Lampka zasilana kablem telefonicznym
Lampka zasilana kablem telefonicznym
Witam!
Jak zrobić coś takiego ? Fajna rzecz, ale już na fotkach widać chińskie wykonanie. Może dałoby radę na jakiejś diodzie mocy? Prąd w gniazdku tel. to chyba mniej niż 200mA.
Jak zrobić coś takiego ? Fajna rzecz, ale już na fotkach widać chińskie wykonanie. Może dałoby radę na jakiejś diodzie mocy? Prąd w gniazdku tel. to chyba mniej niż 200mA.
krzycho123 pisze:Że niby takie światło za free ? W lini telefonicznej mamy 48v a prąd pobierany przez aparaty to raczej dziesiątki mA a nie setki .
Według mnie lepszym gadżetem jest lampka z ogniwem słonecznym i aku
A przetwornica step-down?
Pozdrawiam
PS: Bywają jeszcze stare linie 60V
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
A bawiłem sie kiedyś w takie cuda. Podpięty byłem pod stara centrale. Wszystko było ok do momentu aż ktoś nie dzwonił. Wtedy napięcie wzrastało na tyle że z dymem szły diody. I w czasie testów złapałem kable co skończyło sie niemiłym rażeniem prądem. Heh nie miałem potem chęci sprawdzać ile V w trakcie wywołania numeru tel pojawia sie na przewodach.
To jest tak, że normalnie na linii (w Polsce) panuje te 45-60V prądu stałego. W momencie, gdy ktoś do nas dzwoni, pojawia się napięcie zmienne. W starych telefonach dzwonek był zrealizowany właśnie tak, że elektromagnes z młoteczkiem był podłączony poprzez szeregowy kondensator bezpośrednio do linii. Kondensator filtrował napięcie stałe i telefon dryndał dopiero, jak pojawiło się to zmienne.
Dlatego do takiego projektu najlepiej zastosować mostek i za nim jakąś przetwornicę, która poradzi sobie z takimi skokami napięcia.
Co ciekawe wybieranie numeru (impulsowe, nie tonowe) odbywa się poprzez krótkotrwałe zwieranie linii telefonicznej.
Dlatego do takiego projektu najlepiej zastosować mostek i za nim jakąś przetwornicę, która poradzi sobie z takimi skokami napięcia.
Co ciekawe wybieranie numeru (impulsowe, nie tonowe) odbywa się poprzez krótkotrwałe zwieranie linii telefonicznej.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
-
-