Kolego mam przetwornicę 350W i ona ma jakieś zabezpieczenie które ją czasami wyłącza pod obciążeniem.Dlatego uwzględniając te niekontrolowane jej humory zdecydowałem się na zasilanie bezpośrednio z instalacji 12V .Przetwornica ma dobre 10 lat i może jest przestarzała,ale jakoś nie jestem pewny ze nowa nie będzie bez tych zabezpieczeń.Postaram się o jakieś fotki w weekend,bo dwa auta są do obrobienia.pzdrtjsz pisze:Ozonator na 230V jest bardziej uniwersalny...
kombinujecie i martwicie się o instalacje elektryczną w samochodzie, a w domu musicie kombinować, żeby uruchomić ozonator.
Róbcie normalnie na 230V a do tego dokupcie sobie zwykłą przetwornicę pod gniazdko zapalniczki 12-230V - koszt ~60-90zł - 300W powinno uciągnąć, przy okazji można będzie zasilać inne urządzenia (laptop....).
Generator ozonu DIY
-
Dzień dobry,
mam pytanie co do zasilania ozonatora - posiadam do dyspozycji coś takiego:
http://winmar.pl/p19203,Zasilacz_plener ... serdecznie
Czy można tego używać do ozonatorów?
Pozdrawiam
Grzegorz
mam pytanie co do zasilania ozonatora - posiadam do dyspozycji coś takiego:
http://winmar.pl/p19203,Zasilacz_plener ... serdecznie
Czy można tego używać do ozonatorów?
Pozdrawiam
Grzegorz
Ten zasilacz ponoć ma 300W mocy ciągłej, to ozonator 7g/h spokojnie powinien działać, jak długo, to nie wiem, bo o tym nie piszą.
Jezeli zasilacz nie ma oryginalnego radiatora, to nie ma sensu, ale dobrze zapewnić mu przepływ powietrza ze wszystkich stron.
Jezeli zasilacz nie ma oryginalnego radiatora, to nie ma sensu, ale dobrze zapewnić mu przepływ powietrza ze wszystkich stron.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Użytkownik Swider32
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=4259917
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=4259917
Witam
Vide - kompresory, lodówki, klimatyzatory.
Pozdrawiam
Obniżenie ciśnienia, powoduje odbieranie temperatury z otoczenia, podnoszenie ciśnienia, powoduje oddawanie temperatury. Może nie jest to zjawisko jakoś specjalnie wpływające na parametry eksploatacyjne urządzenia, ale...ermi1 pisze:skaktusie - dla czego wyciągać?
Wszyscy "odkrywcy i konstruktorzy", którzy implementują wentylatory do swoich wynalazków - montują właśnie - w sposób tzw. tłoczyć, nawiewać, sprężać.
Vide - kompresory, lodówki, klimatyzatory.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Jeszcze jedno pytanie: dzisiaj ozonowałem pokój 20m3 ozonatorem 7g. Zakleiłem wejście do pokoju, a ozonator miał dziurę w folii na wylot ozonu. Lekko nabrzmiała folia powodowała delikatne przedostawanie się ozonu. Czuć było delikatnie jak się podeszło do folii.
Po ozonowaniu zostawiłem tak pokój na 1h. Następnie wietrzyłem go przez 2h (otworzyłem wszystkie okna i zrobiłem przeciąg, a sam poszedłem na spacer). Po powrocie jak się wchodzi do pokoju to mimo wietrzenia czuć zapach ozonu, ale nieco inny niż ten, który wylatuje z ozonatora. Rzeczy wyniesione z pokoju mają taki sam zapach jak sam pokój.
Pytanie: jak długo może on się utrzymywać i czy jest szkodliwy? Pokój to sypialnia i chyba zrezygnuję z nocowania w nim dzisiaj.
Dziękuję
Grzesiek
Po ozonowaniu zostawiłem tak pokój na 1h. Następnie wietrzyłem go przez 2h (otworzyłem wszystkie okna i zrobiłem przeciąg, a sam poszedłem na spacer). Po powrocie jak się wchodzi do pokoju to mimo wietrzenia czuć zapach ozonu, ale nieco inny niż ten, który wylatuje z ozonatora. Rzeczy wyniesione z pokoju mają taki sam zapach jak sam pokój.
Pytanie: jak długo może on się utrzymywać i czy jest szkodliwy? Pokój to sypialnia i chyba zrezygnuję z nocowania w nim dzisiaj.
Dziękuję
Grzesiek
Pyra - jest tak jak mówisz ale raczej nie przy takich śmieszno- niepoważnych sprężach jak w naszych konstrukcjach. Tutaj wszak liczy się PRZEPŁYW !
Co by to "płytki świeżym "wozduchem" były omiatane - świeżym w znaczeniu - takim jeszcze nie zamienionym na o3
Co by to "płytki świeżym "wozduchem" były omiatane - świeżym w znaczeniu - takim jeszcze nie zamienionym na o3
Najpierw długo radzą mędrce - potem kleci się naprędce.