Zepsuta dioda LED CREE - urwała się przeźroczysta nakładka

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
7obo

Zepsuta dioda LED CREE - urwała się przeźroczysta nakładka

Post autor: 7obo »

Witam,

Zakupiłem LEDowe H7 i przy próbie montażu musiałem gdzieś zahaczyć jedną diodą i zerwałem tą przeźroczystą osłonkę/nakładkę na diodę jak na zdjęciu

Obrazek

tutaj dioda przed uszkodzeniem

Obrazek

1. Pytanie do znawców czy w takim przypadku można nadal używać tej diody bez ryzyka jej uszkodzenia?
2. Czy można gdzieś dokupić taką osłonkę i ją w jakiś sposób dokleić? Chociaż widzę jakiś urwany przewód więc dioda może nie działać tak więc nie ma sensu chyba tego naprawiać :/
3. Przy okazji czy ta dioda wygląda na oryginalną diodę CREE XHP-50?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Można używać, aczkolwiek zmieni się pewnie rozkład światła.
Nie można dokupić takiego elementu, trzeba wymienić całą diodę.
Nie urwały się tam czasem kabelki złote- świeci?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

1-Używać można, ale świecić to nie będzie tak jak powinno
2-jw
3-tak wygląda

Na foto widać że led całkowicie uszkodzony. Przewody zasilające strukturę urwane, zatem led nie będzie świecić cały lub w ogóle. Aby wymienić leda trzeba całość rozebrać, leda wylutować i wlutować ponownie nowego.

Co do samego zamiennika - w reflektorach typowych z lustrem, cięzko to będzie świecić lub w ogóle. Ustawić się nie da, oślepia itd. W soczewce świeci już poprawnie - odcięcie itd) ale światła jest mniej niż z najzwyklejszej żarówki z marketu.

Te zamienniki z tymi ledami to taki pic na wodę. Wygląda ładnie, ale ledy się się gotują i na dłuższą metę nic z tego nie będzie.
ILPT
Awatar użytkownika
7obo

Post autor: 7obo »

Dzięki Panowie za odpowiedź. Tak myślałem, że tego nie da się raczej naprawić.

Co do samych ledów to po włożeniu świeciły całkiem całkiem aczkolwiek spodziewałem się znacznie lepszego efektu ala xenon ... Te świecą jakby nieco więcej ale światło jest takie jakieś blade i jako że zimniejsze od zwykłych H7 to mam wrażenie, że słabiej widać zarysy "przeszkód".

Szkoda bo sądziłem, że osiągnę efekt zbliżony do xenonów a tu lipka :/

Jeszcze twierdzicie, że będą się gotować to znacz, że się spalą?

Jeśli chodzi o całe zamienniki H7 to wyglądają tak.

Obrazek

link do strony
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Powierzchnia oddawania ciepła przy tych ledach jest znikoma a i sam radiator to pic na wodę. Działać będą, ale na granicy maksymalnej temperatury leda. Do tego dolicz, że w komorze silnika gdzie są lampy również temperatura nie jest niska i to dodatkowo komplikuje sprawę. Miałem takie cuda na H4 i na H1. Te na H4 były chłodzone wentylatorem - w jednej lampie led zdechł po może 20 godzinach pracy, w drugiej ledy zaczęły mrugać. Wersja na H1 umarła - ledy były czarne od przegrzania.

Takie coś można stosować jako zabawkę, ale nie jako światła mijania ;)
ILPT
Mociumpel

Post autor: Mociumpel »

Proponuję abyś odstawił na półkę te LED-owe wynalazki i kupił coś takiego http://allegro.pl/tungsram-h1-megalight ... 40884.html - zyskasz dużo więcej PEWNEGO światła w niskiej cenie - wprawdzie będzie ciepłe (temp. ok 2900 K) ale będzie go bardzo dużo.
Jeśli upierasz się przy niebieskawej barwie to kup http://allegro.pl/tungsram-h7-12v-55w-s ... 31163.html ...
LED-y jako oświetlenie w samochodach to TYLKO fabryczne bo wsadzane w odbłyśnik wynalazki zazwyczaj świecą słabiej, szerzej i tylko na 1/3 dystansu normalnych H7 (czyli na jakieś 10 m zamiast 35-40m) a poza tym jak spowodujesz stłuczkę czy cuś to zakwestionują CI legalność (bo nie sa homologowane do odbłyśnikowych reflektorów) i nawet nie wypłacą odszkodowania i płacił będziesz z własnej kieszeni.
Znajomy miał tak, że zastosował jakieś chińskie diody w postojówkach (ma H4 a postojówki świecą się wraz nimi) i wpadł mu na maskę pieszy. Wezwana Policja uznała winę pieszego (przebiegał w miejscu niedozwolonym - torowisko) ale przy oględzinach samochodu i stłuczonego reflektora stwierdziła nielegalność postojówek - efektem czego notatka służbowa policjanta stała się pretekstem dla Ubezpieczyciela do podważenia wypłaty odszkodowania z AC (bo pieszy nie ma OC) - sprawę wprawdzie wygrał ale pałował się z tym 1,5 roku - a były to zwykłe postojówki ...
Ty zaś wkładasz je jako główne - ogólnie odradzam - szczególnie teraz kiedy PISlam powoduje że Policja potrafi byc upierdliwa w przeglądach bo szukają na 500+ kasy z każdego źródła ...
ODPOWIEDZ