Dobór ładowarki do Li-Ion w telefonie
Po szukajce trafiłem na ten wątek więc pozwolę sobie odświeżyć pytaniem:
Czy czas ładowania ma również znaczenie dla osiąganej podczas ładowania temperatury baterii ? Chodzi o to czy fakt, że bateria dłużej jest gorąca nie działa bardziej na minus przy niższym prądzie ładowania. Wiem, że wysokie temperatury li-io generalnie nie służą.
Z wątku jak i własnych doświadczeń wnioskuję, że dla żywotności a nawet czasu działania baterii jest lepiej ładować ją mniejszym prądem. Jednak gość w sklepie jak wpadłem na szybko po jakąś dodatkową ładowarkę/zasilacz 5V zasiał wątpliwość pytaniem "a do jakiej baterii". Twierdził, że prąd ładowania dobiera się do pojemności bo jak jest niski do dużej baterii to ta będzie się niepotrzebnie długo grzała. Wydaje mi się, że nie miał racji i nierozważnie kupiłem za jego namową "inteligentną" ładowarkę 3,4A rzekomo regulującą napięcie ładowania do danego urządzenia (jeśli jest tak, jak piszecie że to i tak urządzenie/bateria samo daje znać ile prądu potrzebuje)
Na 5V ładujemy w domu telefony, tablety i ja mam jeszcze słuchawkę bluetooth samsunga i używałem do wszystkiego głównie ładowarki od niej (0,55A 4,75V)
Czy czas ładowania ma również znaczenie dla osiąganej podczas ładowania temperatury baterii ? Chodzi o to czy fakt, że bateria dłużej jest gorąca nie działa bardziej na minus przy niższym prądzie ładowania. Wiem, że wysokie temperatury li-io generalnie nie służą.
Z wątku jak i własnych doświadczeń wnioskuję, że dla żywotności a nawet czasu działania baterii jest lepiej ładować ją mniejszym prądem. Jednak gość w sklepie jak wpadłem na szybko po jakąś dodatkową ładowarkę/zasilacz 5V zasiał wątpliwość pytaniem "a do jakiej baterii". Twierdził, że prąd ładowania dobiera się do pojemności bo jak jest niski do dużej baterii to ta będzie się niepotrzebnie długo grzała. Wydaje mi się, że nie miał racji i nierozważnie kupiłem za jego namową "inteligentną" ładowarkę 3,4A rzekomo regulującą napięcie ładowania do danego urządzenia (jeśli jest tak, jak piszecie że to i tak urządzenie/bateria samo daje znać ile prądu potrzebuje)
Na 5V ładujemy w domu telefony, tablety i ja mam jeszcze słuchawkę bluetooth samsunga i używałem do wszystkiego głównie ładowarki od niej (0,55A 4,75V)
- pegasus_sis
brzmi jak Quick Charge. Na tradycyjnym 5V masz max 2-3A, więc wymyślono, że do telefonu lepiej podawać wyższe napięcie. Wtedy przy tych 2-3A masz więcej W Działa to z kompatybilnymi telefonami3,4A rzekomo regulującą napięcie ładowania do danego urządzenia
http://www.androidauthority.com/quick-c ... ed-563838/
Bateria katowana jest maksymalnymi dopuszczalnymi dla niej prądami - jak to działa na trwałość sam sobie odpowiedz
-
- pegasus_sis
Oczywiście że mniejszy prąd wydłuży życie baterii. Czy zauważalnie? Może. Sprzedawca pytał, bo telefony o pojemnych bateriach potrzebują więcej prądu, wezmą 1A, nawet do 2A. Jak masz czas, to ładuj sobie nawet i z 0.5A. Ta regulacja napięcia to quick charge, ładowarka daje 5V, 9V, lub 12V - jeśli telefon o to poprosi i to wspiera. Myślę że kupiłeś dobrą ładowarkę. Ale jeśli bateria jest gorąca, to bym chyba odpuścił i ładował jakąś słabszą. Jeśli nie, to ładuj.
A jesteście pewni,że to grzeje się bateria,a nie elektronika? Lumia 925 grzała się przy ładowaniu obłędnie, ale bateria była chłodna.
Ostatnio zmieniony środa 28 wrz 2016, 20:20 przez MCSubi, łącznie zmieniany 1 raz.