Co sobie ostatnio kupiliście 2
Kolejna latarka do kolekcji - BLF D80
Fajna jakość wykonania i sporo światła.
Drugi zakup to używana bateria do laptopa za całe 10zł... niby nic specjalnego ale w środku 8x SANYO UR18650FM. Nominalnie 2600mAh. Każda sztuka ma 3,86v. Zobaczymy co wyjdzie po pomiarach. Ale chyba opłacało się
Fajna jakość wykonania i sporo światła.
Drugi zakup to używana bateria do laptopa za całe 10zł... niby nic specjalnego ale w środku 8x SANYO UR18650FM. Nominalnie 2600mAh. Każda sztuka ma 3,86v. Zobaczymy co wyjdzie po pomiarach. Ale chyba opłacało się
- Załączniki
-
- images.jpg (5.65 KiB) Przejrzano 1034 razy
Vigo pisze:Dokupiłem jeszcze do tej delty Boscha, którą pokazywałem kilka stron wcześniej, dyszę odsysającą pył i dorobiłem własnym sumptem 3-metrowy wąż przyłączeniowy do odkurzacza, bo oryginalne węże boszowskie maja jakieś chore ceny (500-600zł za 5m), co prawda oryginał jest antystatyczny, itd., ale zwykły wąż na metry w pobliskiej hurtowni z częściami AGD kosztuje 8zł od metra plus dwie końcówki/przejściówki po 2zł, więc wybór jest oczywisty.
Obrazek
W ogóle to poszedłem w te sprzęty 10,8V Li Boscha, zobaczymy jak się to sprawdzi, sprzęty są niedrogie (da się je ustrzelić w cenach zbliżonych do marketowej chińszczyzny) i sprawiają całkiem przyzwoite wrażenie, a pojemna 2Ah bateria zasilająca prawie w całości schowana w rękojeści to fajna sprawa, urządzenie dzięki temu ma bardzo kompaktowe gabaryty.
Obrazek
Fajna "rodzinka" też poszedłem w Boscha 10,8 aż się zdenerwowałem gdy uświadomiłem sobie że wersja profesjonalna ma inne aku od zwykłej i na chwilę obecną taki zestaw u mnie:
Oraz
GSB Pro
GWS Pro
I komplet do szlifowania ale już zielony do którego nie mam aku
Myślałem że jak Bosch napisał 10,8V Aku for all to jest for all a tu niespodzianka.
Zrobiłem sobie jeszcze przejściówkę do zasilania z sieci 230V przez zasilanie z zasilacza z Xboxa - często śmigam tym sprzętem w domu, szkoda męczyć aku które nie pozwalają na zbyt długą pracę, dodatkowo batery pack 3S3P na kabelku
Chciałem zapytać o ten zestaw do odsysania do PMFa testowałeś już może? Daje to rade?
Czy zbiera 30% pyłu?
Pozdrówki
- Załączniki
-
- 20160905_141822.jpg (39.8 KiB) Przejrzano 933 razy
Ostatnio zmieniony niedziela 18 wrz 2016, 14:35 przez ProLight, łącznie zmieniany 1 raz.
Główny spammer tego Forum
ProLight pisze:Vigo pisze:Dokupiłem jeszcze do tej delty Boscha, którą pokazywałem kilka stron wcześniej, dyszę odsysającą pył i dorobiłem własnym sumptem 3-metrowy wąż przyłączeniowy do odkurzacza, bo oryginalne węże boszowskie maja jakieś chore ceny (500-600zł za 5m), co prawda oryginał jest antystatyczny, itd., ale zwykły wąż na metry w pobliskiej hurtowni z częściami AGD kosztuje 8zł od metra plus dwie końcówki/przejściówki po 2zł, więc wybór jest oczywisty.
Obrazek
W ogóle to poszedłem w te sprzęty 10,8V Li Boscha, zobaczymy jak się to sprawdzi, sprzęty są niedrogie (da się je ustrzelić w cenach zbliżonych do marketowej chińszczyzny) i sprawiają całkiem przyzwoite wrażenie, a pojemna 2Ah bateria zasilająca prawie w całości schowana w rękojeści to fajna sprawa, urządzenie dzięki temu ma bardzo kompaktowe gabaryty.
Obrazek
Fajna "rodzinka" też poszedłem w Boscha 10,8 aż się zdenerwowałem gdy uświadomiłem sobie że wersja profesjonalna ma inne aku od zwykłej i na chwilę obecną taki zestaw u mnie:
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_57de8c89adef44004.jpg]Obrazek[/url]
Oraz
GSB Pro
GWS Pro
[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_57de8cb43f4703685.jpg]Obrazek[/url]
I komplet do szlifowania ale już zielony do którego nie mam aku
Myślałem że jak Bosch napisał 10,8V Aku for all to jest for all a tu niespodzianka.
