Ładowarka do akumulatorów li-ion zasilana z USB.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
skaktus

Ładowarka do akumulatorów li-ion zasilana z USB.

Post autor: skaktus »

Hej.

Czy ktoś z was spotkał się może z ładowarką do akumulatorów li-ion, ale w układzie 2 ogniw łączonych szeregowo (7,2V) którą można zasilać z portu USB ? Widziałem coś takiego do aparatów, ale brak jakichkolwiek testów tego typu ładowarek, do tego cena często dość dyskusyjna...

Jak by ktoś z was widział coś takiego w formie gotowego układu dajcie znać.

PS-Poszczególnych ogniw nie da się ładować osobno ;)
ILPT
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Przepraszam że nie odpowiadam a zadaję inne pytanie :)
Czy do ogniw połączonych szeregowy można na stałe podpiąć ładowarki oparte na TP4056 oraz czy ich wejścia można połączyć równolegle aby zasilić je poprzez jedno gniazdo?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

skaktus, nie wiem czy taką ładowarkę znajdziesz, ewentualnie szukaj jakichś ładowarek 2S do modeli RC, dołóż step-up, usb, i tak ładuj.

plecho1, nie. Każdy moduł musi być zasilany osobną odseparowaną galwanicznie ładowarką usb.

A jak ktoś znajdzie gotowca to też jestem chętny bo sam tego kiedyś szukałem i nic nie znalazłem.
Awatar użytkownika
skaktus

Ja szukam od jakiegoś czasu i też wiele nie znalazłem z gotowych rzeczy. Chyba pozostaje wydać te 15 dolarów i zakupić gotowy produkt.
ILPT
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

pozdrav
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Pierwsza ładowarka z linku niby wszystko co potrzeba ale.
Pewnie przetwornica tak kiepska że prąd ładowania będzie strasznie mały. Po drugie w ogóle nie widzę kontrolera ładowania.
Mało jest specjalizowanych scalaków które ładują w układzie 2S.
Ale jakby się uparł to pewnie dało by radę zrobić taką ładowarkę.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Te ładowarki wymagają dołożenia własnych balanserów.
Awatar użytkownika
Browar

pier pisze:Pierwsza ładowarka z linku niby wszystko co potrzeba ale.
Pewnie przetwornica tak kiepska że prąd ładowania będzie strasznie mały. Po drugie w ogóle nie widzę kontrolera ładowania.
Mało jest specjalizowanych scalaków które ładują w układzie 2S.
Ale jakby się uparł to pewnie dało by radę zrobić taką ładowarkę.
To może ta cię zadowoli:
http://www.ebay.com/itm/1-2-or-3-cells- ... 1358479380
Manekinen pisze:Te ładowarki wymagają dołożenia własnych balanserów.
Jak się da balansować, to da się też ładować każde ogniwo z osobna, a zdaje się Skaktus napisał że nie ma takiej możliwości.
Ostatnio zmieniony środa 28 wrz 2016, 18:49 przez Browar, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrav
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Browar pisze: To może ta cię zadowoli:
http://www.ebay.com/itm/1...0-/121358479380
To nie ładowarka tylko przetwornica step-down, pewnie MP1584. I z USB nie Zasilisz.
Ostatnio zmieniony środa 28 wrz 2016, 19:04 przez pier, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Ta trzecia już fajna, choć wymaga step-upa. Ale nadal trzeba dodać własne układy balansujące. Chińczyk zakłada że ogniwa są identyczne i nigdy się nie rozjadą. W innej ofercie pisali że baterie muszą mieć płytkę zabezpieczającą, ale mało która potrafi balansować, też ciężko będzie znaleźć.
Browar pisze:Jak się da balansować, to da się też ładować każde ogniwo z osobna
Zrozumiałem to w ten sposób że akumulatorów nie da się rozdzielić, ale dostęp do środkowego zgrzewu jest. Chyba że nie ma, wtedy udajemy że problemu też nie ma i nie balansujemy :roll:
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

BTW, czy ta druga 8.4V 1A EU plug 1000mA charger adapter for Lithium Ion Battery Li-ion LiPo 2S to taka jak do ładowania pakietu 2S do SolarStorm X2?

Bo potrzebuje drugiej właśnie...
Awatar użytkownika
skaktus

Rozwinę co ma ładować ładowarka :)

Pacjent do ładowania to akumulator do aparatu, fabrycznie zgrzany, jest tylko + i - i nic więcej. Balansować się nie da. Oczywiście można zakupić fabryczną ładowarkę, ale wszystkie są zasilane tylko z sieci i są sporych rozmiarów.

Fabryczny akumulator ma pojemność około 900 mAh. Fabryczna ładowarka ładuje go prądem około 400 mA i takowy w zupełności wystarczy, to nie są ogniwa typu 18650 :)

Zastanawiam się nad tą z pierwszego linka od Browara...

EDIT

Co o tym myślicie ?

ALI1

wersja luksusowa :twisted:

ALI2

Rozstaw pinów nieco nie pasuje, ale wszystko można przerobić :)
ILPT
Awatar użytkownika
Browar

Jak się nie da balansować to najlepiej ładować jak najmniejszym prądem. Ta z pierwszego linku daje 500 mA, a to już dużo dla aku 900 mAh.
Jeśli trzeba przerabiać piny, a na dodatek nie wiadomo co w środku to nie wiem czy warto.
Mam taką ładną, zgrabną ładowarkę na dwa aku, ale jak zajrzałem do środka to stabilizator liniowy znalazłem - bez odcinki - zamiast TP...
pozdrav
Awatar użytkownika
skaktus

Kupiłem tą z pierwszego linka z 2 powodów - tania oraz może ładować pojedyncze akumulatory tj. 1S lub 2S. Zobaczymy co przyjdzie i jak długo będzie szło...
ILPT
allonitium

Post autor: allonitium »

plecho1 pisze:Przepraszam że nie odpowiadam a zadaję inne pytanie :)
Czy do ogniw połączonych szeregowy można na stałe podpiąć ładowarki oparte na TP4056 oraz czy ich wejścia można połączyć równolegle aby zasilić je poprzez jedno gniazdo?
Manekinen pisze: plecho1, nie. Każdy moduł musi być zasilany osobną odseparowaną galwanicznie ładowarką usb.
Manekinen, skąd ta informacja, że nie można łączyć wejśc modułów TP4056/TP4057 równolegle? Tak to właśnie działa w pierwszej wersji XTAR MC1 (druga ma pojedynczy układ) - zdjęcia tutaj:
[ang.][BLF] XTAR Mc1charger mod, adjustable current

Na ebay/aliexpress też jest sporo gotowych płytek z 2 i więcej modułami łączonymi równolegle:

1Pcs Dual TP4057 Lithium Battery 1 A LED Charging Board Reverse Connect Protect
2A 3.7v Lipo Lithium Battery 18650 Charging Board Micro USB LED Charger Module
4.2V 3A TP4056 High Current Lithium Battery Charging Board Charger Module M

Czy to może być w jakiś sposób niebezpieczne?
Prąd terminacji to będzie suma ze wszystkich chipów, będą kończyć ładować w różnych momentach, ale dla ogniw, które wytrzymują nominalny prąd ładowania wyższy prąd terminacji też nie powinien przeszkadzać.
ODPOWIEDZ