Pomoc w odpowiednim doborze diody cree do projektora

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
slawek480

Pomoc w odpowiednim doborze diody cree do projektora

Post autor: slawek480 »

Cześć

Bardzo proszę was o dobór diody led, która jest mi potrzebna do naprawy projektora. Projektorek kupiony na allegro służy do oświetlenia loga samochodu na ziemie przy otwartych drzwiach samochodu (zdjęcie 3). Problem mam taki, że diody spaliły się po 3 minutach, a całość zalatuje kompletną chińszczyzna. Próbuje zatem znaleźć zamiennik dla tej diody, ale w całym Opolu nikt nie potrafi mi pomóc. Fakt jest taki, że się na tym nie znam. Koledzy z innego forum pomogli mi w opanowaniu i zrozumienia całej elektryki więc ufając im potrzebuję diodę CREE, której wymiary są nie większe niż 10x10 mm. W instalacji jest zainstalowana przetwornica impulsowa ustalająca napięcie na ok 3V i prądu na poziomie 400 mA (to właśnie dowiedziałem się na forum elektroników). Was zatem proszę o pomoc w wybraniu odpowiedniej diody, którą zastąpię te uszkodzone. Najlepiej gdyby to była dioda o mocy max ok 5W. Jeśli mogę prosić, to najbardziej przydadzą mi się jakieś konkretne nazwy lub linki do sklepów.
Załączniki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Cree to bankowo nie jest a nawet gdyby była taka, to plastikowa obudowa sprzyja kolejnej awarii, bo 1,2W ciepła to nieco za dużo dla diody bez chłodzenia. Najprawdopodobniej potrzeba Ci diody z serii XP/XT od Cree (3,5x3,5mm) ale, żeby działała nieco dłużej to R250 w zasilaczu należało by zmienić na 1R i może wtedy uzyskasz sensowny czas bezawaryjnej pracy.
A co do Opola to racja - 3 sklepy elektroniczne ale nic ciekawego kupić tam nie idzie a jak już coś jest to i tak nieco za drogie.
slawek480

Na pudełku tych projektorów jest napisane, że nie powinny świecić w trybie ciągłym dłużej niż 72 h a mi padły po 3 minutach :wink: . Kolega ma takie projektorki i działają mu bez problemu około 2 lat.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Czy to było coś takiego? To chyba prościej, będzie kupić nowy egzemplarz, i mieć nadzieję, że podziała dłużej.
Alternatywą, jest kompleksowa przeróbka, czyli dorobienie korpusów z aluminium, aby zapewnić dobre chłodzenie diod.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
slawek480

Tak. To było dokładnie coś takiego.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Jeśli to ma plastikową obudowę, to nie warto się nawet tym zajmować. Szukaj czegoś z obudową z metalu.
ILPT
slawek480

Przepraszam, bo źle zrozumiałem wcześniej. OBUDOWA jest oczywiście metalowa. Nie ma dostępnych takich diod czy uważacie, że będzie się psuło? Wg. mnie nie powinno bo innym działa, tylko że ja trafiłem na chińszczyznę.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Wszystkie tego typy wynalazki to chińszczyzna :) Z tego co widzę to za zasilanie odpowiada PT4115.

1-sprzwdzić co jest pod diodą, zapewne dziura, czyli led nie ma kontaktu z obudową - niedobrze

2-jak ma kontakt to dobrze

3-wymienić na jakiegokolwiek leda o barwie około 6000K typu XP-G na podłożu 10 mm

Cała sztuka.

W sumie po co Ci taki bajer ? Zalatuje agrotuningiem :/
ILPT
slawek480

Fajnie to wygląda. Teraz mam porobione otwory w drzwiach więc po prostu muszę to naprawić. Kolega ma taki bajer i chciałem zrobić sobie takie samo. Różnica jest taka, że jemu cały czas działa jak należy.
ODPOWIEDZ