
Awatar użytkownika
skaktus

ElSor - gdzie kupowałeś taśmy ? Na ali można dostać taśmy w cenie około 6.5 dolara za 1m w wersji 60 ledów, w PL to samo za około 70 zł...
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Awatar użytkownika
skaktus

Z ostatniego zakupu jak długo szła do Ciebie przesyłka ?
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

3,5 tyg ale to było w czasie, kiedy WER Wawa trzymała przesyłki 8-14 dni.
ODPOWIEDZ