Podczerwień -jednostka ilości światła "lumen)

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
berkut123

Podczerwień -jednostka ilości światła "lumen)

Post autor: berkut123 »

Podczerwień jaką ma jednostkę? „mocy światła” coś jak lumeny przy widzialnym. Latwo jest określić ile potrzebuje światła widzialnego bo podana jest ilość lumenów źródła ,a luksomierzem można sprawdzić ile luksów potrzeba dla odpowiedniego oświetlenia. Jakoś nie mogę znaleźć takich danych dla oświetlaczy podczerwieni , jest tylko podany zasięg –czyli subiektywne odczucie –czyli nic tak naprawdę nie podają.
Może ktoś kombinował z filtrem podczerwieni takim jak ten :
http://allegro.pl/filtr-podczerwieni-do ... 98228.html
i mógłby porównać oświetlacz podczerwieni z takim filtrem i żarówką zwykła . Np. taką 7500 lm
http://allegro.pl/zarnik-halogenowy-hal ... 51715.html ( albo z jakąkolwiek inną o znanej ilości lumenów)
Z jakim oświetlaczem gotowym można go porównać ( chodzi o oświetlacze stosowane do kamer cctv na diodach IR -). Ja robiłem testy tego filtra z żarówką , to miałbym porównanie z fabrycznym na ledach ustrojstwem . Wyniki są czysto subiektywne , żadnych jednostek , liczb.
allonitium

Post autor: allonitium »

Dla źródeł promieniowania spoza spektrum widzialnego podaje się po prostu moc tego promieniowania. Czyli jednostką podstawową jest Wat. Dla diod IR (i UV) ze względów praktycznych najczęściej używa się mW, jednostką natężenia (analogiczną do kandeli dla światła widzialnego) jest W/sr (czyli wat na kąt bryłowy). Każda nota katalogowa dla diod IR powinna takie dane zawierać. Zobacz przykładowo tutaj: Oslon Black 850nm - pozycja Total radiant flux.

Co do reszty pytań, to nie miałem do czynienia z takim sprzętem, ale obawiam się, że dla oświetlaczy IR nawet podana moc nie wiele powie. Różne efekty będą w zależności od długości fali (IR to przecież dosyć szerokie spektrum), różne kamery mają różną czułość na różne długości fali, do tego dochodzą wszystkie przeszkody (filtry, soczewki), które też coś wycinają itp.
berkut123

Post autor: berkut123 »

Jeden oświetlacz IR kupię na ledach i porównam z oświetlaczem własnej konstrukcji na żarówkach i filtrach szklanych . Tyle że to musztarda po obiedzie. Co najwyżej wyniki eksperymentu sfilmuję i wrzucę na Youtube.
ODPOWIEDZ