Witam.
Dawno temu nabyłem Latarkę Fenix TK-10 z ładowarką UltraFire WF-138, która obsługuje:
Powered by 2 x 3.0V/3.6V CR123A batteries (rechargeable 3.6V batteries supported)
Nie mogę znaleźć typowo akumulatorka CR123A - 3.6V w sklepach i na aukcjach zazwyczaj są akumulatorki CR123 3.0V lub 3.7V o różnej pojemności.
Czy mogę ładować akumulatorek CR123A - 3.7V jeżeli ładowarka ma tryb wyboru ładowania 3.0V i 3.6 V.
Pozdrawiam.
Ładowarka Ultra Fire WF-138 i wybór ładowania 3.0V lub 3.6V
Tak. W trybie 3.6 . Po skończeniu zmierz sobie napięcie na akumulatorku, będziesz wiedział jak ładowarka kontroluje koniec ładowania - powinno być w granicach 4,2 V, lepiej ciut mniej niż więcej.Pawello pisze:Czy mogę ładować akumulatorek CR123A - 3.7V jeżeli ładowarka ma tryb wyboru ładowania 3.0V i 3.6 V.
To zależy od zastosowanego sterownika w latarce.Pawello pisze:Producent zaleca stosowanie 2x CR123A - 3.0V lub 2xCR123A - 3.6V czyli latarka na ogniwach 3.0V będzie świecić krócej ale przy takim samym natężeniu światła???
Bo napięcie znamionowe ogniw 3,0 V to są najczęściej ogniwa Li-FePO4 bezpieczniejsze, ale właśnie o niższym napięciu znamionowym ( lub np. 3,2 V), jak również początkowym po naładowaniu - do 3,6 V lub 3,7 V.
Są 2 możliwe sytuacje ( zależnie jaki sterownik tam siedzi) :
- albo latarka będzie świeciła krócej ze względu na mniejszą energię zgromadzoną w ogniwie Li-FePO4 ( wydajność prądowa ogniw Li-FePO4 jest często lepsza niż Li-Ion)
- albo będzie od razu świeciła ciut słabiej i wtedy być może porównywalnie czasowo do ogniw Li-Ion.
Akurat w TK-10 jest z tego co wiem klasyczny Nanjg 105c , więc na ogniwach Li-FePO4 jasność powinna być taka sama, a czas raczej krótszy, ale to zależy też od konkretnego ogniwa/pojemności a to z kolei często od marki, bo opis pojemności na ogniwie to jedno, a faktyczna to drugie.
-