Eneloop AAA za wysokie napięcie osiągają

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
deusexe

Eneloop AAA za wysokie napięcie osiągają

Post autor: deusexe »

Mam kilka kompletów akumulatorków AAA Enellop kupowane w dużych odstępach czasu. I wszystkie ładują się do ok 1.5V jeden nawet 1.51V i dalej nie było komunikatu Full na ładowarce, ale po wyciągnięciu i włożeniu ponownym było Full. Ładowarki dwie różne na obu podobnie ładują się. Mam BT-C3100 i BC-700. Przypadek z ładowaniem do 1.51 wystąpił z BC-700. Prąd ładowania 200 mA. Wykluczam wadę ładowarki bo na dwóch różnych to samo, do testów naładowałem jeszcze stary akumulator noname na BT-C3100 który miał 0,7V i o dziwo ładowarka zaczęła ładować go. Naładowała do 1.36V i wyskoczyło Full.
Ostatnio zmieniony sobota 17 wrz 2016, 21:23 przez deusexe, łącznie zmieniany 2 razy.
madkeinam

Post autor: madkeinam »

Z tego co kojarzę napięcie na akuskach AA czy AAA może dojść nawet do 1,56V przy ładowaniu (czy nawet wyżej) i nie trzeba się tym martwić. Po ładowaniu napięcie powoli spada a po podłączeniu odbiornika i tak spadnie do 1,2V czyli napięcia znamionowego.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Normalne napięcie, nie przejmować się.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
max4max

Post autor: max4max »

deusexe pisze:I wszystkie ładują się do ok 1.5V jeden nawet 1.51V i dalej nie było komunikatu Full na ładowarce
Proponowałbym zostawić je na dłużej , ale obserwować czy ładowarka sama zakończy proces ładowania. wbrew pozorom te wychwalane BC mają kłopot przy prądzie 0,2 A z wykryciem końca ładowania.
ov_darkness

Post autor: ov_darkness »

Jak kolega wyżej napisał. Przy niskich prądach ładowania i algorytmie dt/dv ładowarka potrafi przegapić koniec ładowania.
allonitium

Post autor: allonitium »

max4max pisze:wbrew pozorom te wychwalane BC mają kłopot przy prądzie 0,2 A z wykryciem końca ładowania.
To wynika bardziej ze specyfiki chemii i metody ładowania, a nie samego modelu ładowarki. Są jakieś ładowarki, które w takim przypadku są zawsze bezbłędne? Z tego co zauważyłem to BC-700 ładuje max 3700mAh w akumulator jak nie wykryje poprawnie końca (nie pamiętam jaką mam wersję firmware, a teraz nie mam jak sprawdzić).
ODPOWIEDZ