Dobór ładowarki do Li-Ion w telefonie

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
GozDD

Post autor: GozDD »

Czasami zdarza mi się ładować "mniejszą" ładowarką (850mA), ale to tylko pojedyncze ładowania. Zrobię jej taką tygodniową regenerację i zobaczymy co z tego wyjdzie.
przemke

Post autor: przemke »

Po szukajce trafiłem na ten wątek więc pozwolę sobie odświeżyć pytaniem:

Czy czas ładowania ma również znaczenie dla osiąganej podczas ładowania temperatury baterii ? Chodzi o to czy fakt, że bateria dłużej jest gorąca nie działa bardziej na minus przy niższym prądzie ładowania. Wiem, że wysokie temperatury li-io generalnie nie służą.

Z wątku jak i własnych doświadczeń wnioskuję, że dla żywotności a nawet czasu działania baterii jest lepiej ładować ją mniejszym prądem. Jednak gość w sklepie jak wpadłem na szybko po jakąś dodatkową ładowarkę/zasilacz 5V zasiał wątpliwość pytaniem "a do jakiej baterii". Twierdził, że prąd ładowania dobiera się do pojemności bo jak jest niski do dużej baterii to ta będzie się niepotrzebnie długo grzała. Wydaje mi się, że nie miał racji i nierozważnie kupiłem za jego namową "inteligentną" ładowarkę 3,4A rzekomo regulującą napięcie ładowania do danego urządzenia :[ (jeśli jest tak, jak piszecie że to i tak urządzenie/bateria samo daje znać ile prądu potrzebuje)

Na 5V ładujemy w domu telefony, tablety i ja mam jeszcze słuchawkę bluetooth samsunga i używałem do wszystkiego głównie ładowarki od niej (0,55A 4,75V)
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

3,4A rzekomo regulującą napięcie ładowania do danego urządzenia
brzmi jak Quick Charge. Na tradycyjnym 5V masz max 2-3A, więc wymyślono, że do telefonu lepiej podawać wyższe napięcie. Wtedy przy tych 2-3A masz więcej W ;) Działa to z kompatybilnymi telefonami

http://www.androidauthority.com/quick-c ... ed-563838/

Bateria katowana jest maksymalnymi dopuszczalnymi dla niej prądami - jak to działa na trwałość sam sobie odpowiedz :D
ov_darkness

Post autor: ov_darkness »

Ja w Galaxy S6 po pół roku ładowania codziennie 2 razy do pełna mam ok 80% pojemności ogniwa (Było 2550mAh jest ok 2000mAh). Ładuję firmową ładowarką (QC 2.0), albo z powerbanka (2A). Pewnie za jakiś czas oddam sprzęt na gwarancję (na baterię jest rok).
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Klienci chcieli ładujących się w pół godziny smartfonów - no to dostali. A że bateria wytrzyma góra półtora roku :roll:

Ta sama sytuacja była ze świetlówkami kompaktowymi, ludzie chcieli szybko rozgrzewające się. I dostali. A trwałość? A po co, na co to komu :razz:
przemke

Post autor: przemke »

miało być oczywiście "rzekomo regulujacą prąd ładowania do danego urządzenia"

To zgodzicie się, że dłuższe ładowanie mniejszym prądem będzie na dłuższą metę lepsze pomimo faktu, że przez dłuższy okres również temp. baterii jest wyższa ?
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Ładuję Nota 4 grubo ponad rok ładowarką QC zarówno w domu,jak i samochodzie. Nie zauważyłem niczego niepokojącego ani w kwestii temperatury, ani spadku pojemności. Za to 20 min ładowania wystarczy na dzień przeciętnej pracy,co szczegównie cieszy w górach.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Oczywiście że mniejszy prąd wydłuży życie baterii. Czy zauważalnie? Może. Sprzedawca pytał, bo telefony o pojemnych bateriach potrzebują więcej prądu, wezmą 1A, nawet do 2A. Jak masz czas, to ładuj sobie nawet i z 0.5A. Ta regulacja napięcia to quick charge, ładowarka daje 5V, 9V, lub 12V - jeśli telefon o to poprosi i to wspiera. Myślę że kupiłeś dobrą ładowarkę. Ale jeśli bateria jest gorąca, to bym chyba odpuścił i ładował jakąś słabszą. Jeśli nie, to ładuj.
MCSubi

Post autor: MCSubi »

A jesteście pewni,że to grzeje się bateria,a nie elektronika? Lumia 925 grzała się przy ładowaniu obłędnie, ale bateria była chłodna.
Ostatnio zmieniony środa 28 wrz 2016, 20:20 przez MCSubi, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