Taśmy WS2812B - doświadczenia, wskazówki itd
Taśmy WS2812B - doświadczenia, wskazówki itd
Hej.
Od pewnego czasu męczę pewne zadanie jakie mam wykonać. Założenie jest takie - ozdoba do domu na bazie taśmy RGB sterowana pilotem. Pomysł padł na użycie taśmy na bazie ledów 5050 z wbudowanym sterownikiem czyli WS2812B. Czy ktoś z was miał do czynienia z takimi taśmami oraz gotowymi sterownikami na pilota ? Zastanawiam się gdzie zakupić metr taśmy, jak ugrać całe sterowanie / zasilanie. Docelowo ma to być urządzenie obsługiwane w ten sposób - podłączyć wtyczkę do gniazdka, kliknąć pilotem i ma działać,
Od pewnego czasu męczę pewne zadanie jakie mam wykonać. Założenie jest takie - ozdoba do domu na bazie taśmy RGB sterowana pilotem. Pomysł padł na użycie taśmy na bazie ledów 5050 z wbudowanym sterownikiem czyli WS2812B. Czy ktoś z was miał do czynienia z takimi taśmami oraz gotowymi sterownikami na pilota ? Zastanawiam się gdzie zakupić metr taśmy, jak ugrać całe sterowanie / zasilanie. Docelowo ma to być urządzenie obsługiwane w ten sposób - podłączyć wtyczkę do gniazdka, kliknąć pilotem i ma działać,
ILPT
Sterownik znalazłem taki sam jak piszesz. Cenowo to koło 7 dolarów, w Polsce około 80 zł...
Ktoś z was miał do czynienia z taką taśmą i może coś o niej powiedzieć ? Patrząc na parametry taśm w wersji 144 ledy na metr, sprzedawcy twierdzą że taki odcinek pobiera 43 W. Zastanawiam się skąd te parametry, bo nawet białe 5050 na full mocy nie pobierają tyle...
Ktoś z was miał do czynienia z taką taśmą i może coś o niej powiedzieć ? Patrząc na parametry taśm w wersji 144 ledy na metr, sprzedawcy twierdzą że taki odcinek pobiera 43 W. Zastanawiam się skąd te parametry, bo nawet białe 5050 na full mocy nie pobierają tyle...
ILPT
O ciekawy temat.
Przed poprzednimi świętami coś tam szukałem na temat sterowania WS-ami, skończyło się na tym że kupiłem gotowy sterowniczek na allegro jak na zdjęciu.
Nie polecam. Działa i jest tani ale nie wykorzystuje nawet połowy możliwości WS2812.
Z tego co znalazłem to lepsze sterowniki nie należą do tanich, same taśmy to też spory koszt.
EDYTA
Jednak sytuacja przez rok się zmieniła. Widzę że teraz można mieć 5m taśmy ze sterownikiem za 150zł. Sterownik też oferuje dużo lepsze efekty.
Przed poprzednimi świętami coś tam szukałem na temat sterowania WS-ami, skończyło się na tym że kupiłem gotowy sterowniczek na allegro jak na zdjęciu.
Nie polecam. Działa i jest tani ale nie wykorzystuje nawet połowy możliwości WS2812.
Z tego co znalazłem to lepsze sterowniki nie należą do tanich, same taśmy to też spory koszt.
EDYTA
Jednak sytuacja przez rok się zmieniła. Widzę że teraz można mieć 5m taśmy ze sterownikiem za 150zł. Sterownik też oferuje dużo lepsze efekty.
Ardunio nano + pilot 4 kanałowy + przykładowe programy zawarte w bibliotekach + drobne ich mody i mamy efekty o jakich nawet się nie śniło. Można nawet tworzyć mieszaniną barw składowych, światło zimne, ciepłe a nawet precyzyjniej "wschód słońca, zachód, świeczka, halogen ..." do tego efekt płomieni i wieeeele innych.
skaktus, 144 x 3 struktury x 20mA x 5V
skaktus, 144 x 3 struktury x 20mA x 5V
Ja planuję także zrobić oświetlenie na tych taśmach i optimum bez specjalnie dobrego chłodzenia jest właśnie przy taśmach 30szt/m, mam też 60szt//m i już trzeba by przy nich pomyśleć o jakimś podłożu alu. Oczywiście też zależy czy miały by świecić pojedynczym kolorem czy każdy na biało itp. Jak nie patrzeć jednak to tylko światło dekoracyjne będzie więc chyba nie potrzeba dużej mocy.
Daawniej zakupiłem tu > https://www.aliexpress.com/item/1M-2M-4 ... 22496.html
a ostatnio tu > https://www.aliexpress.com/item/1m-4m-5 ... 19167.html
a ostatnio tu > https://www.aliexpress.com/item/1m-4m-5 ... 19167.html