Jakie akumulatorki AA i AAA
-
Mam pytanie, testuję obecnie Jetbeam JET - I MK i gdy włożę do niej Fujitsu AAA 750-800mAh, czy Enegizera, którego kiedyś dostałem latarka po powiedzmy 10 minutach mocno się grzeje, a samo ogniwo robi się gorące. Gdy włożę AA 1900mAh od Fujitsu również latarka robi się tylko lekkko ciepła. Ilość światłą wydaje się być podobna na AA i AAA.
Od czego to może zależeć?
Na 14500 nagrzewa się normalnie = szybko.
Od czego to może zależeć?
Na 14500 nagrzewa się normalnie = szybko.
-
U mnie po naładowaniu ok 1,5V (średnio 1,49V), gdy leżą przez jakiś czas, napięcie spada do 1,3-1,32V
Ostatnio zmieniony środa 07 wrz 2016, 21:58 przez zieloczek100, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dodatkowo ogniwo AA ma większą objętość, a co za tym idzie większą bezwładność(pojemność) termiczną oraz większą powierzchnię oddawania ciepła. Sam fakt, że AA dolega częściowo do obudowy też trochę je schłodzi, w przypadku AAA masz sporo powietrza, które jest dobrym izolatorem termicznym. Tak jak napisał Elsor - sporo wyższy prąd na jednostkę objętości tutaj odgrywa najważniejszą rolę.ElSor pisze:zieloczek100, podobnie jak AAA Ty też byś się nieźle zgrzał, gdybyś musiał dźwigać coś cięższego niż możesz/powinieneś. Poza tym na AAA napięcie mocniej spadnie więc i przetwornica musi podnosić je o większą krotność w skutek czego pracuje z gorszą sprawnością.