Szukam latarki do 250 zł. ;]

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
EscPL

Szukam latarki do 250 zł. ;]

Post autor: EscPL »

Witam Wszystkich! ;]
Na początek chciałem się przywitać - Jestem Karol. Od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad kupnem latarki i trafiłem na to forum, widzę że jest tu pełno Hobbystów obeznanych w swoim temacie, więc mam nadzieję że dowiem się czegoś ciekawego.

Jak wspominałem wyżej - szukam latarki w zakresie cenowym do 250 zł. Używałbym jej głównie do nocnych wypadów po lasach i polach, więc interesowałaby mnie duża moc i zasięg. Pożyczyłem sobie kiedyś Mactronic Guardsman Explorer na miesiąc, bardzo mi się spodobała ze względu na trwałość, moc, wodoszczelność i ogólne wykonanie, jednak jest dosyć droga i myślę że z Waszą pomocą mógłbym znaleźć coś lepszego w niższej cenie ;]
Podsumowując, szukam solidnej, wodoszczelnej latarki o dużej mocy, najlepiej w czarnym kolorze. Jestem całkowicie zielony w tym temacie, więc bardzo Was proszę o podanie jakichś ciekawych propozycji.

Pozdrawiam. ;]
zieloczek100

Post autor: zieloczek100 »

Witaj !

Na wstępie powiem Ci, że nasze latarki w oszczędnych trybach robią te 300lm ;)
Masz już jakąś ładowarkę, ogniwa?

Wolisz dużą latarkę typu Convoy L2/L6 czy coś mniejszego jak np Convoy S2+, M1 lub C8 ?

Pozdrawiam

PS. to forum wciąga, nie polecam

Żarcik ;), zostań z nami.
kemor90

Post autor: kemor90 »

Potwierdzam, że forum wciąga :D

Czytając Twoje wymagania co do latarki to wygląda jak byś był jednym z wielu szarych użytkowników (jak ja) co latarkę traktują jako zwykły sprzęt do świecenia nie wnikając bardzo w szczegóły budowy, sterowników itd.

Zobacz na forumowym sklepiku jest kilka ciekawych latarek które naprawdę mocno świecą oraz są prezentowane jak świecą w różnych konfiguracjach i wstępnie coś wybierzesz

Będziesz jeszcze musiał dokupić ogniwa i ładowarkę ale to Ci koledzy z forum podpowiedzą ;)
EscPL

Post autor: EscPL »

zieloczek100 pisze:Witaj !

Na wstępie powiem Ci, że nasze latarki w oszczędnych trybach robią te 300lm ;)
Masz już jakąś ładowarkę, ogniwa?

Wolisz dużą latarkę typu Convoy L2/L6 czy coś mniejszego jak np Convoy S2+, M1 lub C8 ?

Pozdrawiam

PS. to forum wciąga, nie polecam

Żarcik ;), zostań z nami.
Dzięki za szybką odpowiedź. ;]

Posiadam ładowarkę Nitecore D4 Charger, jeśli o to chodzi ^^
Zdecydowanie wolałbym coś typu Convoy L2/L6, obie pozycje mi się spodobały. Jakie bateryjki najbardziej by do nich odpowiadały?
kemor90 pisze:Potwierdzam, że forum wciąga :D

Czytając Twoje wymagania co do latarki to wygląda jak byś był jednym z wielu szarych użytkowników (jak ja) co latarkę traktują jako zwykły sprzęt do świecenia nie wnikając bardzo w szczegóły budowy, sterowników itd.

Zobacz na forumowym sklepiku jest kilka ciekawych latarek które naprawdę mocno świecą oraz są prezentowane jak świecą w różnych konfiguracjach i wstępnie coś wybierzesz

Będziesz jeszcze musiał dokupić ogniwa i ładowarkę ale to Ci koledzy z forum podpowiedzą ;)
W porządku, poszperam tam. ;]
allonitium

Post autor: allonitium »

Convoy S2+ w zupełności wystarczy. Spełni Twoje wymagania z olbrzymim zapasem. Przykładowo ze sterownika w wersji 6xAMC (2,1A w diodę) będzie ponad 800 lumenów na diodzie w wersji neutralnej. Są jeszcze sterowniki 8xAMC, z prądem 2,8A, ale mocno się grzeją w max trybie, a różnica w jasności nie jest jakaś mocno widoczna. W s2+ masz spory wybór prądu na sterowniku i odcieni diod. Świecić to będzie szerzej niż ten Mactronic, bo ma mniejszy reflektor, ale nadrabia ilością światła, więc zasięg będzie podobny, a raczej lepszy.

Prawda jest taka, że jaśniej od tego Mactronica świeci nawet taka latareczka na ogniwo wielkości zwykłego paluszka (i na zwykłym też działa, ale daje "tylko" 130lm): JETBeam JET-I MK, aktualnie jest w promocji po $11.95. Do tego ogniwa JETBeam JL148 14500 albo 2PCS KeepPower 14500 800mAh (muszą być zabezpieczone, bo lampka nie ma zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem ogniw) i masz kieszonkową zabawkę za ułamek ceny, przy której ten Mactronic wypada po prostu kiepsko. Nie mówiąc o tym, że ludzie nieobeznani z tematem po zobaczeniu jak to świeci zbierają szczękę z podłogi :P

Convoy L2 czy L6 to już zupełnie inna bajka - to typowe szperacze. Mają spore reflektory, co za tym idzie dobre skupienie (świecą wąsko, pod nogi się nie nadaje) no i są spore gabarytowo. Na latarkę uniwersalną/EDC najlepiej nadaje się coś nie większego niż Convoy S2+
plecho1
Kontakt:

Post autor: plecho1 »

Tak jak napisał allonitium, jak chcesz bardziej szeroko to bierz S2+ w wersji z trzema diodami ale na pewno i jakieś 80m przed sobą będziesz miał oświetlone. Jak chcesz trochę dalej to albo Convoy M1 lub do około 150m Convoy S8. Osobiście mam M1 i S2+ i powiem szczerze że to bardzo dobre latarki, obydwie kupiłem od forumowicza Dariusza którego mogę w 100% polecić. Jeszcze bardzo dobrym rozwiązaniem jest latarka czołowa typu Nitecore HC30, może służyć jako czołówka oraz jako latarka.ręczna po wyjęciu z opaski. Wszystkie kupisz po niżej zakładane budżetu.
ODPOWIEDZ