Zrobiłem sobie jeszcze przejściówkę do zasilania z sieci 230V przez zasilanie z zasilacza z Xboxa - często śmigam tym sprzętem w domu, szkoda męczyć aku które nie pozwalają na zbyt długą pracę, dodatkowo batery pack 3S3P na kabelku
Chciałem zapytać o ten zestaw do odsysania do PMFa testowałeś już może? Daje to rade?
Czy zbiera 30% pyłu?
Pozdrówki
Jezusisku chrystusiański, a na co Tobie aż cztery PMF-ki? Ja mam tylko dwie.
Taką większą akumulatorową deltę PSM też chyba sobie sprawię do kompletu, widziałem po taniości na Allegro (sam korpus).
A na poważnie, wracając do tematu to nie denerwuj się pan, albowiem rozkminiłem temat i akusy są jednakowe zarówno w serii pro (niebieskiej), jak i zielonej, a także w Dremelach, oraz Wurth'ach, wszystkie mają takie same złącza (oczywiście rozpatrujemy tu akumulatory 10,8V), ona mają tylko inne "dupki" z zatrzaskami trzymającymi akumulator w narzędziu, a te "dupki" są dość łatwo demontowalne i oczywiście ze sobą zamienne, wkład jest identyczny we wszystkich trzech liniach, taki dekielek możemy sobie dowolnie przekładać, trzyma się na trzech zatrzaskach. Ładowarki też są kompatybilne.
Jedynie taki myk z dekielkami nie wyjdzie w tej największej baterii typu "kopyto" o pojemności 4Ah do linii niebieskiej.
Poniżej link do filmu pokazującego demontaż (od 3 min.).
https://youtu.be/o4GMtv20-qE
a tu zawartość pakietu:
https://youtu.be/Tq-_tf2cRGI
Ja zdejmuję dekielki nieco inaczej podchodzę od drugiej strony, od zatrzasków i nie zostawiam żadnych śladów po takiej operacji, bo używam plastikowych "podważaczy".
Z resztą akumulator nawet bez "dupki" z zatrzaskiem siedzi w urządzeniu całkiem pewnie.
Co do przystawki odsysającej to sprawuje się zaskakująco dobrze, można szlifować na "dywanach" cały pył jest praktycznie w 100% odsysany.
Jak wspomniałem 3m wąż dorobiłem sobie sam, co mnie wyniosło jakieś ~30zł, a nie pińcet jak kosztuje oryginał, mój wąż nie jest antystatyczny (przeboleję) i obrotowy przy złączkach (w oryginale pewnie tak), ale wszystko działa jak należy. Przez przejściówkę podpinam do węża domowego Zelmera z filtrem wodnym i nawet nie muszę dawać mocy na full (do dyspozycji max 1600W) by ładnie ssało. Oczywiście przystawka odsysająca działa wyłącznie z końcówką szlifującą "delta".
Domowy "warstat" doposażyłem jeszcze w taki zszywacz elektryczny PTK 3,6Li (w środku siedzi 18650 ), bo mam trochę tapicerowania (posiadam na stanie też mechaniczny, ale człowiek z wiekiem staje się wielce wygodnicki):
oraz taki używany, ale w niezłym stanie i za ułamek ceny sklepowej, agregat malarski PFS 105E (600W mocy bodajże), bo malowania trochę też mam w planach:
Najlepszego.
"Myk" z dupkami rozkminiłem już na początku, ale bez dupki wibrujące narzędzia szybko pozbywają się akumulatora i trzeba go dociskać - oczywiście można zakleić taśmą i się trzyma.
Jedna bateria przerobiona jak już mówiłem do zasilania z zasilacza, przydaje się do zabawy w warsztacie.
Nie potrzebuję 4 jak byś chciał jedną zaadoptować to daj znać na PRIV
Jedna bateria przerobiona jak już mówiłem do zasilania z zasilacza, przydaje się do zabawy w warsztacie.
Nie potrzebuję 4 jak byś chciał jedną zaadoptować to daj znać na PRIV
Główny spammer tego Forum
...dopóki prądu nie wyłączą Gratulacje!
Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie kominek jest włączony równolegle z piecem gazowym jednobiegowym, więc grzeje też cwu w zasobniku. Zrobiłem sterowanie do współpracy obu układów (a sterownik kominka mam prymitywny i miałem do dyspozycji tylko sygnał załączający pompy obiegowe) i to na przekaźnikach z cewkami na 230VAC. Musiałem też jeden zawór w napęd (i krańcówkę) wyposażyć, bo mi grawitacyjnie podciągało ciepłą wodę To była zabawa... Ale działa już ładnych parę lat.
Pzdr.
M.
Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie kominek jest włączony równolegle z piecem gazowym jednobiegowym, więc grzeje też cwu w zasobniku. Zrobiłem sterowanie do współpracy obu układów (a sterownik kominka mam prymitywny i miałem do dyspozycji tylko sygnał załączający pompy obiegowe) i to na przekaźnikach z cewkami na 230VAC. Musiałem też jeden zawór w napęd (i krańcówkę) wyposażyć, bo mi grawitacyjnie podciągało ciepłą wodę To była zabawa... Ale działa już ładnych parę lat.
Pzdr.
M.
@Pyra ten kominek to masz z płaszczem wodnym? Bo przymierzam się do remontu starej chałupki i tak dumam na ogrzewaniem gazowo - kominkowym i chciałbym zasięgnąć wiedzy jaki to byłby koszt. Gazówka to pewnie dobrze ponad 10k zastanawiam się nad piecem, czyj jednofunkcyjny z zasobnikiem czy dwu-funkcyjny na a do tego ten kominek. Chałupka mała z 90m
Witam
Mój może sterować 3-ma pompami (ogrzewanie, CWU i ewentualna pompa pierwotnego obiegu wymiennika ciepła), trzy czujnik temperatury (1 płaszcz, i dwa na CWU).
Ja poszedłem na skróty i CWU jest ładowane cały czas, załatwiając obieg minimalny dla pompy (charakterystyka proporcjonalna), bo mam zawory termostatyczne na wszystkich grzejnikach. Wykorzystuję więc tylko jedną pompę i jeden czujnik.
Jeśli chodzi o koszty, to kwestia zestawu pomp i wymiennika z instalacją, oraz naczynie wzbiorcze otwarte, lub bezpośrednio w obieg i naczynie zamknięte, lecz wtedy wymagana jest wężownica schładzająca, czyli doprowadzenie zimnej wody, i odprowadzenie gorącej.
Do tego koszt wkładu i obudowy. W moim przypadku, kominek z dostawą to 3500zł, do tego pompa 399zł, naczynie wzbiorcze, około 300 i osprzęt. Obudowę będę robił sam, więc tylko materiał.
Pozdrawiam
Nad tym czuwa UPS i przetwornica Cotek, z akusami 200Ah.Marcin S. pisze:...dopóki prądu nie wyłączą Gratulacje!
Mój może sterować 3-ma pompami (ogrzewanie, CWU i ewentualna pompa pierwotnego obiegu wymiennika ciepła), trzy czujnik temperatury (1 płaszcz, i dwa na CWU).
Ja poszedłem na skróty i CWU jest ładowane cały czas, załatwiając obieg minimalny dla pompy (charakterystyka proporcjonalna), bo mam zawory termostatyczne na wszystkich grzejnikach. Wykorzystuję więc tylko jedną pompę i jeden czujnik.
Tak z płaszczem. "Salon" czyli pokój dzienny, ogrzewany "promiennikowo" a reszta pomieszczeń kaloryferami, plus CWU.alojzy pisze:@Pyra ten kominek to masz z płaszczem wodnym?
Jeśli chodzi o koszty, to kwestia zestawu pomp i wymiennika z instalacją, oraz naczynie wzbiorcze otwarte, lub bezpośrednio w obieg i naczynie zamknięte, lecz wtedy wymagana jest wężownica schładzająca, czyli doprowadzenie zimnej wody, i odprowadzenie gorącej.
Do tego koszt wkładu i obudowy. W moim przypadku, kominek z dostawą to 3500zł, do tego pompa 399zł, naczynie wzbiorcze, około 300 i osprzęt. Obudowę będę robił sam, więc tylko materiał.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam
Aby wszystko było w zgodzie z przepisami, mam jeszcze dwa grzejniki elektryczne i ogrzewanie podłogowe (elektryczne) w łazience. Przepisy mówią, że kominek nie może być jedynym źródłem ogrzewania...
Pozdrawiam
Niestety, bark możliwości zainstalowania innego ogrzewania. Mieszkanie na piętrze, brak gazu...alojzy pisze:Masz ogrzewanie gazowe i wszystko to spięte do kupy?
Aby wszystko było w zgodzie z przepisami, mam jeszcze dwa grzejniki elektryczne i ogrzewanie podłogowe (elektryczne) w łazience. Przepisy mówią, że kominek nie może być jedynym źródłem ogrzewania...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Tak z ciekawości i off-topicznie: znasz podstawę? Jakiż to geniusz Karpat takie ograniczenie wymyślił? Bo wiem o kilku chałupach, w których kominek jest jedynym źródłem ogrzewania, z tym, że już parę lat stoją.Pyra pisze:Przepisy mówią, że kominek nie może być jedynym źródłem ogrzewania...
Pozdrawiam
M.