Jakie akumulatorki AA i AAA

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Dobrych testów akumulatorów EverActive nie widziałem. Mam ich za to kilka kompletów AA i kilka AAA. Podczas pomiarów pojemność zgodna z deklaracją producenta. W ręce sprawiają wrażenie bardzo podobnych do Enelopów.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... &start=900
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

Kupiłem dwa komplety tych EverActive 1xAA i 1xAAA.
W porównaniu do Sanyo/Panasonic/Fujutsu bywa, że nie mieszczą się w niektórych latarkach z ciaśniejszą tubą :(
zieloczek100

Post autor: zieloczek100 »

Mam pytanie, testuję obecnie Jetbeam JET - I MK i gdy włożę do niej Fujitsu AAA 750-800mAh, czy Enegizera, którego kiedyś dostałem latarka po powiedzmy 10 minutach mocno się grzeje, a samo ogniwo robi się gorące. Gdy włożę AA 1900mAh od Fujitsu również latarka robi się tylko lekkko ciepła. Ilość światłą wydaje się być podobna na AA i AAA.
Od czego to może zależeć?

Na 14500 nagrzewa się normalnie = szybko.
Meloman

Post autor: Meloman »

Zmierz napięcie tych akumulatorków. Jeśli latarka jest przystosowana do baterii 1,5V to użycie akumulatorków może być niewskazane. Większość akumulatorków AA i AAA osiąga max napięcie ok 1,2V. Spróbuj wsadzić Sanyo Eneloop'y - ona zazwyczaj ładują się do powyżej 1,4V.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

zieloczek100, podobnie jak AAA Ty też byś się nieźle zgrzał, gdybyś musiał dźwigać coś cięższego niż możesz/powinieneś. Poza tym na AAA napięcie mocniej spadnie więc i przetwornica musi podnosić je o większą krotność w skutek czego pracuje z gorszą sprawnością.
Kyle

Post autor: Kyle »

Meloman pisze:Większość akumulatorków AA i AAA osiąga max napięcie ok 1,2V.
Jeszcze takich nie spotkałem, które by miały napięcie spoczynkowe po naładowaniu poniżej 1,3V. W sumie to nawet 1,4 po wyjęciu z ładowarki jest czymś normalnym.
zieloczek100

Post autor: zieloczek100 »

U mnie po naładowaniu ok 1,5V (średnio 1,49V), gdy leżą przez jakiś czas, napięcie spada do 1,3-1,32V
Ostatnio zmieniony środa 07 wrz 2016, 21:58 przez zieloczek100, łącznie zmieniany 1 raz.
allonitium

Post autor: allonitium »

ElSor pisze:zieloczek100, podobnie jak AAA Ty też byś się nieźle zgrzał, gdybyś musiał dźwigać coś cięższego niż możesz/powinieneś. Poza tym na AAA napięcie mocniej spadnie więc i przetwornica musi podnosić je o większą krotność w skutek czego pracuje z gorszą sprawnością.
Dodatkowo ogniwo AA ma większą objętość, a co za tym idzie większą bezwładność(pojemność) termiczną oraz większą powierzchnię oddawania ciepła. Sam fakt, że AA dolega częściowo do obudowy też trochę je schłodzi, w przypadku AAA masz sporo powietrza, które jest dobrym izolatorem termicznym. Tak jak napisał Elsor - sporo wyższy prąd na jednostkę objętości tutaj odgrywa najważniejszą rolę.
ODPOWIEDZ