Zakup ładowarki

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
tracz666

Post autor: tracz666 »

Witam

Ja podepne się do tego tematu bo świeży a nie chcę zaśmiecać forum, chciałem kupić sobie latarkę czołową i na forum zobaczyłem że jedną z ważniejszych rzeczy odnośnie posiadania takowej jest posiadanie do niej ładowarki która naładuje i nie zniszczy akumulatorków. Jeżeli chciałbym uniwersalną ładowarkę zarówno do Li-Ion jak i Ni-Mh (a co tam, jak kupować ładowarkę do akumulatorków to czemu od razu nie wymienić w domu wszystkich baterii na jakieś akumulatorki bo chyba do pilota itp. można wkładać Ni-Mh) rozumiem że dobrym wyborem są Lii-100, Lii-500. A także Nitecore I4, Xtar VC4, jakoś nie widziałem żadnych opini o "Skilhunt M4D" (pytam o nią bo była jakaś wyprzedaż i szła za jakieś 18$). Myślałem o najtańszej i bezobsługowej dlatego jestem ciekawy co najlepiej wybrać bo na chińskich portalach co rusz coś jest wyprzedawane i raz Lii-500 kosztuje 18$ innym razem ww. Xtar, Nitecore albo Skilhunt (rozumiem że najlepiej brać z zasilaczem).
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Używam Nitecore D2 i szczerze polecam.
armako

Post autor: armako »

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Tu masz dobry wątek o ładowarkach.

Mam Nitecore D2. Wg mojego miernika 18650 ładuje do 4,18V. NiMh nie ładowałem i nie sprawdzałem, bo do nich używam Technoline BC700.
Popatrz co oferują poszczególne modele i dopasuj do swoich potrzeb.
Zwróć uwagę, że Xtar VC2 nie ma możliwości ładowania NiMh. To oferuje VC2 plus i VC4.
Wspomniana Nitecore ma tę zaletę, że zasilacz jest wbudowany. Xtar VC4 może przywrócić do życia martwe aku. Lii500 ma chyba najwięcej funkcji.
Darecki87

Post autor: Darecki87 »

Odświeżę temat. Kupiłem jednak tego xtara mc1 plus. Działa bardzo dobrze, ale zastanawiam się nad czymś większym. Coś z wyświetlaczem i 2 kanałami. Więc wybór padł po raz kolejny na xtara: http://bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=56302
Zauważyłem, że w instrukcji wypisane są chyba wszystkie rozmiary ogniw, lecz brakuje tam 26350. Nie rozumiem tego, czy po prostu te ogniwa zostały przeoczone?
allonitium

Post autor: allonitium »

Rozmiar 26350 jest dosyć nietypowy, żaden czołowy producent takiego akumulatora nie produkuje i pewnie dlatego nie ma go na liście. Można spokojnie ładować te ogniwa - rozmiar nie ma znaczenia - ważna jest tylko chemia ogniwa i maksymalne dopuszczalne prądy ładowania. Skoro ładowarka nadaje się do ogniw tego samego rodzaju, ale w mniejszym rozmiarze to prądy dla ogniw większych również będą bezpieczne - ładowanie tylko potrwa dłużej, o ile ręcznie nie można wybrać odpowiedniego prądu ładowania. Tak działają np Xtar MC1 Plus, które prądem 1A ładują tylko dłuższe ogniwa.
Robinson

Post autor: Robinson »

tracz666 pisze:rozumiem że dobrym wyborem są Lii-100, Lii-500.
Czy w Polsce jest sprzedawca tych ładowarek czy ściągać z Chin?
Czy ktoś może polecić zaufanego sprzedawcę? I czy wtyczka takiej ładowarki z Chin pasuje do polskich gniazdek?
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Poszukaj w tych tematach, ja tu kiedyś kupiłem http://www.swiatelka.pl/viewforum.php?f=11
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Nie lepiej było kupić opusa ? Xtar kosztuje około 100 zł, Opusa można mieć w podobnej cenie a oferuje dużo więcej :)
ILPT
jkndgplq

Post autor: jkndgplq »

Tylko nie kupuj Opus BT-C100 bo przładowuje ogniwa. Pisałem o tym już wcześniej.
ODPOWIEDZ